Marrëdhënie

November 11, 2020 | 9:50

Çifti i bardhë, çfarë ndodh kur nuk ka dashuri fizike midis partnerëve

Çfarë janë çiftet e bardha? Ato janë të gjithë çiftet që gradualisht kanë ndaluar të kenë marrëdhënie intime. Si ndodh që vendoset të heqin dorë plotësisht nga seksualiteti dhe a mundet që një çift të mbijetojë nga mungesa e dashurisë fizike?

Çifti i bardhë, ja çfarë është ai

Shkenca, në fakt, ka përpiluar një listë të gjatë arsyesh pse është e nevojshme të keni shpesh marrëdhënie intime! Përkundër kësaj, ka edhe shumë çifte që vendosin të vazhdojnë lidhjen e tyre pa bërë dashuri. Fenomeni quhet “çift i bardhë” dhe nuk ka asnjë lidhje me kufizimet në marrëdhëniet intime të vendosura nga Covid-19!

Ka shumë arsye të ndryshme që i çojnë çiftet të ndërpresin marrëdhëniet intime; ato variojnë nga rritja e moshës deri në ardhjen e fëmijëve, nga kriza e çiftit deri në rënien natyrore të dëshirës. Me pak fjalë, të gjithë zgjedhin me vetëdije se cila është arsyeja.

Sipas një studimi, 30% e çifteve të martuar në Itali mund të përkufizohen si një “çift i bardhë”. Fenomeni nuk është i lidhur me prirjet e veçanta seksuale për secilin prej nesh, ai tregon në mënyrë efektive për çiftet që gradualisht heqin dorë nga jeta e tyre seksuale. Vendimi, i marrë për arsye të ndryshme, do të pranohej nga të dy partnerët dhe do të ndihmonte për ta bërë marrëdhënien më pak konfliktuale.

Sigurisht, me rritjen e moshës, partnerët e një çifti ndryshojnë dhe me kalimin e kohës edhe nevojat e tyre ndryshojnë. Një fakt shqetësues që zbulohet gjithnjë e më shumë lidhet me dëshirat mashkullore, me rritjen e moshës dëshira për t’u përkëdhelur dhe kujdesur gjithashtu do të rritet. Me sa duket, pas të 40-ve, burrat do të donin të përqendroheshin më shumë në dashurinë intelektuale sesa në dashurinë fizike.

Për të komplikuar situatën do të ekzistonte edhe panorama e larmishme e disponueshme në internet që kontribuon në nxitjen e tensioneve dhe grindjeve në çift. Facebook Dating mund të krijojë probleme edhe për çiftet që janë në ekuilibër.

Për secilin çift situata është unike, e ndryshme dhe personale. Vetëm ata që janë në atë marrëdhënie mund ta kuptojnë plotësisht atë. Për këtë arsye, studimet për çiftet e bardha janë mjaft të vështira për t’u kuptuar dhe kategorizuar. Nuk ka shifra të sakta ose rregulla të shkruara për t’u ndjekur. Në fakt, këto marrëdhënie janë po aq të vlefshme sa të gjitha të tjerat.

Fakti që ekziston një moshë e duhur për martesë dhe që shumë njerëz e injorojnë atë, mbase, ndihmon për të kuptuar pse kaq shumë marrëdhënie përfundojnë të evoluojnë në mënyra që ne nuk i kuptojmë plotësisht.  E vetmja siguri është se një marrëdhënie midis dy personave të rritur, të pjekur dhe të pëlqyeshëm që flasin me njëri-tjetrin për problemet dhe gjejnë rrugën e tyre është ajo për të cilën ne të gjithë shpresojmë.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top