Lifestyle

June 22, 2020 | 8:08

Esmeralda Birçaj: Sot si unazë eklipsi diellor, si ta shikoni?

Pas solstikës verore, diçka e bukur do të ndodhë, “paralajmëron” NASA: një eklips diellor unazor. Eklipset ndodhin kur Hëna përputhet saktësisht midis Diellit dhe Tokës, duke e lejuar atë të bllokojë një pjesë ose të gjithë pamjen e Diellit mbi Tokën, duke hedhur hijen e Hënës mbi të.

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Edhe pse Hëna rrethon Tokën rreth një herë në muaj, orbita e saj është e përkulur pesë gradë, kështu që shtrirja e përsosur e krijuar nga një eklips është relativisht e rrallë. Shpesh Hëna është shumë e lartë ose e ulët në qiellin tonë për të bllokuar Diellin.

Sonte, eklipsi diellor do të jetë i dukshëm kryesisht në Afrikë dhe Azi.

Distanca midis Tokës dhe Hënës nuk është konstante dhe varion nga 356.410 kilometra (periferi) në 406.740 kilometra (apogee). Gjatë një eklipsi unazor, Hëna është shumë larg nga Toka dhe madhësia e saj është shumë e vogël për të bllokuar plotësisht Diellin, duke lënë një “unazë zjarri” të dukshme rreth skajit të Hënës.

NASA paralajmëron se për të monitoruar një eklips, duhet të merren masat e nevojshme paraprake të sigurisë. Në rastin e eklipsit diellor unazor, është e ndaluar të shikoni drejtpërdrejt pa syze speciale, me një filtër të përshtatshëm diellor.

Edhe nëse një çarë e vogël në Diell është e dukshme rreth skajit të Hënës, është e mjaftueshme për të shkaktuar dëme në sy. Eklipsi i plotë i unazës do të jetë i dukshëm në pjesë të Afrikës dhe Azisë, por mund të ndiqni procesin në faqet e ndryshme në internet.

11Një prej tyre është faqja e internetit e NASA-s, e cila ndjek rrugën e eklipsit në një hartë interaktive.

Për më tepër, eklipsi do të transmetohet drejtpërdrejt nga Projekti i Teleskopit Virtual, ndërsa Observatori Kombëtar Astronomik i Japonisë gjithashtu do të ofrojë një rrymë live me një pamje të një eklipsi të pjesshëm.

Sidoqoftë, ky nuk është eklipsi i vetëm i vitit pasi një eklips diellor i përgjithshëm do të pasojë në 14 dhjetor, por do të jetë i dukshëm vetëm nga zona të Amerikës së Jugut.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top