Në fokus

September 11, 2020 | 8:02

Gjëja më e frikshme e COVID-19, për të cilën askush nuk flet

Deri tani kemi mësuar shumë gjëra për COVID-19. Po, që është tepër ngjitës dhe se deri tani gati 190,000 Amerikanë kanë vdekur prej tij. Ju njihni simptomat, se mbajtja e një maske është e rëndësishme dhe se një karantinë 14-ditore pas udhëtimit është gjëja më e mençur dhe e përgjegjshme për të bërë. Por, aq sa dini për koronavirusin, mund të ketë edhe disa fakte thelbësore që ju kanë shpëtuar.

Sipas një studimi të ri, të gjithë jemi duke i kushtuar pak vëmendje efekteve anësore të tij më të rëndësishme, përfshirë faktin që shumë pacientë që shërohen kanë dëmtime të mushkërive të qëndrueshme për disa muaj pasi janë shëruar. Studimi vjen nga Klinika Universitare e Mjekësisë së Brendshme në Innsbruck, Austri, e cila analizoi dhjetëra pacientë me koronavirus të cilët në të njëjtën kohë përjetuan simptoma të rënda të COVID-19. Studiuesit zbuluan se gjashtë javë pas largimit nga spitali, 88% e pacientëve treguan shenja të dëmtimit të mushkërive në skanimet CT, ndërsa 47% e pacientëve përjetonin gulçim të vazhdueshëm.

Dëmtimi nga inflamacioni dhe lëngu në mushkëri i shkaktuar nga koronavirusi rriten në skanimet CT si njolla të bardha të njohura si “qelq i bluar”. Në 12 javë, këto shifra ishin përkatësisht 56% dhe 39%. Këto zbulime paraprake u paraqitën në Kongresin Ndërkombëtar të Shoqërisë Evropiane të Frymëmarrjes dhe nuk u botuan në një revistë të vlerësuar nga kolegët. “Të mbijetuarit e COVID-19 kanë dëmtime të vazhdueshme të mushkërive disa javë pas shërimit”, tha Sabina Sahanic, MD e Klinikës Universitare në Innsbruck. “Lajmi i keq është se njerëzit shfaqin dëmtime të mushkërive nga COVID-19 disa javë pas daljes nga spitali. Lajmi i mirë është se dëmtimi tenton të përmirësohet me kalimin e kohës, gjë që sugjeron se mushkëritë kanë një mekanizëm për të riparuar veten e tyre.”

Shumica e pacientëve me simptomat më të rënda ishin burra të moshuar me bashkë-sëmundje para-ekzistuese. “Studimi austriak raporton rezultate të ndjekjes afatshkurtër në një grup të shtruar në spital, duke demonstruar se ka prova të vazhdueshme të dëmtimit të zemrës dhe mushkërive në një pjesë të madhe të pacientëve deri në 12 javë pas daljes nga spitali”, tha Tom Wilkinson, profesor dhe konsulent në Universitetin e Southampton. Në fund të fundit, ekspertët theksuan rëndësinë e konsultimeve të vazhdueshme me mjekun tuaj pas kontraktimit të virusit.

“Gjetjet nga ky studim tregojnë rëndësinë e zbatimit të kujdesit të strukturuar përcjellës për pacientët me infeksion të rëndë COVID-19”, vuri në dukje Dr. Sahalic – duke shtuar se kjo duhet të informojë profesionistët mjekësorë se si ata duhet t’i qasen trajtimit pas shërimit. “Njohja se si pacientët janë prekur nga koronavirusi mund të lejojë që simptomat dhe dëmtimi i mushkërive të trajtohen shumë më herët, dhe mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në rekomandimet dhe këshillat e mëtejshme mjekësore.”

 

 

Burimi / https://www.msn.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top