Mirëqenie

August 10, 2018 | 8:30

E qeshura dhe gjumi janë kurat e vetme kundër gjendjes së keqe emocionale

Sipas një proverbi irlandez, një qeshje e mirë dhe një gjumë i gjatë janë zgjidhja për çdo të keqe dhe këto fjalë janë të vërteta. Sa herë kemi ndier nevojën për të qeshur dhe për të pushuar për t’u ndjerë më mirë dhe për të parë gjërat ndryshe? Sa herë kemi liruar veten nga tensioni falë një qeshjeje të madhe?

Ndoshta përgjigjja është e njëjtë për të gjithë: më shumë se një herë në jetë e lëmë veten të shkojmë në këtë mënyrë. Pse? Sepse nganjëherë na shtyp jetën dhe ne ndiejmë nevojën që të mos i shpjegojmë askujt, të paktën jo nga pikëpamja e emocioneve.

Siç është përmendur tashmë, ka dy mjete në dispozicion për t’u përballur me mbingarkesat emocionale: duke fjetur dhe duke qeshur. Ka edhe të tjerë, si aktiviteti fizik, por jo të gjitha janë gjithmonë në dorën tonë, në asnjë rrethanë.

Aftësia e gjumit për të kthjelluar mendjen tonë

Gjumi është thelbësor për të mbajtur një mendje të qetë dhe për të menduar qartë. Trupi ynë e përdor gjumin pikërisht për këtë, për të rivendosur, për të rimbushur energjinë, për të rikthyer ritmet e tij dhe për të rifilluar jetën më me forcë.

Meqenëse gjumi është një domosdoshmëri themelore – siç mund të jetë e ngrëna apo e pira – është mirë t’i jepni atij rëndësinë e duhur. Në mënyrë që të ruhet higjiena e duhur e gjumit, pikat e mëposhtme duhet të respektohen në mënyrë adekuate:

  • Shmangni pijet energjie, kafeinë, alkool ose duhan duke filluar nga ora 16:00.
  • Megjithëse është e rëndësishme për të kryer aktivitet fizik në baza të rregullta, është mirë ta bëni atë të paktën 3-4 orë përpara se të flini.
  • Mos gëlltisni sasi të mëdha ushqimi dhe / ose lëngje para se të flini.
  • Mos hani kur zgjoheni gjatë natës.
  • Mbani një temperaturë konstante (që nuk i kalon 23 °) dhe zvogëloni ndriçimin dhe zhurmën brenda dhomës së gjumit.
  • Mos shkoni në shtrat nëse keni uri.
  • fjetjen në një dyshek shumë të fortë.
  • Zhvendosni orën me zile nga dhoma gjumit në mënyrë që të redukoni ankthin.
  • Shkoni në shtrat vetëm kur jeni të përgjumur.
  • Vendosni orare fikse dhe shtrihuni në shtrat vetëm për të fjetur ose për të bërë seks.

Kur disa shqetësime mbushin mendjen tonë, marrja e disa orëve gjumë do të na ndihmojë të shikojmë gjërat nga perspektiva tjetër. Për më tepër, në këto raste është thelbësore të mbahen parasysh pikat e mëparshme.

Qeshni për të liruar tensionin

Pas një qeshjeje të mirë, jeta është e pikturuar me ngjyra të reja. Në këtë rast, si në shumë raste të tjera, truri ynë luan një rol themelor. E qeshura në fakt stimulon lirimin e endorfinës, e cila ndihmon për lirimin e tensionit dhe, rrjedhimisht, na lejon të qartësojmë mendimet dhe të zgjidhim problemet tona.

Me fjalë të tjera, endorfina na ndihmon të ulim nivelin e stresit dhe të ndjehemi më mirë. Në të njëjtën kohë, duke qeshur me butësi lehtësojmë vuajtjet tona falë efektit të endorfineve.

Kur keni nevojë për të qeshur është e këshillueshme të shikoni një seri televiziv, një film ose një video komike. Një mundësi tjetër është që të kaloni më shumë kohë me miqtë dhe familjen që ju bëjnë të ndiheni mirë. Në këtë mënyrë, do të jetë më e lehtë të injektoni humor të mirë në jetën e dikujt.

Qeshni dhe flini: zgjidhjet për të ruajtur ekuilibrin fizik dhe emocional

Ky është një koncept që duhet të mbetet gjithmonë i impresionuar në mendjet tona, pasi është një nga aspektet që ne e harrojmë më së shumti në jetën e përditshme. Ndonjëherë ne jemi aq të zhytur në vorbullën e çdo dite saqë nuk na lejon të pushojmë nga shqetësimet tona.

Një e qeshur e mirë mund të na ndihmojë të çlirojmë emocionet që ne tentojmë t’i mbajmë, ato që nuk mund t’i shprehim. Në të njëjtën kohë, veprimi i gjumit ka një efekt kaq relaksues dhe “dekontraktues”, që  rekomandohet si një zgjidhje e përkryer për mbajtjen e një mendje shumë më aktive dhe më të saktë.

Përgjigjja ndaj stresit të përditshëm dhe gjendjes jo të mirë emocionale është shpesh në dorë, ose të paktën jo aq e vështirë për t’u arritur. Siç e kemi parë, secili prej nesh ka mjetet për të qenë në gjendje të fle më mirë ose të qesh me forcën e jetës; nuk ka justifikime!

 

Burimi / https://lamenteemeravigliosa.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com