FB

June 12, 2024 | 7:09

Depresioni mashkullor dhe simptomat

Depresioni i meshkujve vazhdon të jetë tabu. Zakonisht, pra, ata që vuajnë prej saj zbatojnë mekanizma mbrojtës për të mohuar dhe fshehur trishtimin.

depresionstudim

Edhe nëse askush nuk e thotë me zë të lartë dhe edhe nëse ndjenjat nuk kanë marrëdhënie seksuale, për shumë, trishtimi kronik është gjëja e një gruaje. Dhe kjo sepse shumë njerëz mendojnë se të kesh këtë ndjenjë do të thotë të jesh i dobët ndaj jetës dhe, gabimisht, ky koncept lidhet me gjininë femërore. Depresioni mashkullor, megjithatë, është një realitet.

Depresioni mashkullor vazhdon të jetë një tabu dhe ata që vuajnë prej tij zbatojnë mekanizma mbrojtës për të mohuar dhe fshehur trishtimin e tyre. Kjo mund të jetë një nga arsyet pse burrat kanë një jetëgjatësi më të shkurtër, një shkallë më të lartë të vetëvrasjeve dhe priren të sëmuren më shpesh.

Depresioni mashkullor fiton tipare karakteristike, kryesisht për shkak të kushtëzimit që vjen nga jashtë. Nuk është aq e lehtë të identifikohet ky çrregullim i humorit  edhe për ata që vuajnë prej tij. Më pas, do të shohim 5 simptoma që tregojnë praninë e depresionit tek meshkujt.

 

Një vetë-imazh negativ në depresionin mashkullor

Vetëvlerësimi i ulët i kombinuar me ndjenjat e fajit dhe padobisë janë tregues të depresionit mashkullor. Për më tepër, prania e pretendimeve të tepërta është shumë e zakonshme. E gjithë kjo rezulton në një autokritikë të fortë, e kombinuar me ndjenjën e të qenit i paaftë për të përballuar çdo situatë, qoftë edhe të përditshme. Kjo shkakton zhgënjim dhe ndjenjën e padobishmërisë. Nga ana tjetër, burrat zakonisht konsiderohen më autonomë se gratë, ata kanë një nevojë të vazhdueshme për pavarësi, vetëvendosje dhe liri (Hankin, 2010; Liu & Alloy, 2010). Kur ata janë të dëshpëruar, këto standarde dhe përpjekje lëkunden, sepse pavarësisht nga pritshmëritë dhe pavarësisht se sillen sipas këtyre modeleve mendore, ata e gjejnë veten të “dështuar” dhe përfundojnë duke dështuar në përmbushjen e pritshmërive. Në këtë mënyrë, ata zhvillojnë lehtësisht vetëkritikë armiqësore dhe ndjenjën e fajit.

 

Ndjenja e boshllëkut dhe sjellje e pazakontë

Ndjenja e zbrazëtisë, e një pjese që mungon, është gjithashtu një simptomë e pranishme te meshkujt në depresion. Kjo zakonisht shoqërohet me një ndjenjë të thellë trishtimi që dikush përpiqet ta fshehë nga të tjerët. Është gjithashtu e lehtë të vëzhgosh ndryshimet në sjellje. Në njëfarë mënyre, depresioni mashkullor favorizon shfaqjen e sjelljeve të ndryshme se zakonisht për shkak të mungesës së stabilitetit emocional. Kjo i bën meshkujt ta perceptojnë situatën e tyre si jashtë kontrollit, duke nxitur kështu ndjenjat e pamjaftueshmërisë dhe perceptimin e kontrollit të ulët emocional. Megjithatë, vlen të përmendet ekzistenca e një sërë treguesish të depresionit që nuk varen nga gjinia; këto përfshijnë anhedoninë , vetëvlerësimin e ulët dhe trishtimin e thellë.

 

Intensifikimi i punës, aktivitetit social apo seksual

Një tjetër nga veçoritë kryesore të depresionit mashkullor është mbizotërimi i sjelljeve arratisëse. Midis tyre mund të nënvizojmë një përkushtim më të madh ndaj punës, një rritje të numrit të marrëdhënieve shoqërore ose të njohjeve – ndonëse sipërfaqësore – dhe, nganjëherë, ndryshimin e shpeshtë të partnerëve. Me fjalë të tjera, ata përpiqen të jenë të zënë gjatë gjithë kohës. Në këtë mënyrë, ata kanë më pak kohë për të hyrë në kontakt me veten dhe për t’u marrë me mendimet dhe shqetësimet e tyre. Sipas Bennet et al. (2005), kjo tendencë për të shmangur ka dy objektiva:

Njohës. Ai përfshin mbajtjen e zënë për të shpëtuar nga breshëria e shqetësimeve, veçanërisht në lidhje me të ardhmen.

