FB

March 15, 2022 | 11:06

Inteligjenca dhe ankthi: Një marrëdhënie dashuri-urrejtje

Ekziston një korrelacion midis inteligjencës dhe ankthit që ndodh më shpesh sesa mund të duket. Në këtë artikull, mund të zbuloni detajet e kësaj marrëdhënieje magjepsëse.

be55ede3-0fcd-45d0-a700-05e83b399bc9

Marrëdhënia hipotetike midis nivelit të lartë intelektual dhe ankthit është studiuar dhe shqyrtuar në shumë raste dhe nga disiplina të ndryshme. Në fakt, një studim nga Universiteti Lakehead në Kanada ka krijuar mbështetje të fortë për lidhjen midis mendjeve të shkëlqyera, krijuese dhe analitike dhe ankthit social, pritjes dhe nervozizmit dhe shqetësimit të tepruar. Megjithatë, duhet të jemi të kujdesshëm kur shqyrtojmë ndonjë lidhje të mundshme shkakësore. Sepse sigurisht që nuk është e vërtetë që të gjithë me potencial të lartë krijues ose një IQ të lartë vuajnë nga një lloj keqpërshtatjeje ose problemi psikologjik.

Shkenca pas marrëdhënies midis inteligjencës dhe ankthit

Ekziston një thënie popullore që injoranca është lumturi. Kjo do të priste të sugjeronte se mençuria është pakënaqësi. Natyrisht, ky nuk është domosdoshmërisht rasti. Megjithatë, është e vërtetë që ankthi mund të shkaktojë pakënaqësi. Sigurisht, ka disa studentë të shquar që janë krejtësisht të qetë dhe të ekuilibruar. Megjithatë, ka të tjerë që, pavarësisht nga dhuntitë e tyre intelektuale:

  • Kanë tendencë t’i paraprijnë ngjarjet negativisht.
  • Jeni të frustruar shpejt nga ndryshimet e papritura.
  • Tregoni tipare të stresit me një frekuencë dhe intensitet anormalisht të lartë.
  • Paraqesin një rënie të konsiderueshme në performancën e tyre akademike.
  • Lënda e bardhë: Implikimet për inteligjencën dhe ankthin
  • Lënda e bardhë cerebrale është përgjegjëse për transmetimin e informacionit bioelektrik ndërmjet neuroneve. Nga ana tjetër, jo shumë nga përpunimi cerebral i informacionit i atribuohet lëndës gri. Me synimin për të thelluar studimin e kësaj marrëdhënieje midis inteligjencës dhe ankthit, shkencëtarët përgjegjës për studimin e sipërpërmendur përdorën teknika neuroimazhi. Më konkretisht, ata përdorën imazhe me rezonancë magnetike (MRI).

Shpjegimi evolucionar

Në rrjedhën evolucionare të species sonë, një pjesë e komunitetit shkencor beson se zhvillimi i inteligjencës dhe prirja për të përjetuar ankthin shkuan paralelisht. Duke zhvilluar një densitet më të madh të lëndës së bardhë, do të ishte promovuar inteligjenca e nevojshme për mbijetesë. Për më tepër, sistemi nervor ka rrugë më të shpejta dhe më efikase të komunikimit dhe transmetimit të informacionit. Prandaj, gjendjet e ankthit shfaqen më shpesh. Këto përfundime na çojnë gjithashtu në një shpjegim të mundshëm teorik të bllokimit emocional dhe të sjelljes që përkthehet në një sasi joproporcionale ankthi. Kjo teori sugjeron që, në momentin kur ankthi arrin nivele tepër të larta, rrugët e komunikimit nervor bëhen të ngopura. Në të njëjtën kohë, potenciali i inteligjencës ulet ndjeshëm, duke bërë që individi të ndihet i paralizuar.

 

Përgatiti K.I / Burimi exploringyourmind.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top