Në fokus

June 2, 2020 | 8:03

Esmeralda Birçaj: Këshillat më të vlefshme se si të përmirësoni cilësinë e jetës tuaj në një nivel personal dhe profesional

Në këtë shkrim kam përpiluar 18 këshillat më të vlefshme të përshkruara në librat e Dr. Mikhail Litvak, autor i më shumë se 30 librave dhe një total prej rreth 5 milion shitje.

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Do t’ju ndihmojnë të përmirësoni cilësinë e jetës tuaj në një nivel personal dhe profesional. 
1.Nëse veprimet tuaja shoqërohen nga një plan i hartuar mirë, suksesi është një pasojë e natyrshme.
2.Njerëzit e pjekur dhe të papjekur kanë njohuri. Dallimi i madh është se një person i pjekur mund dhe e shndërron këtë njohuri në veprim.
3.Jetoni për veten tuaj dhe lërini të tjerët të jetojnë për veten e tyre. Nëse nuk e bëni vetë, do të hyni në një proces që të dëshironi t’u provoni të tjerëve diçka që mund të mos jeni.
4.Nëse ju pëlqen të ëndërroni, imagjinoni veten duke arritur qëllime realiste dhe afatshkurtra. Ky është çelësi për të arritur qëllimet afatgjata.
5.Në vend që ta humbni kohën tuaj me njerëz të cekët që dini se nuk po ju mbushin, shfrytëzoni sa më shumë kohën tuaj duke lexuar një libër.
6.Kushdo që nuk e pëlqen veten, shpesh do të kritikojë të tjerët. Ajo që nuk na pëlqen për veten, shpesh i shohim te të tjerët.
7.Mund të ketë një ndryshim midis logjikës mashkullore dhe femërore. Por mençuria është i njëjti virtyt për të dy gjinitë.
118.Nëse njerëzit që ju ndihmojnë me diçka, atëherë ju detyrojnë të ndiheni fajtorë ose mirënjohës për veprimin e tyre, ju më mirë t’i paguani ata dhe të largoheni.
9.Njeriu i lumtur që e do veten nuk është aspak i interesuar për mendimin e njerëzve të tjerë.
10.Armiku më i madh nuk është personi në hije që pret të shohë që të biesh. Armiku juaj më i madh është vetvetja nëse ju saboton dhe ju thotë se nuk mundeni.
11.Nëse ju pëlqen të gdhendni gjërat, është më mirë të gërmoni në vendet e shenjta të filozofisë dhe shkencës sesa jetën e qenieve njerëzore.
12.Mos u përfshini në kritika dhe fyerje të qëllimshme pasi ato nuk do të kenë rëndësi kur t’i arrini qëllimet tuaja.
13.Nëse dëshironi diçka në jetë, mos prisni që qielli të vijë tek ju dhe mos kërkoni leje nga askush për ta marrë atë. Punoni shumë dhe bëhuni të aftë.
14.Lumturia nuk është diçka që ndjek për ta gjetur. Lumturia është një gjendje mendore që është brenda jush dhe e fitoni atë kur mësoni mirë veten.
2215.Të flasësh me miqtë e tu është një gjë e mirë. Të flasësh me armiqtë e tu është shkolla e vërtetë, ku mësoni shumë.
16.Depresioni është i vështirë dhe i dhimbshëm. Por është gjithashtu një mundësi që i sëmuri të zbulojë aspekte më të thella të vetvetes.
17.Nëse ju pëlqen të jeni vetëm, kjo është një shenjë e pjekurisë shpirtërore. Gjithashtu, vetmia shpesh mund të jetë produktive.
18.Mos e mbani lumturinë tuaj brenda jush. Ndani atë me miqtë tuaj për t’i bërë ata të lumtur, por edhe me konkurrencën tuaj për të pyetur veten se çfarë bëni më mirë se ata.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top