Në fokus

May 16, 2018 | 10:45

Fibromialgjia, e shkatërruar së brendshmi! Njihet si sëmundja e emocioneve të pashprehura!

Fibromialgjia:të shkatërrohesh së brendshmi dhe askush mos ta kuptojë atë që ti ndjen. Është sëmundje e emocioneve të pashprehura.
fibromialgjia2

Gjendjet tona emocionale mund t’i trajtojnë të gjitha llojet e sëmundjeve: hipertensionin, problemet e zemrës ose çrregullimeve nervore të llojeve të ndryshme. Rrethanat e ndryshme jo vetëm që mund të ndihmojnë në transformimin e shëndetit tonë fizik, por gjithashtu lehtësojnë shërimin në një nivel më të thellë. Sekreti është zbulimi dhe kuptimi i mesazheve pas çrregullimeve fizike për të njohur dhe jetuar më mirë.
“Për të kuptuar këtë lidhje psikosomatike, duhet së pari të pranojmë se mendja dhe trupi janë bashkë”, thotë autori. Normalisht, e konsiderojmë trupin si një “paketë” që na shoqëron, vlerësojmë faktin se, një herë të pësojë diçka, duhet të shkojë të mjekun për ta kuruar. “Për fat të keq, ky vizion është shumë i kufizuar. Ai mohon kompleksitetin e energjive që formojnë qenien tonë, energji që rrjedhin dhe komunikojnë me njëra-tjetrën. (…) Nuk ka ndarje midis asaj që ndodh në mendje (mendimet dhe ndjenjat) dhe çfarë ndodh në trup”.

Një gjë që duhet marrë parasysh, fibromialgjia, sepse simptomat e saj janë të njohura. Njerëzit që vuajnë nga kjo sëmundje, mendojnë se të tjerët nuk i besojnë ata, sepse nuk ka dhimbje. Fibromialgjia është konsideruar si një diagnozë e diskutueshme, dhe disa autorë argumentojnë se kjo nuk është konsideruar si një sëmundje, sepse, ndër të tjera, mungon ekzaminimi i anomalive fizike, testi laboratorik apo testet objektive të imazhimit mjekësor.

fatigacronica1Zyrtarisht quhet fibromialgjia, një seri simptomash dhe pak çrregullimesh të njohura muskuloskeletore, e cila karakterizohet kryesisht nga lodhje ekstreme, intensitet të vazhdueshëm të dhimbjes, ngurtësi të ndryshueshme të muskujve, tendinave dhe një game të gjerë shenjash psikologjike, siç janë çrregullimet e gjumit, mëngjes i brishtë, dhimbje koke, probleme me mendjen dhe kujtesën, ndonjëherë të quajtur “shkëputje”, të cilat shpesh pengojnë funksionimin e përditshëm të njerëzve. Kjo është një gjendje “jo-ngjitëse” që ndodh në rreth 3-5% të grave të reja, zakonisht midis 20 dhe 50 vjet.

Intervistë me Maria Àngels Mestre, një grua që ka vuajtur nga fibromialgjia

Maria Àngels Mestre

Maria Àngels Mestre

Çfarë është fibromialgjia?

Fibromialgjia është sëmundja e emocioneve të pashprehura. Është rezultat i një konflikti të brendshëm, që ndodh. Organi më i prekur është mëlçia, depozita që mbledh emocionet, sipas mjekësisë tradicionale kineze. Rregullon shiritat, muskujt, tendinat, ligamentet, nyjet, venat dhe arteriet, kanalet dhe pamjen. Ky organizëm është gjithashtu përgjegjës për pastrimin e të gjitha toksinave që na sëmurin, si jashtë dhe nga brenda.

Cilat janë shenjat më të zakonshme?

Fibromialgjia ka një gamë të gjerë shenjash, ndër më të theksuarat, dhimbjen kryesore të përgjithshme muskulo-skeletore, ngurtësinë dhe lodhjen, të shoqëruar me një rënie të përqendrimit dhe kujtesës, pagjumësi, zorrë dhe fshikëz nervoze, dhimbje koke, ankth, sindromën e këmbëve të lodhura, dhimbje në gjoks, menstruacione të rënda dhe të dhimbshme, vizion të reduktuar, dhimbje ngërçi etj.

Cilët persona vuajnë?

