Në fokus

May 15, 2020 | 8:04

Dhuna verbale lë shenja në shpirt

A keni dëgjuar ndonjëherë për dhunën verbale? Është një nga llojet e dhunës që zakonisht i paraprinë praktikës së dhunës psikologjike dhe, më pas, edhe fizike. Zakonisht praktikohet më shumë nga burrat në lidhje me gratë. Është dhunë e qartë në komente, krahasime dhe thënie që zvogëlojnë personin tjetër, duke i bërë ata të ndjehen të vegjël dhe të manipulohen më lehtë.

Dhuna verbale është një sjellje agresive dhe e zakonshme në shumë marrëdhënie dhe lë ndjenja negative, të cilat ndikojnë në marrëdhëniet, vetëvlerësimin dhe vetëbesimin e personit që i nënshtrohet këtij agresioni pa e kuptuar se po vuan.

Ekziston një model veprimi nga njerëzit që sulmojnë me gojë të tjerët: agresori kërkon hapësirë përmes joshjes dhe më pas vepron në mënyrë agresive në kërkim të kontrollit mbi tjetrin. Për më tepër, vlen të përmendet se dhuna verbale mund të ndodhë në lloje të ndryshme marrëdhëniesh, mund të ndodhë në një martesë, në marrëdhënie biznesi, midis miqve, etj.

Problemi i madh me këtë lloj dhune është se shpesh është poshtërim, por jo gjithmonë. Për shembull, fillova ta perceptoj këtë lloj dhune në këtë marrëdhënie që kam përjetuar gjatë një periudhe delikate dhe në ndryshim të jetës sime, por padyshim që kishte filluar më herët.

Sidoqoftë, duke qenë se fillon në mënyrë të maskuar, nuk është gjithmonë e lehtë të kuptohet masa e dëmit. Për shembull ajo mund të fillojë përmes postës elektronike dhe ËhatsApp, me komente agresive që lidhen me pamjen, profesionin, të ardhurat, miqësitë, etj.

Fatkeqësisht, dhuna verbale është vetëm një anë e problemeve të një personi me një mendje plotësisht të trazuar. Në një proces stërvitjeje kuptova atë që po përjetoja dhe aty gjeta forcën t’i them lamtumirë asaj marrëdhënie, kjo ishte një nga zgjedhjet më të mira në jetën time!

Më vonë, kuptova më shumë për mënyrën sesi njerëzit zhvillohen psikologjikisht dhe nëse janë apo jo të shëndetshëm mendërisht, kuptova se kjo marrëdhënie nuk ishte për mua dhe lënia e saj përfaqësonte ruajtjen e shëndetit tim mendor.

Vlen të përmendet se, sipas Kombeve të Bashkuara, dhuna verbale dhe dhuna psikologjike janë më të zakonshmet në marrëdhënie dhe, shumë herë, paraprijnë dhunën fizike. Për fat të keq, rritja e dhunës ndaj grave në këto kohë të mbylljes sociale është rritur shumë, duke nxjerrë në pah profilet e njerëzve që kanë nevojë për ndihmë, pasi ata janë të dëmshëm për partnerët e tyre dhe nëse ka fëmijë të përfshirë, veprimet dhe fjalët e tyre ndikojnë në jetën e secilit prej njerëzve që jeton me të.

Vlen gjithashtu të theksohet se dhuna verbale është një lloj abuzimi, ku personat që vuajnë prej saj kanë nevojë për një periudhë të gjatë kohore që të shërohen. Ky është një tjetër fakt që thekson se duhet të flasim vazhdimisht për këtë temë. Dikush mund të mendojë se ka alternativa për ata që duan të provojnë të ruajnë një marrëdhënie me një person që praktikon këtë lloj dhune. Ju mund të kërkoni ndihmë të specializuar, të provoni terapi individuale, çift, mund të kërkoni një proces stërvitje.

Sidoqoftë, duhet thënë se ne nuk mund ta ndryshojmë tjetrin. Njerëzit ndryshojnë vetëm nëse duan të ndryshojnë. Ne jemi përgjegjës vetëm për ndryshimet tona! Për më tepër, njerëzit që ushtrojnë dhunë verbale nuk kanë nevojë për një proces që synon vetëm të ndryshojë këtë sjellje, sigurisht që kanë boshllëqe shumë më të thella, të cilat kërkojnë trajtim psikologjik dhe shpesh psikiatrik.

Nëse jeni në një situatë të tillë, duhet të mësoni t’i thoni vetes “po”, duke ju thënë “jo” marrëdhënieve që vetëm mund të dëmtojnë dhe të lënë shenja që janë të vështira për t’u hequr nga jeta juaj.

 

Burimi / https://vibee.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com