Mirëqenie

October 6, 2020 | 8:04

Dieta me pak kalori ndihmon në luftën kundër kancerit të gjirit

Ato janë gra midis 18 dhe 75, kanë një diagnozë të kancerit të trefishtë negativ të gjirit pa metastaza dhe do të duhet t’i nënshtrohen një operacioni, e vetmja strategji në këtë moment për të ndaluar kancerin. Studimi ‘Breakfast’ u drejtohet atyre, i cili filloi majin e kaluar në Institutin Kombëtar të Kancerit në Milano (INT), me një vonesë të vogël në orar për shkak të urgjencës së Covid-19.

Objektivi: të demonstrojë efikasitetin e dietës ciklike që imiton agjërimin, vetëm ose në kombinim me ilaçin antidiabetik metformin, tek pacientët që i nënshtrohen kimioterapisë. “Dieta që ne po përdorim është një terapi eksperimentale, tërësisht inovative, e cila lind nga kombinimi i studimeve të forta paraklinike dhe klinike mbi metabolizmin e tumorit në një nivel paraklinik dhe nga tradita e Institutit tonë për të konsideruar qasjet ushqyese si potencialisht terapeutike”, shpjegon Filippo de Braud, drejtor i Departamentit dhe Divizionit të Onkologjisë Mjekësore dhe Hematologjisë të Institutit Kombëtar të Kancerit në Milano.

“Ne tashmë e kemi përdorur atë për disa kohë në hulumtimin tonë, me objektiva të ndryshëm. Studimi DigesT, për shembull, u aktivizua për të vlerësuar modifikimet e shkaktuara nga dieta kufizuese në rastin e kancerit të gjirit dhe melanomës, ndërsa studimi FAME po studion efikasitetin e ilaçit antidiabetik metformin, me ose pa një dietë kufizuese, në lidhje me kimioterapinë tek pacientët me kancer të mushkërive metastatike të karakterizuar nga një ndryshim specifik”, shton ai.

Studimi ‘Breakfast’ përfshin 90 gra. “Studimi synon të rrisë aftësinë e kimioterapisë për të nxitur përgjigje të plota patologjike, pra mungesën e kancerit invaziv si në gji ashtu edhe në nyjet limfatike të hequra gjatë operacionit, duke prodhuar kështu zerimin e qelizave tumorale vitale, të cilat shoqërohet me një probabilitet dukshëm më të lartë të shërimit përfundimtar të pacientit nga tumori”, thotë Claudio Vernieri, onkolog në Njësinë e Gjirit të Departamentit të Onkologjisë dhe Hematologjisë Mjekësore.

“Ne vendosëm si objektiv kryesor të studimit rritjen e përgjigjeve të plota patologjike nga 45%, që janë të dhënat historike në literaturë vetëm me kimioterapi, në 65% me qasjet eksperimentale të propozuara. Është një qëllim ambicioz, por të dhënat paraklinike janë aq të forta sa tregojnë se kjo mund të jetë një rrugë revolucionare”.

Përgjigja patologjike e tumorit ndaj trajtimeve eksperimentale dhe evolucioni i profileve të shprehjes së gjeneve në nivelin e indit të hequr të tumorit vlerësohen nga Giancarlo Pruneri, drejtori i Departamentit të Anatomisë Patologjike dhe Mjekësisë Laboratorike të Institutit Kombëtar të Kancerit në Milano. Dieta eksperimentale përbëhet nga ushqime të freskëta nga dieta mesdhetare me një përmbajtje të ulët të karbohidrateve dhe proteinave, me një konsum kalorik prej rreth 1800 Kcal të ndarë për pesë ditë. Përsëritet çdo 21 ditë për tetë cikle, paralelisht me kimioterapinë.

Ushqimet që përbëjnë dietën përbëhen kryesisht nga perime – si sallatë, kunguj dhe perime me gjethe jeshile – vaj ulliri dhe fruta të thata sepse janë të pasur me yndyrna “të mira”. Nuk ka karota apo patate për shkak të përmbajtjes më të lartë të karbohidrateve. Gjithashtu jo ndaj proteinave të të gjitha llojeve, domethënë mishit, peshkut, djathrave dhe bishtajoreve.

“Ky regjim dietik është i aftë të prodhojë ndryshime të thella në metabolizmin e sheqernave, aminoacideve dhe acideve yndyrore, duke ndikuar kështu në metabolizmin e qelizave kancerogjene”, vazhdon Vernieri.

“Ndryshe nga sa mund të mendohet, ajo është një dietë e toleruar mirë, siç e kemi parë edhe me studimet e mëparshme, aq sa të lejon të kryesh aktivitetet e tua të zakonshme të punës, padyshim nëse ato nuk janë shumë të rënda nga pikëpamja fizike. Ne kemi krijuar një rrjet të ngushtë me pacientë nga të cilët marrim një raport të ditës çdo mbrëmje përmes postës elektronike ose mesazhit me tekst dhe janë në dispozicion në çdo kohë, përfshirë fundjavat, për të zgjidhur çdo dyshim ose problem shëndetësor. Kjo lloj mbështetje rrit pajtueshmërinë dhe zvogëlon rrezikun e efekteve anësore”, vazhdon ai.

Një nga pikat e forta të studimit të ‘Breakfast’ është sinergjia e ngushtë midis kërkimit klinik dhe kërkimit të fundit laboratorik. “Vlefshmëria e supozimeve të projektit “Breakfast” konfirmohet nga të dhënat që dalin nga laboratorët tanë, në të cilat për 10 vjet ne kemi studiuar lidhjet midis metabolizmit të qelizave dhe përgjigjes ndaj agjentëve kimioterapeutik, veçanërisht në sajë të punës së studiuesve Elisa Ferrari dhe Christopher Bruhn”, shpjegon Marco Foiani, Drejtor Shkencor i IFOM, përgjegjës i programit “Integriteti i Gjenomit” në të njëjtin institut dhe profesor në Universitetin e Milanos.

“Dhe për ne është një ëndërr e përjetshme të shohim se shumë vite studime të kryera mbi lidhjet midis metabolizmit dhe integritetit të gjenomit më në fund kanë gjetur një aplikim terapeutik,” vëren ai. Një krah i studimit përfshin administrimin e metforminës, një ilaç i njohur antidiabetik.

“Një aktivitet i mundshëm antitumor i metforminës ka qenë i njohur për disa kohë, ndoshta për shkak të aftësisë së saj për të ulur nivelet e gjakut të disa hormoneve që nxisin rritjen e tumorit”, thotë Saverio Minucci, drejtor i programit “New Drugs” në Institutin Evropian të Onkologjisë dhe profesor në Universitetin e Milanos.

“Kohët e fundit kemi demonstruar në një studim të botuar në revistën Cancer Cell se si kombinimi i metforminës me një dietë hipoglikemike mund të çojë në një rritje të fortë të aktivitetit të saj antitumor me një veprim të drejtpërdrejtë në qelizat kancerogjene”, përfundon ai.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top