FB

September 13, 2021 | 8:33

Izolimi social transformon trurin tonë!

Izolimi shoqëror është një gjendje e mungesës së kontaktit të plotë ose pothuajse të plotë midis një individi dhe shoqërisë. Ai ndryshon nga vetmia, gjë që pasqyron mungesë kontakti të përkohshëm dhe të pavullnetshëm me njerëzit e tjerë në botë. Izolimi shoqëror mund të jetë një problem për individët e çdo moshe, megjithëse simptomat mund të ndryshojnë sipas grupmoshës.

 

ilia

Nga Prof.Assoc.proc.Doc.Dr.Ilia S.Larti
Izolimi shoqëror ka karakteristika të ngjashme si në rastet e përkohshme ashtu edhe për ata me një cikël historik izolimi të përjetshëm. Të gjitha llojet e izolimit shoqëror mund të përfshijnë qëndrimin në shtëpi për periudha të gjata kohore, pa pasur komunikim me familjen, të afërmit ose miqtë, dhe/ose me qëllim të shmangies së ndonjë kontakti me njerëzit e tjerë kur paraqiten ato mundësi.
Izolimi social ka efekte negative në shëndetin mendor tek njerëzit dhe shpesh shoqërohet me depresion dhe çrregullime të stresit post-traumatik.
Së fundmi, një ekip i hulumtuesve nga California Institute of Technology (2018), kanë zbuluar se izolimi socal ndikon në shtimin e një kemikali të caktuar në tru dhe se me bllokimin e këtij kemikali eliminohen edhe efektet e saj negative të izolimit. Kjo gjetje ka aplikim potencial për trajtimin e çrregullimeve të shëndetit mental tek njerëzit. Studiuesit treguan se izolimi i zgjatur social çon në një sërë ndryshime të sjelljes. Këto përfshijnë rritjen e agresivitetit ndaj të panjohurve, frikës së vazhdueshme dhe mbindjeshmërisë ndaj stimujve kërcënues.
Efektet
Izolimi i vërtetë shoqëror përgjatë viteve dhe dekadave mund të jetë një gjendje kronike që ndikon të gjitha aspektet e ekzistencës së një personi. Izolimi shoqëror mund të shpjerë në ndjenja të vetmisë, frikës ndaj të tjerëve ose vetëbesimit negativ. Mungesa e kontakteve të vazhdueshme njerëzore gjithashtu mund të shkaktojë konflikt me miqtë (të afërmit ) me të cilin personi i izoluar shoqëror mund të flasë herë pas here me të ose të shkaktojë probleme me anëtarët e familjes.

“Shkalla e rrezikut e lidhur me izolimin shoqëror është e krahasueshme me atë të pirjes së duhanit dhe faktorëve të tjerë kryesorë të rrezikut biomjekësor dhe psikosocial. Sidoqoftë, të kuptuarit tonë se si dhe pse izolimi social është i rrezikshëm për shëndetin – ose anasjelltas – si dhe pse lidhjet dhe marrëdhëniet shoqërore janë mbrojtëse të shëndetit, mbetet ende mjaft i limituar.

