Në fokus

June 29, 2020 | 8:05

Esmeralda Birçaj: Mos harroni të mbushni zemrën tuaj me ëndrra…

Ka raste kur nuk buzëqesh. Ka net kur qaj pa pushim, kur zemra ime rreh me zë të lartë për të gjitha ato që presin të jetojnë. Është e frikësuar. Ka frikë se ka ëndërruar më shumë sesa duhet. Frikësohet mbase gjithçka është vetëm një ëndërr dhe nuk mund ta shijojë atë me të vërtetë.

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Në raste të tilla përpiqem ta qetësoj atë (megjithëse është shumë e vështirë).

Duke lexuar libra, e vendos në histori të reja. Ndryshoj ndjenjat e saj dhe përpiqem ta mashtroj. Në fund të fundit është faji im që zemra ime është aq e pangopshme për përvojat e reja dhe shtigjet e veçanta. I kam dhënë asaj shumë ëndrra. Çfarë do të bëj nëse nuk ndodhin? Kjo më tremb dhe më frikëson më shumë!

Në këtë moment fryma ime bëhet e shkurtër dhe e shpejtë. Zgjohem me një puls të shpejtë. Mundohem të qetësoj zemrën time dhe ajo, nga ana tjetër, më qetëson frymën. I jap kohë dhe i hap dyert në brendësinë e saj. I tregoj fotografitë e të dashurve të saj që e ngarkojnë me energji dhe ajo ngadalë qetësohet.

Ndonjëherë akuza është aq e madhe sa ajo dëshiron të vrapojë në vend natën e zezë, për të përqafuar njerëzit e ëmbël që ngarkojnë pjesën më të madhe të baterisë së saj. Dhe vetëm në mendime, buzëqesh ajo.

Kalaja e jetës sime është plot çarje dhe arna. Ka raste kur dëshpërohem, kur zemërohem dhe zemërohet edhe zemra ime që punon kaq shumë për asgjë.

Por vazhdoj të ëndërroj dhe ta mbush zemrën time sa më shumë të mundem. Pavarësisht se sa e vështirë mund të jetë ndonjëherë të heq dorë nga shqetësimet e zemrës sime ose të shtojë një dhomë tjetër në kështjellën e jetës sime. Do të vazhdoj të ëndërroj dhe ta udhëtoj zemrën time.

Çdo ditë mësoj gjithnjë e më shumë për jetën. Dua që zemra ime të ndjehet edhe nëse dhemb, nuk dua që ajo të ndalojë së ëndërruari. Dua që ajo të jetë e lirë. E lirë të magjepset dhe të ndjejë në maksimum. Dua të vazhdoj të ëndërroj. Ju?

Çdo gjë që thashë më lart mund t’ju duket pa kuptim, por mos e lini zemrën tuaj pa ëndrra sepse keni frikë nga dështimi i tyre. Ëndërroni me të dhe luftoni për realizimin e kështjellës tuaj magjike.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top