FB

February 27, 2024 | 6:15

Egoizmi i përditshëm: Një e keqe e heshtur në marrëdhënie

 

Ky “vrasës i fshehtë i marrëdhënieve”, siç e quan Dr. John Gottman, karakterizohet nga tërheqja e përditshme dhe ndërveprimet negative. Ajo manifestohet përmes sjelljes egoiste, trajtimit të padrejtë të partnerit dhe prioritizimit të nevojave të veta në kurriz të atyre të tjetrit. Kjo formë e tradhtisë mund të jetë delikate dhe shpesh kalon pa u vënë re, duke çuar në një përkeqësim të ngadaltë por të vazhdueshëm të marrëdhënies.

tradhti-ai

Njohja e vrasësit të intimitetit

Loveland identifikon mënyra të ndryshme në të cilat manifestohet ky fenomen. Mund të përfshijë prioritizimin e karrierës ose marrëdhënieve të tjera, ndarjen e problemeve intime me njerëz jashtë çiftit, shmangien e disa çështjeve ose gënjeshtrën për të ruajtur paqen. Këto sjellje, nëse nuk adresohen, mund të çojnë në tërheqje emocionale dhe në humbjen e asaj “rëndësie të veçantë” që karakterizon çdo marrëdhënie unike.

 

Besimi si themel

Vetëbesimi luan një rol vendimtar në parandalimin e këtij negativiteti dhe ruajtjen e një marrëdhënieje të shëndetshme. Kur ekziston besimi, kujdesi për ndjenjat e tjetrit bëhet prioritet dhe egoizmi zvogëlohet. Vetëbesimi nuk i përjashton marrëdhëniet nga konfliktet ose gabimet, por ndihmon për të lundruar nëpër to. Pa konfidencialitet, sjelljet destruktive mund të zvarriten, duke çuar në shqetësime të thella dhe të vazhdueshme.

 

Zgjerimi i Perspektivës

Duke u thelluar në temën e marrëdhënieve ndërpersonale, është thelbësore të analizohet sesi egoizmi i përditshëm mund të zbutet ose transformohet për të konsoliduar një lidhje emocionale. Komunikimi i hapur dhe i sinqertë luan një rol qendror në këtë proces. Është thelbësore që partnerët të jenë të gatshëm të shprehin nevojat e tyre dhe të dëgjojnë ato të tjetrit me ndjeshmëri dhe mirëkuptim.

Rritja personale dhe vetëdija janë gjithashtu elementë kyç. Njohja dhe puna për të metat dhe kufizimet tuaja mund të çojë në ndryshime pozitive jo vetëm në nivel individual, por edhe në dinamikën e marrëdhënies. Terapia në çift mund të jetë një mjet efektiv për të trajtuar dhe kapërcyer egoizmin e përditshëm, duke ofruar mjete dhe strategji për të ndërtuar një lidhje më të fortë dhe më të shëndetshme.

Egoizmi i përditshëm është një e keqe e heshtur që mund të gërryejë themelet e një marrëdhënieje. Megjithatë, me ndërgjegjësim, komunikim dhe vullnet për të ndryshuar, është e mundur që kjo pengesë të shndërrohet në një mundësi për të thelluar dhe forcuar lidhjen në çift. Çdo sfidë e përballur së bashku mund të bëhet një hap drejt një bashkimi më të pjekur, më elastik dhe më të kënaqshëm.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top