Në fokus

September 14, 2018 | 11:55

Depresioni: ashtu si nënat mund të vuajnë dhe baballarët

Trishtimi, nervozizmi dhe zemërimi janë simptoma të depresionit që edhe baballarët, ashtu si nëna, mund ta ndjejnë. Kjo thuhet nga hulumtuesit amerikanë të cilët kanë analizuar më shumë se 9,500 shfaqje depresioni për prindërit që shkuan në klinikat e pediatrisë për të shoqëruar fëmijët e tyre. Të dhënat thonë se 4.4% e baballarëve janë pozitivë për testin, nënat 5%.

Nuk është çështje e depresionit “postpartum”, sepse simptomat e çrregullimeve ndodhin edhe pas lindjes së fëmijës. Alarmi është nisur nga Erika Cheng, e cila po kryen projektin e Universitetit të Indiana University of Medicine, studiuese e pediatrisë, e cila tha: “Është shqetësues fakti që kaq shumë prindër janë duke shfaqur këto probleme. Depresioni, nëse nuk trajtohet si duhet, mund të ketë pasoja serioze”.

Erika Cheng është e shqetësuar se parandalimi kryhet zakonisht te nënat dhe rrallë te baballarët gjë e cila mund të ketë pasoja në marrëdhëniet me fëmijët, që mund të “çojnë në probleme njohëse dhe të sjelljes”. Nëse një baba përjeton simptoma të depresionit, të tilla si trishtimi, shqetësimi, nervozizmi dhe zemërimi, ai nuk duhet ta fshehë atë që ai ndien, tha studiuesja.

Zakonisht janë nënat ato që i sjellin fëmijët e tyre tek pediatri dhe për këtë arsye shfaqja ndodh më shpesh tek nënat sesa te baballarët. Është llogaritur se vetëm 31% e baballarëve e shoqërojnë fëmijën tek mjeku dhe për këtë arsye shumica e baballarëve nuk monitorohen. Testet u kryen në Indianapolis, në pesë klinika të ndryshme pediatrike. Nëse do të kryheshin në Shtetet e Bashkuara apo edhe në pjesën tjetër të botës, rezultatet mund të pësojnë ndryshime të rëndësishme.

Një studiuese e infermierisë dhe obstetrikës në Universitetin Deakin në Melburn të Australisë, Karen Wynter, tha se baballarët mund të kenë simptoma të ndryshme nga ato të nënave të tyre, përveç kësaj: “Është e mundur që jo të gjithë njerëzit, që kanë dalë pozitiv për depresion, janë diagnostikuar për çrregullime të lidhura me shëndetin mendor”.

 

Burimi / news.fidelityhouse.eu

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com