2
Në rastin e izolimit të lidhur me gjendjen shpirtërore, individi mund të izolohet gjatë një periudhe depresive vetëm “sipërfaqësore”, kur humori i tyre përmirësohet. Individi mund të përpiqet të justifikojë sjelljen e tyre tërheqëse ose izoluese si të këndshme ose të rehatshme. Nga ana e individit mund të ketë një kuptim të brendshëm se ka diçka të gabuar me përgjigjet e tyre izoluese të cilat mund të çojnë në ankth të ngritur. (Marrëdhëniet mund të jenë një pengese ose problem, pasi individi mund të inkuadrohet me të tjerët gjatë një gjendje shpirtërore më të shëndetshme vetëm për tu rikthyer në një gjendje të izoluar gjatë një gjendje shpirtërore të ulët ose depresion pasuese).
Perceptimi i izolimit shoqëror tek njerëzit
Hulumtimet tregojnë se përceptimi i izolimit shoqëror (ang. PSI – Perceived Social Isolation) është një faktor rreziku për dhe mund të kontribuojë në “performancën” më të dobët të përgjithshme njohëse dhe funksionimin më të dobët ekzekutiv, rënie më të shpejtë konjitive, njohje më negative dhe depresive, ndjeshmëri të shtuar ndaj kërcënimeve sociale dhe një konfirmues vetë-mbrojtës. paragjykim në njohjen shoqërore ”(Cacioppo & Hawkley, 2009). PSI gjithashtu kontribuon në përshpejtimin e procesit të plakjes: Wilson et al. (2007) raportoi se, pas kontrollit për madhësinë e rrjetit social dhe shpeshtësinë e aktivitetit shoqëror, izolimi i perceptuar shoqëror është parashikues i rënies konjunktive dhe rrezikut për sëmundjen e Alzheimerit. Për më tepër, bashkëveprimet shoqërore të individëve që ndjehen të izoluar nga shoqëria janë më negative dhe më pak të kënaqshme në mënyrë subjektive (Hawkley, Preacher, dhe Cacioppo, 2007). Kjo kontribuon në një cikël të ulët në të cilin personi bëhet gjithnjë e më i izoluar.
Studime neurokirurgjikale
Në studimin e parë të gjendjes qetësuese fMRI të lidhjes funksionale (FC) mbi PSI (Layden et al., 2017), PSI u zbulua se shoqërohet me rritje të gjendjes së pushimit FC midis disa nyejve të rrjetit cingulo-operacular, një rrjet nervor i shoqëruar me gatishmëri tonike. PSI gjithashtu ishte i shoqëruar me ulje të gjendjes së pushimit në mes të rrjetit cingulo-operacular dhe gyrus superior të duhur, duke sugjeruar kontroll të ekzekutuar të zvogëluar. Cacioppo dhe kolegët (2009) zbuluan se individët e vetmuar shprehin aktivizimin më të dobët të striatumit ventral në përgjigje të fotografive të këndshme të njerëzve sesa të objekteve, duke sugjeruar ulje të shpërblimit ndaj stimujve shoqërorë. Individët e vetmuar gjithashtu shprehën aktivizim më të madh të korteksit vizual në përgjigje të përshkrimeve të pakëndshme të njerëzve (d.m.th., shprehjeve negative të fytyrës) sesa të objekteve; individët jo të vetmuar tregojnë aktivizim më të madh të kryqëzimit të djathtë dhe të majtë tempoparietal (TPJ), një rajon i implikuar në teori të mendjes. Autorët interpretuan gjetjet për të përfaqësuar që individët e vetmuar i kushtojnë më shumë vëmendje stimujve negativë shoqërorë, por individëve jo të vetmuar, në një shkallë më të madhe se individët e vetmuar, futen në perspektivën e të tjerëve. Për më tepër, Kanai et al. (2012) raportoi se vetmia lidhet negativisht me densitetin e lëndës gri në sulmet e përkohshme të përkohshme të postierit të majtë (pSTS), një zonë e përfshirë në llogaritjen e lëvizjes biologjike, metalizimit dhe perceptimit shoqëror. Kjo korrespondon me nocionin e “përdorin atë ose humbasin atë”, në të cilën privimi i stimujve çon në atrofi të rajoneve të trurit të përfshira në përpunimin e këtyre stimujve.

3
Neurobiologjia
Izolimi shoqëror kontribuon në zhvillim jonormal të hipokampalit përmes ndryshimeve specifike në stabilitetin e mikrotubulave dhe uljen e shprehjes MAP-2 (Bianchi et al., 2006). Izolimi shoqëror kontribuon në uljen e shprehjes së sinaptofizinës së proteinave sinoptike (Varty et al., 1999) dhe uljes së gjatësisë së dendriteve dhe densitetit të rrotullimit dendritik të qelizave piramidale (Silva-Gomez et al., 2003). Mekanizmi themelor molekular i këtyre ndryshimeve strukturore të neuroneve janë stabilizimi i mikrotubulave, të cilat dëmtojnë rimodelimin dhe zgjatjen e aksioneve (Mitchison & Kirschner, 1984) dhe dendriteve (Vaillant et al., 2002).
Hulumtimet nga Cole dhe kolegët treguan se izolimi i perceptuar shoqëror shoqërohet me shprehjen e gjeneve – në mënyrë të veçantë, nën-shprehjen e gjeneve që mbajnë elemente të reagimit glukokortikoide anti-inflamatore dhe tej-shprehja e gjeneve që mbajnë elementë përgjigjeje për faktorët transkriptues NF-κB / Rel. Ky konstatim paralelizohet nga ulja e ndjeshmërisë së limfociteve ndaj rregullimit fiziologjik nga boshti i hipotalamit të hipofizës adrenokortikale (HPA) tek individët e vetmuar. Kjo, së bashku me provat e rritjes së aktivitetit të boshtit HPA, sugjerojnë zhvillimin e rezistencës glukokortikoide në individët kronikë të vetmuar.

