Këshilla & Arsye

November 11, 2020 | 9:32

Dhimbja e kokës tek fëmijët, shkaqet kryesore, analizat dhe trajtimet

Tek të rriturit është një dhimbje e shurdhër, e cila mund të zgjasë me ditë dhe ju pengon të kryeni gjestet më të zakonshme. Por edhe dhimbja e kokës tek fëmijët është një sëmundje që duhet të merret parasysh dhe të mbahet nën kontroll, sepse jo domosdoshmërisht shfaqet së bashku me simptomat e gripit.

Në të vërtetë, specialistët flasin në përgjithësi për dhimbje koke primare, prandaj nuk rrjedhin nga patologji të tjera. Ato mund të shfaqen në formën e migrenës së thjeshtë ose dhimbjeve të kokës për shkak të tensionit, me manifestime të ndryshme dhe rrugë të ndryshme edhe sepse në atë moshë nuk është e lehtë t’i dallojnë ato. E zakonshme është që ata kanë dhimbje të papritur dhe gjithashtu mund të shoqërohet me të përziera, të vjella, lëkurë të zbehtë.

Një dhimbje që ju pengon të bëni ndonjë aktivitet tjetër, duke filluar me lojën. Ashtu si te të rriturit, edhe vetëm pak dritë ose zhurmë i shqetëson ata, fëmija dëshiron të qëndrojë dhe të flejë, me shpresën që do kalojë. Në fakt është e vërtetë që gjumi ndihmon në lehtësimin e ndjenjës së shqetësimit, por padyshim që nuk është ilaçi i vetëm për dhimbjet e kokës tek fëmijët.

Dhimbja e kokës tek fëmijët, shkaqet, vizitat e specialistëve dhe parandalimi

Cilat janë shkaqet kryesore të dhimbjeve të kokës tek fëmijët? Ekziston, siç kanë treguar studimet specifike të kryera gjatë viteve, një predispozitë e caktuar gjenetike e cila më pas theksohet nga përpjekja fizike dhe lodhja, por edhe nga konsumimi i disa ushqimeve që mund të theksojnë shqetësimin.

Në çdo rast, kur fëmija ankohet për dhimbje koke të përsëritura, është koha për të marrë masa. Lëvizja e parë është të kontaktoni pediatrin e familjes dhe t’i kërkoni këshillë. Ai do të vlerësojë nëse mund të ketë çrregullime të lidhura, nëse problemi mund të lidhet me ushqimin, stilin e jetës. Nëse nuk arrin në një përfundim të qartë, ai mund të kërkojë konsultë me një specialist (të tillë si një neurolog ose neuropsikiatër fëmije), por në përgjithësi nuk kërkohen teste specifike dhe invazive.

Megjithatë, dhimbja e kokës mund të lidhet me probleme të shikimit, me faktin që nuk mund të përqendrohesh mirë kur lexon, në një libër ose në dërrasën e zezë. Për këtë, një vizitë e syve mund të jetë e dobishme, veçanërisht nëse fëmija nuk e ka bërë kurrë atë. Megjithatë, në përgjithësi nuk është e nevojshme të shqetësohemi, përveç nëse sulmet ndodhin shpesh, ose shoqërohen me simptoma të tjera.

Duke gjetur problemin, ka edhe zgjidhje. E para, siç kemi thënë, është pushimi edhe në kohë jonormale për fëmijën. Përfundimisht mund të përdorim qetësues të dhimbjeve, siç është paracetamoli, por gjithmonë me këshillën e të paktën pediatrit.

Sidoqoftë, parandalimi është gjithashtu shumë i rëndësishëm. Kushtojini vëmendje ritmeve të përditshme të fëmijës tuaj, midis angazhimeve në shkollë dhe aktiviteteve shtesë, të tilla si sporti, koha e kaluar para TV, lojërave tablet ose video. Përkundrazi, lëreni atë të qetësohet dhe qëndroni më shumë jashtë sesa në një dhomë të mbyllur.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top