Me shëndetin dhe harmoni, duhet të koordinojmë mendimin, ndjenjën (emocionin) dhe veprimin (veprimin / fjalën). Në fibromialgji ekziston keqmenaxhimi i mendimeve dhe emocioneve, sepse energjia e tyre nuk çlirohet në veprim apo në diskutime. Veprimi është shtypur dhe forca e mendimit dhe e emocioneve bllokohet sikur je në tension, e cila shfaqet në dhimbje dhe simptoma të ndryshme.

Pse ka më shumë gra se burra të prekur?

Gruaja është më emocionale dhe më praktike. Flokët e saj janë më të ndjeshme, ndërsa burrat janë më mendorë dhe teorikë. Për më tepër, faktori që e bën këtë sëmundje të mundshme është shtypja. Nuk ka dyshim se gratë në fëmijërinë tonë të hershme janë më të shtypura se burrat.

fibromialgjia

Nëse kjo sëmundje…

Ashtu si të gjitha sëmundjet, fibromialgjia është multifaktoriale, por origjina qëndron në shprehitë e ngurta kulturore, familjare dhe shoqërore, të cilat shfaqen në shtypjen e hershme të fëmijërisë. Fëmija i kopjon këto modele për të jenë i dashur, dhe bëhet i bindur dhe i nënshtruar, pa qenë, dhe fillon të zhvillojë një veti të rreme, për të devijuar nga thelbi i saj. Papërsosmëritë psiko-emocionale që shoqërojnë pacientët janë krenaria e ndjenjës së vlerësuar nga mjedisi perfektionist dhe zemërimi i shtypur, një emocion që, nëse nuk çlirohet, është një shëndet shkatërrues.

Ka një trajtim apo është me të vërtetë një sëmundje kronike?

Mund ta shërojë shëndetin nëse ka vullnet, kemi informacionin e nevojshëm dhe jemi të gatshëm të bëjmë ndryshime në gjithë qenien. Kemi nevojë për një transformim të mendimit, ndjenjës dhe të veprimit, e cila gjeneron ndjesi të reja, të shëndetshme, të lira dhe lumturie.

Çfarë është stimulimi transkranik?

Stimulimi transkranikal bazohet në prodhimin e një rryme elektrike në zonat e trurit. Dimë që energjia elektrike krijon fusha elektromagnetike, kështu që fibromialgjia nuk është më e përshtatshme. Nëse duam të shtojmë neurotransmetuesit si: serotonina dhe melatonina, kemi ndihmën e parë më pak invazive, si ushqimi dhe ilaçet. Për të rritur nivelin e neurotransmetuesve, rekomandohet që impulset që përmbajnë triptofan janë një induktor i këtyre neurotransmetuesve.

fibromialgjia1

Si mund të përmirësohen shenjat?

Ndryshimi i sjelljes na bën të ndalojmë së ndjeri viktimë dhe të marrim përgjegjësi, për të mos qenë më pasivë, por aktivë, për ta menaxhuar sëmundjen si protagonistë nëpërmjet fuqizimit: – Si një ilaç, nevojiten ndryshimet. Shpresoj që kjo mos të na shërojë, që duhet dhe jo përballemi me rebelimin, të marrim vendimet tona dhe të drejtojmë jetën tonë. Gjithashtu kemi nevojë për një ndryshim stili jete që e lë pas stresin. Është gjithashtu e nevojshme të zëvendësohen standardet e vendosura dhe të kuptohet nga përvoja e jetuar e që na ndihmon, të themi “Jo” pa u ndjerë fajtor. Është e domosdoshme të ndryshojmë zakonet që na plagosin, sidomos ushqim, një ushqim që na spastron nga mëlçia toksike, duke përfshirë drogërat.

Është një lloj sëmundjeje moderne?

Jo! Sëmundjet e transmetueshme për shkak të mangësive psiko-emocionale të njerëzimit, por këto rriten dhe janë përkeqësuar nga një dietë e mangët si dhe mënyra e jetesës. Për momentin, kjo sëmundje është e zakonshme për shkak të vetëbesimit që vetë gruaja ka krijuar për të arritur të gjitha fushat drejtpërdrejta të jetesës moderne si: puna, familja, shtëpia, marrëdhëniet shoqërore etj. Shpesh në pamundësi për të udhëhequr jetën.

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi http://stayfitwithus.com

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com