FB

June 17, 2022 | 9:30

Frika nga drejtimi i makinës: 5 këshilla për ta kapërcyer atë

Frika nga vozitja është një emocion shumë i zakonshëm. Mund të shkaktohet nga një përvojë e keqe e së kaluarës, si p.sh. një aksident personal ose përfshirja e dikujt që keni dashur. Mund të jetë gjithashtu rezultat i problemeve të tjera, si depresioni, ankthi, pasiguria ose frika nga shpejtësia. Është e rëndësishme të përpiqeni ta trajtoni atë në mënyrën e duhur. Si të bëhet?

Përqendrohuni në rrugën për të shkuar. Ankthi i drejtimit të automjetit shpesh ju bën të mendoni për të gjithë udhëtimin paraprakisht. Ndërsa vozitni, mund të vazhdoni të imagjinoni pjesët më të frikshme përpara jush. Askush nuk mund të përballojë një udhëtim të tërë në kokën e tij – ju duhet të merrni rrugën ashtu siç është.

Mos mendoni për fatkeqësitë. Paniku mund t’ju bëjë të besoni se një fatkeqësi po ju pret në rrugë, edhe nëse nuk ka ndodhur kurrë në asnjë nga udhëtimet tuaja të mëparshme. Frika jonë është e mirë për të na kërcënuar se “herën tjetër do të jetë shumë keq”, se do të keni panik dhe “të çmendeni” ose “të humbni kontrollin”.

Injoroni emocionet. Ndonjëherë frika jonë na siguron informacion të vlefshëm që na ndihmon të shmangim rrezikun. Megjithatë, edhe frika jonë mund të jetë e pabazë. Për të përdorur një klishe, mos e vendosni karrocën përpara kalit.

Mos i justifikoni veprimet tuaja. Kur vendosni të mos bëni diçka, truri juaj gjen justifikime. Përballja me situatat që shkaktojnë ankth është mënyra më e mirë për të mësuar sistemin tuaj nervor të mos bjerë alarmin e panikut.

Hipni në makinë kur të jeni gati. Një tjetër gjë e rëndësishme është të mos bëni asgjë nëse ndiheni të detyruar. Duhet të jeni të vetëdijshëm se mund ta bëni, se kjo është koha e duhur për ju. Natyrisht, i vetmi që mund t’ju tregojë jeni ju. Mundohuni të keni besim në aftësitë tuaja.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.donnad.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top