FB

May 30, 2024 | 7:14

Gjërat që njerëzit e zgjuar nuk i thonë

Gjërat të cilat njerëzit inteligjentë e dinë se janë të tepërta për t’u thënë thjesht nuk i thonë!

Nëse është e vërtetë që kurrë nuk duhet ta gjykojmë dikë nga paraqitja e tij, pa dyshim, megjithatë, ne mund ta kuptojmë shumë prej tij nga ajo që ai thotë. Në mënyrë të veçantë ka deklarata që duket se janë thënë nga dikush jo shumë i zgjuar. I lëmë ata të hutuar dhe të harruar, pasi gjërat që harrojnë duket të jenë një shenjë e inteligjencës.

Ndonjëherë ka fjali që irritojnë tmerrësisht dhe në mënyrë të pashmangshme çojnë në mendimin se personi me të cilin po ndërvepron nuk është shumë inteligjent.

  1. “Por unë e kam bërë gjithmonë këtë”

Një koment zakonisht i pavlefshëm (nëse jo vlera për të justifikuar veten). Në shkollë, punë, dashuri, të çdo lloji, duke refuzuar ndryshimet në favor të asaj që kemi njohur gjithmonë është qartësisht e kufizuar. Për të dëbuar përtacinë pas kësaj fjalie dhe mungesën e vullnetit për të pyetur veten është opsioni më i mirë për të qenë më i mençur.

  1. “Nuk mund të bëj asgjë për këtë”

“Nuk është faji im, nuk mund të bëj asgjë, nuk e di” dhe të ndryshme. Kjo fjali, ashtu si e mëparshmja, shpreh mungesën e vullnetit për të vënë në dyshim veten dhe kufirin njerëzor që lind, duke refuzuar të marrë përgjegjësinë. Përvishni mëngët, vendosni të jeni të zënë, përpiquni të bëni diçka … gjithmonë është një mënyrë pozitive për t’u marrë me rrethanat e jetës dhe është marrëzi thjesht të thuash: “Nuk mundem dhe nuk është faji im”.

  1. “Unë do të pyes për diçka pa lidhje, ndoshta”

Shumë shpesh këto pyetje janë në fakt të tepërta dhe jo shumë të rëndësishme, shpesh kjo është një premisë e trishtuar për t’i bërë ato më keq. Nëse jeni në dijeni të marrëzisë së gjërave që dëshironi të thoni, përse ti thoni? Shpesh ne jemi kokëfortë vetëm për ta bërë veten të ndjehemi si protagonistët e një bisede që në fund nuk jep një mallkim. Ndonjëherë duke folur vetëm për t’u shfaqur nuk iu bën më të zgjuar.

  1. “Nuk është aspak e drejtë”

Domethënia e pakuptueshme e kësaj deklarate është thjeshtë kapriço. Kur e shqiptoni këtë frazë të ankoheni për të tepërt, atëherë nuk është shumë inteligjent. Në jetë, shumë gjëra janë të padrejta. Ankimi është mjaft i kotë, duke bërë diçka tregon inteligjencën. Të qenurit kapriçoz dhe i dëmshëm me vetëdije, janë cilësitë thelbësore të një personi inteligjent.

  1. Çdo pyetje që përsërit atë që sapo është thënë

Sa herë që thoni diçka dhe dikush riformulon fjalinë e shprehur vetëm si një pyetje, një neuron rrëzohet në një tjetër neuron. Nuk ka ndërprerje më të keqe, konfirmimi i asaj që sapo është thënë mjaft qartë. Këto pyetje, edhe nëse ato ishin rezultat i shpërqendrimit, menjëherë e klasifikojnë subjektin e kërkuar si me të vërtetë të bezdisshëm.

 

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / alfemminile.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top