Izolimi shoqëror mund të jetë një faktor tërheqës për rritjen e vetëvrasjeve . Një organ i madh i letërsisë sugjeron që individët që përjetojnë izolim, në jetën e tyre janë më të prekshëm nga vetëvrasjet sesa ata që kanë lidhje të forta shoqërore me të tjerët.

Një studim zbuloi se izolimi shoqëror ishte ndër faktorët më të zakonshëm të rrezikut të identifikuar nga burrat australianë që bëjnë përpjekje për vetëvrasje. Profesori Ian Hickie nga Universiteti i Sidneit tha se izolimi shoqëror ishte ndoshta faktori më i rëndësishëm që kontribuoi në përpjekjet e vetëvrasjeve të meshkujve. Hickie tha se kishte shumë prova që burrat kishin më shumë lidhje shoqërore më të kufizuara sesa gratë, dhe se këto ishin lidhje shumë të bazuara në punë.
Mungesa e marrëdhënieve shoqërore ndikon negativisht në zhvillimin e strukturës së trurit. Në raste ekstreme të izolimit shoqëror, studimet e bere tek minjet dhe majmunët të rinj kanë treguar se si truri ndikohet fuqimisht nga mungesa e sjelljes dhe marrëdhënieve shoqërore.

4
Sfondi
Izolimi shoqëror është njëkohësisht një shkak potencial dhe një simptomë e sfidave emocionale ose psikologjike. Si shkak, pamundësia e perceptuar për të bashkëvepruar me botën dhe të tjerët mund të krijojë një model përshkallëzimi të këtyre sfidave. Si simptomë, periudhat e izolimit mund të jenë kronike ose episodike, në varësi të çdo ndryshimi ciklik të humorit, veçanërisht në rastin e depresionit klinik.
Çdo ditë aspektet e këtij lloji të izolimit shoqëror me rrënjë të thella mund të nënkuptojnë:
•qëndrimi në shtëpi për një periudhë të pacaktuar kohore për shkak të mungesës së qasjes në situata sociale dhe mungesës dëshirës për të qenë vetëm;
•të dy duke mos kontaktuar, dhe duke mos kontaktuar ndonjë të afërm, madje edhe miqtë; për shembull, asnjëherë duke u thirrur nga askush në telefon dhe asnjëherë të mos kesh dikush të vizitojë vendbanimin e dikujt;
•mungesa e marrëdhënieve kuptimplote, të zgjatura dhe veçanërisht intimitetit të ngushtë (si emocional, ashtu edhe fizik).

Faktorët kontribues
Faktorët e mëposhtëm shpjegojnë arsyet se pse individët distancohen nga shoqëria:
Dhuna në familje – kryesi përdor izolimin shoqëror si një mjet për të kontrolluar viktimën e tyre
Kriza familjare – Më së shumti ndodh kur një antarë i familjes me padurim kryen një veprim të dëmshëm. Për shembull, nëse një prind kryen ndonjë veprim kundër vullnetit të fëmijës së tyre, fëmija mund të përjetojë shok dhe përfundimisht të ndjehen të mundur. Për më tepër, simptomat mund të zgjasin për fëmijën për një periudhë të pacaktuar kohe, me më shumë simptoma që shfaqen me kalimin e kohës.
Shëndeti dhe aftësia e kufizuar – Njerëzit mund të jenë të turpëruar nga paaftësia e tyre ose problemet shëndetësore, në mënyrë që ata të kenë një tendencë të izolohen për të shmangur ndërveprimin shoqëror nga frika se do të gjykohen ose stigmatizohen. Kjo është e zakonshme tek njerëzit që kanë autizëm dhe çrregullime të tjera të njohura. Ndonjëherë të ndjenurit në siklet për shkak të aftësive të kufizuara dhe mungesa e e një rrjeti mbështetës mund të jenë si pasojë e izolimit shoqëror.
Humbja e një bashkëshorti – Nëse kohët e fundit bashkëshorti është ndarë, divorcuar ose vdekur , personi tjetër mund të ndjehet i vetmuar dhe i dëshpëruar.
Të jetosh vetëm – Një studim i vitit 2015 nga Qendra Kombëtare e Kërkimit të Familjes dhe Martesës zbuloi se 13 përqind e të rriturve në Shtetet e Bashkuara po jetonin vetëm, nga 12 përqind në vitin 1990. Shkalla e të jetuarit vetëm për njerëzit nën moshëm 45 vjeç nuk ka ndryshuar, por norma për amerikanët e moshës 45 – 65 është rritur gjatë 25 viteve të fundit. Njerëzit mbi moshën 65 vjeç jetojnë vetë rrallë vetëm.
Papunësia – Kjo mund të fillojë nëse dikush pushohet nga puna, largohet ose lirohet nga një vend pune, ose në vendin e punës lë një nga marrëveshjet e tyre. Nëse personi lufton ose nuk është në gjendje të gjejë një punë të re për një periudhë të gjatë kohore (d.m.th. muaj ose vite), ndjenja e izolimit mund të përkeqësohet.Për shkak të papunësisë izolimi shoqëror shtë parë të prek veçanërisht burrat.

