FB

September 15, 2021 | 8:40

Dieta e Victoria Beckham është një filozofi ushqimore që mund të përmblidhet në 5 hapa

“Unë jam shumë, shumë e disiplinuar. Si në punë ashtu edhe në tryezë. Pres shumë nga trupi im, jam 47 vjeç, kam katër fëmijë dhe udhëtoj shumë për punë. Për t’u përballur me të gjitha këto më duhet të ushqehem shëndetshëm”- zbuloi Victoria Beckham gjatë një interviste.

“Në të kaluarën kam qenë vegane për më shumë se një vit, por ndjeva se nuk kisha energjinë e nevojshme për të përballuar angazhimet e mia të panumërta”. Ndoshta është edhe për këtë arsye që ajo u mbështet në këshillën e Amelia Freer, një nutricioniste e njohur në Mbretërinë e Bashkuar. Një dietë nuk do të thotë privim ose, më keq, ndëshkim, por është një rrugë për tu ndjerë mirë përmes kënaqësive që vijnë nga ushqimi. Si të thuash: mendje e shëndoshë në trup të shëndoshë.

“Në këtë periudhë, falë pandemisë, shumë njerëz kanë gjetur në ushqim një ngushëllim emocional, një mënyrë për të lehtësuar stresin dhe zhgënjimin. Kënaqësia që vjen me këtë sjellje ka të ngjarë të ketë një efekt bumerang, pasi ndikon si në shëndet ashtu edhe në peshë”, shpjegon Freer për Vogue UK. “Ushqimi mund të jetë një temë shumë emocionale, e cila është e lidhur në thelb me kujtimet, familjen, kulturën tonë. Në marrëdhëniet me ushqimin duhet të jemi gjithmonë të durueshëm, të kujdesshëm dhe pozitivë, pasi vetëm me këtë qëndrim mund të ndërtojmë një mënyrë jetese të shëndetshme. Por le të kujtojmë se askush nuk është i përsosur, përsosmëria nuk është një model për të cilin luftojmë”.

Për të shpjeguar se si të krijohet një marrëdhënie e shëndetshme dhe e ekuilibruar me ushqimin, pa kaluar orë në kuzhinë, Amelia Freer ka botuar, në bashkëpunim me Krijo Akademinë, The Joy Of Healthy Eating, një kurs online prej 30 episodesh që zgjasin 10 minuta dhe që mund të përmblidhen në 5 këshilla themelore.

Jepini përparësi “ushqyesve”

Sipas Freer, konsumimi i më shumë ushqimeve të pasura me lëndë ushqyese, siç janë frutat dhe perimet, drithërat, burimet e proteinave fisnike, yndyrnat e mira, farat e vajit, arrat dhe uji janë ndryshimi i vetëm që mund t’iu ndihmojë kur bëhet fjalë për shëndetin dhe mirëqenien. Për të ndërtuar një dietë të shëndetshme është e rëndësishme që vaktet kryesore të përmbajnë këto ushqime.

Gjetja e ekuilibrit të duhur

“Për të ndërtuar një pjatë të ekuilibruar, e cila përfshin të gjitha lëndët ushqyese të nevojshme për trupin tonë për të qëndruar të shëndetshëm, është mirë të filloni çdo vakt me perimeve (për mëngjes ju mund të zgjidhni një sallatë me fruta të freskëta) për t’u kombinuar me një burim proteine, i cili mund të vijë nga peshku, mishi, vezët, bishtajoret dhe yndyrnat e mira si vaji i ullirit ose avokado. Nëse jemi ushtruar, ne ndihemi veçanërisht të uritur, ne gjithashtu mund të konsumojmë karbohidrate të parafinuara të tilla si, oriz ose drithëra, patate të reja ose të ëmbla”, shpjegoi Freer.

Ushqimi si kënaqësi

“Ushqimi është një nga kënaqësitë më të thjeshta por më të rëndësishme në jetën tonë. Para se të filloni ndonjë rrugë ushqyese është thelbësore të kuptoni se çfarë na pëlqen të hamë dhe që mund të funksionojë për ne. Në kuzhinë duhet të guxojmë, të eksperimentojmë, të luajmë me përbërësit”, shpjegon nutricionistja.

Jo vetëm ushqim

Ushqimi është i rëndësishëm, por nuk duhet të bëhet obsesion. Mënyra se si ushqehemi është e lidhur ngushtë me çdo aspekt të jetës sonë, si sociale ashtu edhe emocionale. Nëse nuk jemi të kënaqur me veten, nëse jetojmë dashuri dhe punojmë në një mënyrë konfliktuale, vështirë se do të jemi në gjendje t’i qasemi një diete të shëndetshme. Para se të mendoni se si duhet të hamë, është thelbësore të përqendrohemi në aspekte të ndryshme të jetës sonë, “në mënyrë që të mos humbasim pamjen në tërësi”.

Qëndrueshmëria dhe sezonaliteti i produkteve

“Shëndeti ynë është i lidhur pa dyshim me atë të planetit tonë. Vendimet që marrim si konsumatorë po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme për shkak të ndikimit që ato kanë në mjedis. Të qenit më i vetëdijshëm është hapi i parë për të marrë vendime të qëndrueshme. Prandaj rekomandoj konsumimin e produkteve sezonale dhe të rritura në vend, të cilat garantojnë larmi më të madhe gjatë gjithë vitit”, përfundon Amelia Freer.

 

 

Burimi / https://www.elle.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top