Dëshmi

September 28, 2021 | 8:42

Gjesti simbolik i deputetes laburiste në parlament me djalin e porsalindur, me kauzën për mbrojtje dhe të drejta për nënat e reja

 

Deputetja Laburiste Stella Creasy hyri në parlament me djalin e saj të sapolindur. Gjesti i saj simbolik është në përputhje me betejën që 44-vjeçarja po zhvillon prej disa kohësh: më shumë të drejta për nënat e reja që duan të kthehen në punë. Për ta bërë këtë, keni nevojë për mbështetje, në mënyrë që të mos ndiheni të detyruara të zgjidhni midis karrierës dhe familjes. Të pajtohesh me to është e mundur, por ka nevojë për ligje dhe masa mbrojtëse adekuate.

0

Djali i Stella Creasy është ndoshta mashkulli më i ri që ka hyrë ndonjëherë në Parlament. Deputetja e mori me vete, disa ditë pas lindjes, duke kërkuar të drejtat e nënave të reja dhe duke kërkuar më shumë mbrojtje dhe mbështetje për to, sesa qortime të vazhdueshme dhe pak ndihmë. Gruaja tashmë kishte bërë një gjest të ngjashëm në të kaluarën, duke hyrë në parlament me vajzën e saj të porsalindur, për të rritur ndërgjegjësimin për rëndësinë e kthimit në punë në qetësi të plotë, pa u gjykuar dhe pa u braktisur për veten e tyre. Me mbështetjen e duhur, është e mundur të pajtoni karrierën dhe familjen.

 

Stella Creasy në anën e grave

44-vjeçarja Stella Creasy ka qenë anëtare e Parlamentit në Mbretërinë e Bashkuar që nga viti 2010. Laburistja solli në jetë një vajzë në vitin 2019 dhe një djalë në vitin 2021. Mëmësia dhe të drejtat e nënave të reja në vendin e punës janë çështje veçanërisht të pëlqyeshme për të dhe për të cilën ajo ka luftuar gjithmonë, si dhe të drejtën për abort. Ajo ishte personalisht e vetëdijshme për vështirësitë me të cilat përballet një grua kur vjen puna për të pajtuar profesionin e saj me jetën familjare. Kjo ndodh për shkak të mungesës së masave adekuate për t’i mbrojtur ato në të dyja frontet, duke i lejuar të jetojnë pa ndjenjën e fajit dhe pa u dorëhequr.

1

Beteja e Stella Creasy

Që nga shtatzënia e saj e parë, Creasy ka bërë fushatë për të përmirësuar të drejtat e lehonisë për ligjvënësit. Ajo ishte e para që caktoi një locum, një lloj zëvendësi të përkohshëm i cili mund të zinte zyrtarisht dhe përkohësisht vendin e saj në menaxhimin e punës (Kizzy Gardiner). Ajo kurrë nuk e kishte parë këtë në Parlamentin Britanik. Sidoqoftë, kjo shifër iu mohua sapo ajo lindi vajzën e saj. Kur ajo njoftoi shtatzëninë e saj të dytë, sfidoi nismat e qeverisë për të kufizuar planet e reja për limitimin e lehonisë parlamentare. Në fakt, ajo e kërkoi atë nën të njëjtat kushte si Prokurorja e Përgjithshme Suella Braverman, autoriteti më i lartë ligjor në qeverinë e Boris Johnson, duke besuar se ajo ka të njëjtat të drejta si grua, përtej detyrës. Fatkeqësisht, ka ligje shumë kufizuese për këtë çështje, rezultat i trashëgimisë së lashtë kulturore dhe konventave të ashpra seksiste, kundër të cilave Creasy po lufton ditë pas dite.

Këto diskriminime i vendosin gratë në një pozicion që duhet të zgjedhin midis punës dhe familjes, kjo nuk i bën ato të ndihen të lira dhe autonome në menaxhimin e këtyre dy aspekteve, të cilat mund të bashkëjetojnë nëse ka mbrojtje, mbështetje. Gjesti simbolik për të kërkuar betejën e saj përsëri. Ajo e solli atë për të demonstruar se sa e vështirë është, sa angazhim duhet nga gratë, të cilat mund dhe duan ta bëjnë, por nuk duhet të ndihen vetëm, ato duhet të dinë se kanë aleatë pranë tyre, sesa armiq. Duke iu drejtuar Jacob Rees-Mogg, udhëheqës i Dhomës së Komunave të Westminster (babai i gjashtë fëmijëve dhe për këtë arsye i aftë për këtë çështje), Creasy tha: “Dëshiroj të takoj një delegacion ndërpartiak për të parë se si mund t’i garantojmë të gjithëve në këtë Parlament ligj për mëmësinë dhe prindërimin? “. Ai nuk ishte veçanërisht i prirur, duke mbrojtur ligjet aktualisht në fuqi, për të cilat tha se ishin të mjaftueshme dhe të arsyeshme.

1

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi donna.fanpage.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top