5

 

Izolimi shoqëror për shkak të papunësisë është parë të prek veçanërisht burrat
Plakja – Sapo një person të arrijë një moshë ku shfaqen probleme të tilla si dëmtime njohëse dhe aftësi të kufizuara, ata nuk janë në gjendje të dalin jashtë dhe të shoqërohen.
Humbja e dëgjimit – humbja e dëgjimit mund të shkaktojë dëmtim të komunikimit, e cila mund të çojë në izolim shoqëror veçanërisht te të moshuarit.
Problemet e transportit – Nëse një personi nuk ka transport për të marrë pjesë në tubime ose thjesht të dalë nga shtëpia, ata nuk kanë zgjidhje tjetër përveç të qëndrojnë në shtëpi gjatë gjithë ditës, gjë që mund të i shpie ata në ndjenja depresioni.
Vështirësia shoqërore – Dëshira për të shmangur turpin, rreziqet dhe përgjegjësitë që vijnë nga të qenurit mes njerëzve.Kjo mund të ndodhë nëse njerëzit e tjerë ndonjëherë, ose shpesh, janë të pasjellshëm, armiqësor, kritikë ose gjykues, të papërpunuar, ose ndryshe të pakëndshëm. Personi thjesht do të preferonte të ishte vetëm për të shmangur telashet dhe vështirësitë e marrëdhënies me njerëzit.
Mungojnë ngjarje të caktuara – Ngjarje speciale janë plot me traditë dhe bëjnë kujtime. Por nëse një person nuk mund të marrë pjesë në një ngjarje të veçantë, si një tubim shoqëror, valle, ose ndonjë lloj udhëtimi i një ngjarje, simptomat e izolimit janë në rritje, të cilat mund të zgjasin për një periudhë të pacaktuar kohe. Edhe nëse një person tjetër ka kryer një veprim neglizhencë për të parandaluar një person të marrë pjesë në këtë ngjarje, kjo menjëherë mund të çojë në izolim, së bashku me simptoma të tjera të shumëfishta, përfshirë shokun nervor, i cili mund të bëjë që viktima të mbajë diatancë ose të izolohet nga çdo lloj aktiviteti i ardhshëm për të shmangur çdo dëm tjetër.
Izolimi shoqëror mund të fillojë herët në jetë
Gjatë kësaj kohe të zhvillimit, një person mund të bëhet më i preokupuar me ndjenjat dhe mendimet e individualitetit të tyre, të cilat nuk janë të lehta për t’u ndarë me individë të tjerë. Kjo mund të rezultojë nga ndjenja turpi, faji ose tjetërsimi gjatë përvojave të fëmijërisë. Izolimi shoqëror gjithashtu mund të përkojë me aftësi të kufizuara zhvillimore. Individët me dëmtime në të nxënë mund të kenë probleme me bashkëveprimin shoqëror. Vështirësitë me përvojë akademike mund të ndikojnë shumë në vlerësimin dhe ndjenjën e vetëvlerësimit të individit. Një shembull do të ishte nevoja për të përsëritur një vit shkollor. Gjatë viteve të hershme të zhvillimit të fëmijërisë, nevoja për tu përshtatur dhe për tu pranuar është thelbësore. Të paturit e një deficiti të të nxënit nga ana tjetër mund të çojë në ndjenja të izolimit që ata janë disi të ndryshme nga të tjerët.
Abuzimi me substancat mund të jetë gjithashtu një element në izolim, qoftë shkaktar apo rezultat shume negative, s inga nga ana fizike dhe mentale. Kjo mund dhe shumë herë shkaktoje çrregullime të lidhura me humorin, por edhe me vetminë. Sipas një studimi që u krye nga Kimmo Herttua, Pekka Martikainen, Jussi Vahtera dhe Mika Kivimäki, të jetosh vetëm mund të rrisë shkallët e të qenit i izoluar shoqëror dhe individët mund t’i drejtohen përdorimit të alkoolit dhe substancave të tjera.

