Mirëqenie

May 28, 2020 | 9:41

Dieta me pjeshkë, plot antioksidues, mbron sytë dhe zemrën

Midis mbretëreshave të tryezës së verës, pjeshkët karakterizohen nga përfitime që janë të dobishme për t’u njohur. Frutat e bimës Prunus persica, karakterizohen nga prania e antioksidantëve të çmuar për shëndetin. Siç specifikohet nga ekspertët e grupit Humanitas, kur bëhet fjalë për pjeshkët është e pamundur të vihet në dyshim vitamina C, E dhe A.

Në dispozicion në Itali posaçërisht nga qershori deri në shtator, pjeshkët, për shkak të pranisë së vitaminës A (në 100 gram frutë mund të gjejmë rreth 325 IU të kësaj lëndë ushqyese), mund të konsiderohen aleatë të rëndësishëm të efikasitetit vizual. Rishikimi i pronave të tyre gjithashtu nënkupton marrjen në konsideratë të përmbajtjes së hekurit, thelbësore për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe për transportin e oksigjenit në indet e trupit tonë.

Gjithashtu për t’u mos anashkaluar është edhe prania e kaliumit. Ky mineral është thelbësor për rregullsinë e presionit të gjakut dhe, rrjedhimisht, themelor për shëndetin e zemrës. Gjithashtu përmendim dhe fluorin, i cili kontribuon shumë në shëndetin e eshtrave dhe dhëmbëve? Një vëmendje e duhur duhet t’i kushtohet flavonoideve – p.sh. lutein – dhe roli i tyre vendimtar në luftën kundër radikalëve të lirë.

Përfitimet e pjeshkës kanë qenë prej kohësh nën lupën e shkencës. Në mesin e shumë studimeve të kryera në këtë drejtim, është e mundur të përmendet një punë kërkimore që daton që nga viti 2006 dhe e kryer nga një ekip aktiv në Kolegjin e Mjekësisë Universitare Kombëtare të Seulit.

Ekspertët kanë monitoruar efektet e marrjes së ekstraktit të pjeshkës në profilet e lipideve dhe presionin e gjakut të një grupi minjsh hipertensivë. Në një ndjekje 33-ditore, u gjet një përmirësim i përbërjes lipidike dhe faktorëve të rrezikut për shëndetin kardiovaskular.

Nuk ka asgjë për të thënë: pjeshkët janë një përqendrim i mrekullueshëm i shijes dhe shëndetit! Përveç analizimit të profilit të tyre ushqyes, është gjithashtu e përshtatshme të njihni kundërindikacionet. Ndër ato më kryesore që gjejmë është alergjia. Sa i përket ndërveprimeve me ilaçet, asnjë prej tyre nuk është theksuar në literaturën mjekësore të paktën tani për tani. Për të hequr qafe çdo shqetësim, para se të përfshini pjeshkët në dietë sugjerohet që të këshilloheni me mjekun tuaj.

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top