Në fokus

February 25, 2020 | 10:46

Gjërat që mendja nuk arrin t’i zgjidhë, trupi i kthen në sëmundje

Atë që mendja nuk e zgjidh, diçka që ne nuk mund ta menaxhojmë, mund të shndërrohet në sëmundje. Gjendjet e mendjes, ndjenjat negative, situatat e pazgjidhura shndërrohen në sëmundje në planin afatgjatë. Ajo që nuk arrijmë të shprehim kur kemi një problem, për shembull, ose kur kemi një situatë stresuese, prodhon efekte jo të shëndetshme për trupin tonë.

Psikosomatika: lidhja midis mendjes dhe trupit

Vitet e fundit, megjithëse me nuanca dhe qëndrime të ndryshme, teoria psikosomatike ka bërë rrugën e saj. Ajo vendos në një lidhje të ngushtë varësinë mes gjendjes psikologjike dhe emocionale, dhe mirëqenies së përgjithshme të trupit.

Mendja dhe shëndeti, në mënyrë të saktë studiojnë se si ajo që ne nuk dimë se si ta menaxhojmë shndërrohet në një sëmundje. Lidhja që ekziston midis sferës emocionale të secilit prej nesh me çrregullimin, i cili në mënyrë të pashmangshme ka pasoja në disa organe fizike. Kjo është arsyeja pse kjo qasje ka tendencë të vlerësojë qeniet njerëzore si një grup faktorësh që shkëmbejnë informacione dhe burime gjatë ngjarjeve të jetës.

Disa shembuj:

Le të shohim disa shembuj që tregojnë se si gjendjet që mendja nuk  mund t’i trajtojë kthehen në një sëmundje. Edhe mjekësia tradicionale ndan simptoma psikosomatike nga patologjitë e vërteta që mund të ndodhin nëse nuk ndërmerret ndonjë veprim mbi faktorin emocional.

Kështu, për shembull, format e hipertensionit, kolitit, ekzemës, astmës tani njihen si patologji psikosomatike.

Sëmundjet, origjina e të cilave duhet të gjurmohet në mendjen tonë, në një motiv psikologjik, janë stresi i zgjatur, pamundësia për të zgjidhur një problem, zhgënjimi i vazhdueshëm.

Sipas studiuesve, proceset biologjike ndjekin një rrugë të dyfishtë ngarkuese dhe shkarkuese. Kur nuk arrijmë të shkarkojmë mendjen, të heqim qafe peshat dhe situatat negative, trupi ynë fillon të somatizohet. Në një fazë të parë do të formojë një lloj mburoje mbrojtëse, por në planin afatgjatë, kjo situatë e ngarkimit të vazhdueshëm manifeston simptomat e saj në trup.

Disa këshilla

Gjithnjë e më shumë mjekë dhe terapistë, së bashku me trajtimin e sëmundjes, këshillojnë një qëndrim të përcaktuar holistik. Me fjalë të tjera, aftësia për të dëgjuar veten, për të kuptuar se ku mund të bien shkaqet e pakënaqësisë, bezdisë dhe tensionit.

Nëse është e vërtetë që ajo që ne nuk dimë si ta menaxhojmë shndërrohet në sëmundje, identifikimi i problemit është tashmë një hap i madh. Për këtë arsye, sugjerime të ndryshme çojnë në një mënyrë jetese më të thjeshtë dhe, mbi të gjitha, në kontakt me natyrën.

 

Burimi / https://www.giornodopogiorno.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top