Këshilla & Arsye

September 11, 2020 | 8:04

Smart working, pesë ide për një zyrë shtëpie mikpritëse dhe funksionale

Pushimet në kohën e Covid-19 ishin vërtet pak të veçanta, por tani ka ardhur koha për të rifilluar aktivitetet me shumë të panjohura që ende ndikojnë në punë. Për të qenë gati, le të shohim disa këshilla të dobishme për të organizuar më mirë këndin kushtuar punës nga shtëpia.

Asnjëherë në hije: elementi i parë që duhet marrë parasysh kur punoni nga shtëpia është drita. Në fakt, ata që i kushtojnë shumë orë punës inteligjente duhet të jenë në gjendje të mbështeten sa më shumë në dritën natyrore, e cila jo vetëm garanton kursime në faturë, por është gjithashtu thelbësore për shëndetin e syve. Kur është e mundur, është më mirë të vendosni tryezën pranë një dritareje; nëse, nga ana tjetër, kjo zgjidhje nuk është e realizueshme, ose kur fillon të errësohet, idealja është të mendoni për zgjidhje estetike dhe efikase, të tilla si një dritë në tavan ose aplikacion, të cilat nuk shqetësojnë shumë dhe mund të përbëjnë një element të dizajnit edhe me buxhete shumë të vogla.

Fjalëkalimi: optimizo! për të punuar nga shtëpia, nuk është gjithmonë e nevojshme të keni një dhomë të mobiluar posaçërisht dhe shpesh madhësia e shtëpisë as nuk e lejon atë. Mjafton të shfrytëzoni një cep të papërdorur të shtëpisë. Së pari, përcaktoni se çfarë nevojitet vërtet për të punuar: PC, një tryezë jo shumë e madhe, një hapësirë ruajtjeje, etj. Pasi të kemi kuptuar se çfarë na nevojitet, mund të mendojmë për tryezën që duhet të zgjedhim, duke pasur parasysh se ka edhe tavolina, mobilje ose dollapë të palosshëm dhe të zgjatshëm, të aftë për të realizuar një zyrë të vërtetë dhe shumë zgjidhje të tjera tepër funksionale për të kursyer hapësirë.

Ka vend për gjithçka: është një problem që të gjithë e kemi provuar: ka shumë kabllo në shtëpi! Pavarësisht Ëi-Fi, edhe në zonën e vogël të punës ka një kabllo, kështu që për një zyrë në shtëpi, sa më të gjerë dhe pa ndotje, është e rëndësishme të gjesh një mënyrë për të lënë mënjanë kabllot dhe telat, pranë çelsave dhe bazave të arritshme për printerin, skanerin dhe të gjitha pajisjet e nevojshme për të kryer punën tonë.

E këndshme dhe e ajrosur mirë: një hapësirë pune mikpritëse dhe e këndshme është një ndihmë e shkëlqyeshme për të rritur moralin dhe për ta bërë qëndrimin në shtëpi më të këndshëm. Një mënyrë e thjeshtë për ta bërë hapësirën më të gëzuar dhe relaksuese është të rrethoheni me bimë. Studimet dhe hulumtimet tregojnë se të kesh bimë në zonën e punës inkurajon entuziazmin dhe optimizmin, por jo vetëm sepse bimësia gjithashtu ka një efekt të dobishëm në mendjen tonë. Nuk është çështja e shndërrimit të hapësirës në një “xhungël urbane”, por e rregullimit të këndeve të vogla jeshile, që përveç zbukurimit të shtëpisë, oksigjenojnë mjedisin dhe lagështojnë ajrin.

Tundimi: përqendrimi në shtëpi nuk është gjithmonë i lehtë, veçanërisht nëse nuk jemi vetëm dhe kemi fëmijë të vegjël ose njerëz që kërkojnë vëmendje. Nëse nuk kemi një vend pune, ne duhet të shmangim që televizori të jetë afër dhe të shmangim ngritjen e vazhdueshme në kërkim të një mezeje të lehtë ose një gote uji, duke ndërprerë përqendrimin dhe duke shpërqendruar mendjen. Këshilla e zgjuar? Caktojeni hapësirën mirë, mbase duke përdorur mobilje dhe zbukurime, duke u përpjekur të vlerësoni shumë mirë se çfarë ka të bëjë dhe çfarë nuk ka të bëjë me hapësirën e punës.

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top