Mirëqenie

August 21, 2020 | 8:14

Dy orë në kontakt me natyrën ju ndihmojnë të jeni më të shëndetshëm dhe më të lumtur

Deti, livadhet, pyjet, malet dhe të gjithë skenarët e tjerë natyrorë kanë fuqinë të na bëjnë të ndihemi më mirë si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Por cila është “doza” perfekte për këtë terapi natyrale? Sipas një studimi, vetëm 2 orë në javë janë të mjaftueshme!

Sipas një ekipi hulumtues nga Shkolla Mjekësore e Universitetit të Exeter që ka zbuluar diçka që ne tashmë e dinim: të ulesh dhe të shijosh paqen që ofron natyra, ka përfitime për trupin tonë, por edhe për mendjen. Risia qëndron në faktin se mjafton një kohë minimale qëndrimi për të shijuar përfitimet.

Në fakt, nuk ju duhet shumë: një “dozë” prej dy orësh në javë, në natyrë, rrit ndjeshëm shëndetin dhe mirëqenien, dhe nuk ka nevojë të ecni! Kjo vlen edhe nëse qëndroni ulur duke parë peizazhin ose shtriheni në relaks të plotë.

Studimi i ri, i botuar në Scientific Reports, është studimi i parë i rëndësishëm që vlerëson jo vetëm përfitimet e të ashtuquajturës “ekoterapi”, por gjithashtu sugjeron një afat të mundshëm për të marrë pjesë në parqe, pyje, det, etj., duke shijuar përfitime maksimale.

Rezultati bazohet në informacionin nga një studim natyror në Angli, studimi më i madh në botë që mbledh të dhëna për marrëdhëniet e njerëzve me botën natyrore. Mostra e marrë për hulumtim është shumë e madhe: bëhet fjalë për 20,000 britanikë të moshave, gjinive dhe karakteristikave të ndryshme, të intervistuar në lidhje me aktivitetet e kryera në javën e kaluar.

Kështu u vu re se një e katërta e atyre që kaluan pak kohë (ose aspak) në kontakt me natyrën raportuan se kishin probleme shëndetësore dhe pothuajse gjysma deklaruan se nuk ishin të kënaqur me jetën e tyre. Përkundrazi, vetëm një e shtata nga ata që kaluan të paktën dy orë të zhytur në natyrë deklaruan se shëndeti i tyre ishte i dobët, ndërsa një e treta nuk ishin të kënaqur me jetën e tyre.

Por ajo që i habiti më shumë studiuesit është se kjo është e vlefshme për të gjithë: të rinj, të moshuar, të pasur, të varfër, qytetarë, popullsi rurale dhe madje edhe për ata që vuajnë nga patologji ose aftësi të kufizuara. Për më tepër, as nuk kishte rëndësi që dy orë në natyrë të ishin të vazhdueshme, ishte mirë të vizitosh pyje, parqe, det, etj. në vizita më të shkurtra duke arritur minimumin total prej dy orësh gjatë javës.

Prandaj, duket se, në stilin e jetës tonë të shëndetshme, të përbërë nga 5 porcione në ditë me fruta dhe perime, ushqim të plotë, aktivitete fizike, etj., ne gjithashtu duhet të shtojmë disa orë në javë të zhytur në natyrë!

 

 

Burimi / https://www.greenme.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top