Pika referimi

April 22, 2020 | 8:03

Esmeralda Birçaj: Mirësia nuk është ta vendosni tjetrin në një pozitë të vështirë

 

Njeriu është për nga natyra shoqëror dhe kjo mund të shihet nga hulumtimet që kanë dalë në dritë mbi evolucionin e tij në grupe nga epoka e Paleolitit e deri më sot, kur ai përfitoi të ishte pjesë e një grupi për mbijetesën e tij dhe jo vetëm.

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Që nga fillimi i zhvillimit, vërejmë ndryshimet në sjelljen e tij, si dhe në mënyrën se si ai angazhohet në dialog me grupin e tij – dhe jo vetëm me të, por edhe me racat e tjera.

Gradualisht, ndërsa qytetërimet që lulëzuan gjatë shekujve u zhvilluan, ata na lanë një trashëgimi të madhe të librave dhe mençurisë, dhe kultivimi i brendshëm i individit lulëzoi. Njohuritë kanë kontribuar shumë në këtë lloj progresi me edukimin e fëmijëve në një moshë shumë të re dhe qartësisht me mjedisin familjar i cili konsiderohet si më i rëndësishmi për themelet e sakta të personalitetit të individit.

Por njohja në vetvete nuk është diçka që e plotëson një person, pasi mënyrat themelore të mirësisë dhe moralit ndaj shokut tonë gjithashtu luajnë një rol! Ekziston një pjesë e madhe e njerëzve që nuk kanë furnizimet/bagazhet e nevojshme të dijes – mbase për shkak të rrethanave të caktuara – por kanë furnizimin e mirësisë në fjalët dhe veprimet e tyre dhe ju bëjnë të ndjeni se mirësia është një armë e rëndësishme në duart e njeriut, sepse e sfidon personin tjetër që të sillet saktësisht në të njëjtën mënyrë – pavarësisht nëse i pëlqen apo jo!

Njeriu i sjellshëm ka një mënyrë të bukur për të thënë atë që dëshiron, të analizojë këndvështrimin e tij, madje edhe të të qortojë. Është mënyra e tij e afrimit ndaj shokut të tij dhe të mos e vendos atë kurrë në një pozitë të vështirë, të mos e bëjë të ndjehet i turpëruar për diçka që mbase nuk e ka bërë si duhet, për diçka që nuk e tha si duhet dhe, mbi të gjitha, për ta bërë atë të ndjehet rehat me veprimet e tij dhe jo përgjegjës për to.

Të thuash “faleminderit”, “të lutem” dhe çdo fjalë tjetër që të jep mirësi, nuk do të thotë automatikisht që personi që i thotë ato është i natyrshëm. Këto fraza mund të thonë se është një mënyrë më e drejtpërdrejtë për të treguar mirënjohjen në një akt të vullnetit të mirë. Por a është vërtetë kështu?

Personi i sjellshëm nuk kopjon sjelljet e njerëzve të tjerë dhe nuk heq dorë nga sjellja e tij përgjithësisht e mirë në momente dobësie, zemërimi dhe nervozizmi ndaj një situate. Ai gjithmonë sigurohet që profili i tij të mbetet fisnik dhe me qëllim të mirë, justifikon çdo situatë fatkeqe që çon në një shpërthim emocionesh dhe përpiqet paralelisht me fjalët e tij të qetësojë sjelljet dhe pasionet.

Është ai që do t’i hapë derën dikujt, ai që do ofrojë vendin e tij në autobus, ndihma e të cilit do të jetë e dukshme për të gjithë! Është ai njeri që do të paguajë biletën e dikujt që nuk ka më shumë lekë, që do t’i kushtojë kohë për t’i shërbyer kujtdo që ka nevojë dhe mund të jetë i disponueshëm në çdo kohë. Mirësia ka brenda vetes moral dhe bukuri. 

Mënyra e bukur dhe vepra që do të lindë nga mirësia dhe mirësia e tij, janë virtyte të vërteta dhe të gjithë duhet t’i kultivojnë ato dhe të përpiqen në mënyrën e vet të përcjellin/përçojnë tek të gjithë fytyrën e mirësisë që priret, që ka tendencë të humbasë në një shoqëri ku vlerat, fatkeqësisht, janë tronditur.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top