Këshilla & Arsye

May 16, 2020 | 8:03

Esmeralda Birçaj: Nëse fëmijët tuaj kanë sukses pa ju, atëherë keni pasur sukses si prind

Roli i prindit në ditët e sotme është një nga më të rëndësishmit, më të vështirët dhe më të kërkuarit ku një person lutet të luajë në një moment të jetës së tij. Ata që bëhen prindër kanë disa ëndrra për fëmijët e tyre.

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Por mbi të gjitha, ata duan që fëmijët e tyre të jenë të mirë në jetë, të jenë të lumtur, të jenë në gjendje të qëndrojnë në dy këmbët e tyre dhe në një moment të jenë të pavarur, të largohen vetvetiu, të jetojnë jetën e tyre, me vendimet, zgjedhjet dhe gabimet e tyre.

Dhe, një ditë, bëhesh baba ose nënë. Mos i kërkoni (do ta konfirmoj) gabimet që do të bëni do të jenë të panumërta. Do të bëheni shumë mbikëqyrës, do t’i kritikoni dhe do të ndjeni pendim…. Në fëmijën e parë do të stresoheni vazhdimisht ndërsa në të dytin do të jeni më të qetë edhe nëse do t’ju thonë se fëmija juaj nuk ka diçka serioze, por i duhen dy ose tre herë terapi të foluri. Do t’ju bëjë të qani, sepse do të ndjeni se fëmija yt, papritmas, është stigmatizuar akoma edhe nëse nuk është kështu. Do të qash në injeksionin e tij të parë. Do të ziheni shumë keq kur është i ri, kur do të shkëmbeni biseda të rënda, kur do të shkojë kundër jush dhe do të pyesni veten mbase një qasje tjetër do të ishte më efektive.

Dhe këtu kam ardhur për t’ju thënë që nuk ka manuale ose udhëzime se si të bëheni prindër. Të gjithë kanë perceptime të ndryshme, sepse ai është rritur me parimet dhe përvojat e veta. Kështu vepron edhe fëmija që përpiqet për t’u përshtatur me të dhënat e kohës së tij dhe natyrisht, ka karakterin dhe personalitetin e tij.

1

Atëherë, çfarë mund të bëni për të qenë pranë fëmijës tuaj, për ta ndihmuar atë të hapi krahët dhe ta lësh vetëm e të qetë të fluturojë lart? Sigurisht, do të bjerë shumë herë, por cila është vlera e ngritjes në këmbë nëse së pari nuk bie? Më besoni, një prind i suksesshëm nuk është ai që mund t’i ndihmojë fëmijët e tij në çdo vështirësi. Është ai që ka rritur fëmijë që mund të përballen me vështirësi pa kërkuar ndihmën e tij. Nëse fëmijët tuaj largohen nga shtëpia pas moshës madhore, nëse dëshirojnë të ndjekin vetë jetën e tyre, si prind ju keni bërë një punë vërtetë të mirë.

Ekzistojnë tre shtylla themelore që të gjithë duhet të dimë rreth rritjes së fëmijëve dhe atyre që do të rritin fëmijë në të ardhmen. E para dhe më e rëndësishmja është që ju keni role të shumta si prind, së dyti që fëmijët kopjojnë – dhe kur them kopjojnë, nënkuptojë që bëjnë “copy – paste” në kohë reale – dhe së treti ata kanë nevojë për përqafimin tuaj dhe mbi të gjitha dashurinë tuaj.

Prindi ka role të shumta, të cilat duhet të përshtaten me çdo kusht në mënyrë që fëmija të bëhet një i rritur i pavarur në të ardhmen. Duhet që për fëmijën të jesh aty për të dëgjuar ëndrrat e tij, të jesh udhërrëfyesi i tij, shoku i tij, shtegu që ai do të dëshirojë të marrë, duhet të jesh ylberi i tij, drita në errësirën e tij etj. Doni  të vazhdoj apo do ta bëni vetë listën tuaj?

2

Fëmijët kopjojnë. Ata kanë tendencë të imitojnë prindërit e tyre. Nëse shohin një prind të dëshpëruar, ata vështirë se do të jenë aq të lumtur sa duan, nëse kanë një prind të mprehtë para tyre, ata papritmas do të mësojnë të flasin në të njëjtën mënyrë. Nëse shohin një prind pa interes, pa oreks, që merret vazhdimisht me celular, imagjinoni se çfarë zgjedhje do të bëjnë në jetën e tyre dhe si do të merren me të gjitha. Mendoni se çfarë modeli dëshironi të jeni për fëmijët tuaj? Sepse ju jeni pasqyra e tyre.

Fëmijët kanë nevojë për përqafime dhe dashuri. Edhe nëse ju kanë lodhur, edhe nëse ju mundoheni nga detyrimet e tërë ditës ose ju kanë shtrydhur, sa më shpejtë që t’i përqafoni dhe t’u thoni që i doni, të gjitha do të kalojnë si me magji. Pse fëmijët e duan gjithsesi? Që të ndiejnë se kujdeseni dhe t’u kushtoni vëmendjen që e kanë nevojë. Sigurohuni që jeni atje për fëmijët tuaj, përqafimi juaj për ta duhet të jetë i disponueshëm 24 orë në ditë. Dhe duhet t’u tregoni atyre dashurinë tuaj në veprim.

Të qenit prind është roli më i përgjegjshëm në jetën tuaj. Fëmijët janë lumturi e madhe, ata janë ari dhe trashëgimia jonë. Tek ata do të vendosim shpresat tona se ata do të arrijnë shumë më tepër nga ato që kemi arritur dhe do t’ju kërkojmë të jemi atje dhe të mburremi. Por në fund të fundit suksesi ynë si prindër do të jetë kur i shohim ata të realizojnë ëndrrat e tyre, në jetën e tyre, duke qenë të lumtur…

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top