FB

March 21, 2023 | 12:05

Dita Botërore e Sindromës Down: Njihuni me temën, historinë dhe rëndësinë e këtij viti

Sot është Dita Botërore e Sindromës Down (WDSD). Kjo ditë e veçantë festohet çdo vit më 21 mars që nga viti 2011. Në fokusin e saj ka ndërgjegjësimin për Sindromën Down dhe për të qëndruar në krah të njerëzve që kanë këtë çrregullim gjenetik dhe trupor.

Kromozomet përbëhen nga fije të gjata të ADN-së që përmbajnë të gjitha gjenet e trupit. Mesatarisht, një fëmijë lind me 46 kromozome (23 palë kromozome).

 “Fëmijët me sindromën Down kanë një kopje shtesë të një prej këtyre kromozomeve, kromozomin 21,” sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Si rezultat, ky kromozom shtesë ndryshon mënyrën se si rritet foshnja (trupi dhe truri), duke paraqitur sfida fizike dhe njohëse për fëmijën.

Dita Botërore e Sindromës Down 2023: Tema

Tema e Ditës Botërore të Sindromës Down këtë vit është ‘Me ne, jo për ne’. Synimi është të përçohet se personat me aftësi të kufizuara kanë gjithashtu të drejtën të trajtohen në mënyrë të drejtë dhe të kenë të njëjtat mundësi si gjithë të tjerët.

Dita Botërore e Sindromës Down: Histori

Dita Botërore e Sindromës Down u shënua për herë të parë në 2006 pasi Down Syndrome International (DSI) vendosi këtë ditë në Kongresin e tyre Botëror në 2005. Më vonë, Federata Braziliane e Shoqatave të Sindromës Down bashkoi duart dhe punoi me DSI dhe anëtarët e saj për të prezantuar një fushatë të gjerë për të gjeneruar mbështetje ndërkombëtare.

Në nëntor 2011, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi një rezolutë për të respektuar Ditën Botërore të Sindromës Down çdo vit. Muajin pasardhës, Asambleja shpalli 21 Marsin si Ditën Botërore të Sindromës Down. UNGA njoftoi gjithashtu se Dita Botërore e Sindromës Down do të shënohet çdo vit duke filluar nga viti 2011.

Dita Botërore e Sindromës Down: Rëndësia

Dita Botërore e Sindromës Down rrit ndërgjegjësimin për sindromën Down dhe promovon mirëkuptimin dhe pranimin e njerëzve me këtë gjendje. Ai gjithashtu ofron një mundësi për të festuar arritjet dhe kontributet e njerëzve me sindromën Down, të cilët shpesh përballen me diskriminim dhe barriera për përfshirjen.

Ai shërben si një kujtesë se njerëzit me sindromën Down kanë të njëjtat të drejta dhe mundësi si të gjithë të tjerët dhe duhet të trajtohen me respekt dhe dinjitet.

Dita Botërore e Sindromës Down 2023: Citate frymëzuese

“Ne të gjithë kemi lindur me sfida të ndryshme, por të gjithë jemi të aftë të arrijmë gjëra të mëdha.” – Karen Gaffney , aktiviste për të drejtat e aftësisë së kufizuar dhe notare me sindromën Down.

“Unë kam sindromën Down, por sindroma Down nuk më ka.” – Chris Burke, aktor dhe avokat për njerëzit me aftësi të kufizuara.

“Të kesh sindromën Down është si të lindësh normal. Unë jam njësoj si ju, dhe ju jeni njësoj si unë. Të gjithë kemi lindur në mënyra të ndryshme, kështu mund ta përshkruaj. Unë kam një jetë normale.” – Pablo Pineda, personi i parë me sindromën Down që u diplomua në një universitet evropian.

“Njerëzit me sindromën Down mund të jenë të suksesshëm në jetë, në dashuri dhe në punë, dhe ata meritojnë të njëjtat mundësi si të gjithë të tjerët.” – Brian Skotko , MD, Drejtor i Programit të Sindromës Down në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top