Dëshmi

October 28, 2020 | 9:45

Dr. Ivo Pulcini: “Asimptomatiku nuk është i sëmurë, nëse nuk e kuptojmë tani jeta jonë do të jetë ferr”

I sëmurë, asimptomatik, pozitiv, infektues: katër fjalë, secila me kuptimin e vet të saktë. Kjo është arsyeja pse ndërrimi dhe mbivendosja e tyre nuk është vetëm një gabim konceptual por një problem serioz i zbulimit.

Njerëzit janë të hutuar: nëse jam pozitiv, a jam i sëmurë? Nëse jam asimptomatike, a jam infektues? Sipas Dr. Ivo Pulcini, Doktor Sportiv dhe Drejtor Shëndetësor i S.S. Lazio, ky është aktualisht boshllëku më i madh i shkencës në lidhje me urgjencën shëndetësore.

Ne duhet të sqarojmë, sipas Dr. Pulcini, pse masat që vijnë nga ky konfuzion mund të kenë pasoja shumë të rënda në jetën e njerëzve.

Ja ajo se çfarë ai tha:

“Të konsiderosh të gjithë pacientët pozitivë është një ekzagjerim. Ka shumë pozitiv të rremë. A do të thotë se nëse je pozitiv je i sëmurë? A do të thotë se je infektues? Ka familje me 5 persona ku vetëm një është pozitiv. Jeni pozitiv, a keni ndonjë simptomë? A jeni në rrezik? Unë ju trajtoj në një mënyrë të caktuar. A jeni pozitiv dhe nuk keni simptoma?

Shkenca duhet ta vendosë, por nëse nuk e themelon, do të thotë që nuk ka ide të qarta ose jam unë që nuk mund ta kuptoj atë. A ka ngjitje asimptomatike? Është sëmurë? Nëse jo, duhet ta lini të lirë. Kur ngarkesa bakteriale është aq e ulët sa nuk është në gjendje të transmetojë sëmundjen, ne madje mund të takohemi me njerëzit.

Nëse jo, jeta shoqërore bëhet ferr, nuk po jeton më, bëhet dëshpërim. Duke vendosur avantazhin dhe disavantazhin në ekuilibër, ne duhet të vendosim nëse është më mirë të jetojmë së bashku në një shoqëri apo nëse duhet të qëndrojmë të distancuar dhe të jetojmë individualisht. Unë besoj se sëmundjet, depresionet, sëmundjet psikosomatike marrin përsipër dhe njeriu bëhet i pazgjidhshëm. Pra, është gjithashtu e rrezikshme”.

 

 

Burimi / https://www.radioradio.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top