Psikofakt

March 25, 2020 | 8:10

Esmeralda Birçaj: Edhe kjo do të kalojë, gjithçka kalon!

 

Pandemia papritmas u shfaq dhe ndryshoi jetën e të gjithëve, ndryshoi të dhënat dhe planet tona. Shumë njerëz e shijojnë karantinën e tyre duke bërë gjëra në shtëpi për të cilat ata nuk kanë gjetur kohë për të folur në jetën e tyre të gjatë ditore. Shumë njerëz normalisht shkojnë në punë dhe të tjerë punojnë nga shtëpia.

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Grupet që janë prekur, këta njerëz që i përkasin kësaj kategorie, natyrisht janë më të shqetësuar për shëndetin e tyre. Përkeqësimi mendor i kësaj situate është justifikuar(ka ardhur në mënyrë të arsyeshme). 

Kjo situatë e paparë po na teston të gjithëve

Të tjerë janë plotësisht të izoluar në sigurinë e tyre personale, të tjerë janë të izoluar mendërisht dhe nuk i përgjigjen asnjë sfide emocionale, duke rezultuar në përjetimin e kënaqësisë mendore dhe çrregullimit mendor, ku pa e kuptuar, e kthejnë veten në një mekanizëm mbrojtës funksionues në gjendjen e tyre akute që po përjetojnë. Është vërejtur, që njerëzit që në familjen e tyre kanë një person që i përket grupeve që janë prekur, bëhen më të ndjeshëm dhe më nervozë dhe si rezultat, ata transferohen papritur në njerëz të tjerë. 

Ndryshim! Një mekanizëm tjetër mbrojtës për njerëzit që për të ndarë barrën psikologjike që po përjetojnë është “derdhja apo shpërthimi” mbi njerëzit e tjerë dhe shkarkimi i përgjegjësive që ata nuk janë në gjendje t’i përballojnë.

3

CONVID 19 dhe marrëdhëniet romantike

Një pyetje që shtrohet për të gjithë ata që testohen për shkak të situatës. Psikologjia është e ulët, nervat dhe pasiguria janë në nivele të larta, gjë që po shkakton konflikte dhe mosmarrëveshjet janë më intensive dhe më të shpeshta. Mundohuni të kuptoni partnerin tuaj, ashtu sikurse edhe ti, ai po përjeton situatën dhe ka kuptim të ngatërroheni. 1 deri në 2 orë në ditë izoloni veten edhe për t’i dhënë kohë partnerit tuaj të bëjë gjëra për veten e tij. Mos lejoni që situata e përkohshme të shkatërrojë vitet e lidhjeve. 

Punoni si ekip dhe jo individualisht. Respektojeni! 

Hani shëndetshëm, stërvituni dhe qëndroni në shtëpi!

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top