Emocionale. Në këtë rast, përkushtimi ndaj aktiviteteve të tjera ndihmon për të minimizuar ndjenjën e boshllëkut që vjen nga depresioni.

 

Sjellje vetëdëmtuese dhe tendencë për vetëvrasje

Në përgjithësi, burrat që vuajnë nga depresioni kanë më shumë gjasa të angazhohen në vetëlëndim dhe janë në rrezik të vetëvrasjes në rastet e depresionit më të rëndë. Sjelljet më të shpeshta vetëdëmtuese përbëhen nga abuzimi me drogën dhe marrëdhëniet seksuale me rrezik të lartë. Këto sjellje janë zakonisht shprehje e zemërimit ndaj vetes; problemi është se, ndonjëherë, ato mund të bëhen aq ekstreme sa të çojnë në vetëvrasje.

 

Gjuha negative

Është e vështirë të dëshmosh të qarën e një njeriu që ndihet i trishtuar ose i një njeriu që është në gjendje të shprehë trishtimin e tij. Simptomat janë zakonisht më pak të qarta se tek ato femra. Një nga këto është të flasësh me pesimizëm për botën, për veten dhe atë që bën. Përdorimi i gjuhës veçanërisht negative në lidhje me gjendjen shpirtërore është një tjetër tregues i mundshëm i depresionit te meshkujt. Ka shumë të ngjarë që ai të mos jetë në gjendje të shprehë shprehimisht se çfarë ndihet, por të tregojë skepticizëm ndaj pothuajse çdo gjëje. Ai do të thotë se gjërat po shkojnë keq e më keq dhe se parashikon vetëm se do të përkeqësohen në të ardhmen.

 

Dëmtim, mungesë besimi dhe vizion pesimist për të ardhmen

Një tjetër simptomë e depresionit mashkullor është humbja e interesit për aktivitetet ose ngjarjet që më parë tërhoqën vëmendjen e subjektit. Pak nga pak ai ndihet gjithnjë e më i demotivuar në kryerjen e çdo aktiviteti që nuk është pjesë e detyrave të tij. Madje pasionet i sheh si detyrim. Ai gjithashtu mund të flejë më shumë se normalisht , të kalojë shumë orë para televizorit ose të përfshihet në disa gjëra që e pengojnë atë të mendojë ose të “ndjejë”. Nuk është e pazakontë që ai të mërzitet kur e ftoni të ndryshojë rutinën e tij. Ndonjëherë, ai neglizhon edhe higjienën e tij dhe mënyrën e paraqitjes së tij. Ai e lë mjekrën e tij të rritet vetëm nga “dembelizmi” ose nuk i kushton rëndësi veshjes apo pamjes së tij.

 

Mendimi pesimist dhe mungesa e besimit

Prania e të menduarit pesimist për të ardhmen është tipike për depresionin tek meshkujt. Mund të identifikohet me shqetësimin e vazhdueshëm për mungesën e mundësive për t’u rritur si person, por edhe në praninë e pritshmërive që lidhen me dështimin për të arritur qëllimet e dikujt. Arsyeja e gjithë kësaj qëndron në faktin se njeriu në depresion mendon se nuk ka aftësi në dispozicion për të përballuar situatën. Megjithatë, për autorë të ndryshëm, të menduarit pesimist është rezultat i kombinimit të shqetësimit të vazhdueshëm dhe intolerancës ndaj pasigurisë.

Së fundi, është e rëndësishme të theksohet se aspekti më i ndërlikuar i depresionit mashkullor është të dish ta njohësh atë. Rezistenca psikologjike e meshkujve për të pranuar këtë gjendje është veçanërisht e fortë. Ndonjëherë, gjëja më e mirë është t’i ndihmosh të kuptojnë se kanë një problem, pa e etiketuar atë me emrin “depresioni”. Kjo i ndihmon ata të bëjnë gjënë e duhur: të kërkojnë ndihmë nga një specialist.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top