Marrëdhënie

September 22, 2020 | 8:02

Fëmija im, unë do të të mësoj gëzimin e pritjes

Pritja, nëse pranohet dhe mendohet, mund të bëhet një premisë shumë e ëmbël në gjendje të na bëjë të shijojmë emocionet më të bukura dhe të papritura. Ajo që është e sigurt është se na u desh pak kohë për të mësuar se si duhet respektuar koha, në mënyrë që të shijojmë gjërat më të bukura që jeta mund të na japë. Kjo është arsyeja pse ne tani duhet t’u mësojmë fëmijëve tanë virtytin e durimit: t’i lejojmë ata të përballen me dëshirat e tyre para se të marrin atë që duan.

Fëmijë dhe gëzim i papritur

Fëmijë, le t’ua japim atyre, nuk dinë të presin. Por është e drejta dhe detyra jonë ta mësojmë atë se si durimi mund të jetë jo vetëm një virtyt, por një mënyrë për të paralajmëruar të gjitha të mirat që do të vijnë.

Mësoni nga pritja

Ne duhet t’u mësojmë fëmijëve tanë, që në moshë të vogël që pritja nuk është vetëm ai shqetësim i bezdisshëm që përjetojmë kur të rritemi, nuk është pengesa që na ndan nga përmbushja e qëllimit tonë. Pa pritur rrezikoni të humbni dimensionin e kënaqësisë.

Pritja nuk është kurrë e zbrazët

Pritja nuk është kurrë e zbrazët. Përkundrazi, koha e kaluar nga nxitja e dëshirës deri në realizimin e saj na ndihmon të rrisim kënaqësinë e marrjes së gjërave, larg asaj “gjithçkaje dhe tani” që i përket shoqërisë moderne.

Si t’i edukojmë fëmijët në lidhje me pritjen

Le të mësojmë të presim dhe ta bëjmë atë së bashku me fëmijët tanë. Ka shumë mënyra argëtuese dhe të lehta për t’i edukuar fëmijët të dëshirojnë diçka dhe më pas ta jetojnë atë me kënaqësi më të madhe.

Lojëra tavoline dhe më shumë

Lojërat janë një fushë e vërtetë beteje ku mund të praktikoni artin e durimit. Lojërat e tavolinës me ritëm të ngadaltë i mësojnë fëmijët të presin lëvizjen tjetër. Por fshehja dhe kërkimi mund të jetë gjithashtu një edukator nga ky këndvështrim: ndjejeni atë tronditje dhe atë eksitim përpara se të futeni në lojë.

Para së gjithash flisni me fëmijën

Pavarësisht nëse është një udhëtim, një argëtim apo një lojë, flisni me fëmijën tuaj për atë gjë të veçantë, fantazoni me të se sa mirë do të jetë kur ta marrë atë.

Mos thuaj gjithmonë menjëherë

Mos u jepni fëmijëve tuaj gjithçka që ata kërkojnë, ose të paktën mos e bëni menjëherë. Duke vepruar kështu ju do t’i mohoni atij emocionin e bukur të pritjes. Mësojeni se gjithçka vjen në kohën e vet.

Zhgënjim i pa pritur

Mungesa e pritjes mund të shkaktojë një zhgënjim të caktuar tek një fëmijë dhe një pakënaqësi të përhapur që do ta bënte atë të pyeste përsëri dhe përsëri, pa përjetuar kurrë atë gëzim të papritur që u përket gjërave të dëshiruara.

Dhe pastaj, befasi!

Fantazimi, mendimi, parashikimi i momentit kur ajo gjë do të ndodhë: kjo është ajo që duhet të bëni së bashku me fëmijët tuaj. Të jetosh me ta përvojën e pritjes, jo me ndalime ose mohime, thjesht duke pritur momentin e duhur për të ardhur dhe për të shijuar surprizën.

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top