Humbja e një të dashuri mund të kontribuojë në izolimin shoqëror. Studimet kanë treguar që të vejat që mbajnë kontakte me miqtë ose të afërmit kanë shëndet më të mirë psikologjik.

Një studim i kryer nga Jung-Hwa Ha dhe Berit Ingersoll-Dayton arriti në përfundimin se gratë e veja që kishin shumë kontakte shoqërore dhe ndërveprime çojnë në më pak simptoma depresive. Gjatë një kohe humbjeje te ndonjë te dashuri, izolimi shoqëror nuk është i dobishëm për shëndetin mendor të një individi.
Nëse teknologjitë e reja të tilla si Interneti dhe telefonat mobil përkeqësojnë izolimin shoqëror (me çfarëdo origjine) është një temë e debatuar midis sociologëve. Me ardhjen e komuniteteve në rrjetet shoqërore në internet, ekzistojnë mundësi në rritje për t’u përfshirë në aktivitete shoqërore që nuk kërkojnë ndërveprim fizik në botë reale. Dhomat e bisedave, bordet e mesazheve dhe llojet e tjera të bashkësive mund të plotësojnë nevojat e atyre që preferojnë të jenë vetëm, por ende zhvillojnë komunitete të miqve në internet.

6
Izolimi midis të moshuarve
Izolimi shoqëror ndikon afërsisht 24% të të moshuarve në Shtetet e Bashkuara, afërsisht 9 milion njerëz të perbëjne një grup unik të dinamikës izoluese. Ata shkojne cdo dite drejt rënies e dobësisë, së mundshme të shëndetit të përgjithshëm.Kuptohet të afërmve e deri fëmijëve mungojnë ose ju të pandërpriten, të ardhurat ekonomike, sikurse dhe pjestaret e familjes ndjejne por dhe shtojnë aspektin e izolimit. Midis të moshuarve, fëmijëria mund të jetë një shkak për izolimin shoqëror. Pavarësisht nëse fëmija i tyre ka vdekur ose nuk ka pasur fëmijë, vetmia që vjen nga mos vlëresimi i një fëmije mund të shkaktojë izolim shoqëror. Pensionimi, fundi i papritur i marrëdhënieve të përditshme të punës, vdekja e miqve të ngushtë ose bashkëshortëve gjithashtu mund të kontribuojnë në izolimin shoqëror. Në Shtetet e Bashkuara, Kanada dhe Mbretëria e Bashkuar, një sektor i konsiderueshëm i të moshuarve që janë në vitet ’80 dhe ’90 sillen në shtëpi pleqsh nëse tregojnë shenja të rënda të izolimit shoqëror.

Shoqëritë e tjera të tilla si shumë në Evropën Jugore, Evropën Lindore, Azinë Lindore, dhe gjithashtu Karaibe dhe Amerikën e Jugut, nuk e ndajnë normalisht tendencën për pranim në shtëpitë e pleqve, duke preferuar që në vend të kësaj të kenë fëmijë dhe familja e gjërë e prindërve të moshuar të kujdesen për ata prindër të moshuar deri në vdekjen e tyre. Nga ana tjetër, një raport i Statistikave Norvegji në vitin 2016 thoshte se më shumë se 30 përqind e të moshuarve mbi moshën 66 vjeç kanë dy ose më pak njerëz që të mbështeten nëse duhet të shfaqen probleme personale.
Humbja e dëgjimit dhe izolimi
Një faktor që kontribuon në izolimin shoqëror midis individëve të moshuar është humbja e dëgjimit në lidhje me moshën. Rreziku i humbjes së dëgjimit rritet me moshën për shkak të natyrës jo rigjeneruese të qelizave të flokëve në vesh përgjegjës për dëgjimin. Me rritjen e moshës, këto qeliza të flokëve do të vazhdojnë të dëmtohen në mënyrë të pakthyeshme prandaj shkaktojnë humbje të dëgjimit. Humbja e dëgjimit, veçanërisht në të moshuarit, shoqërohet me pamundësinë për të komunikuar në mënyrë efektive, gjë që mund të çojë në izolim shoqëror. Humbja e dëgjimit gjithashtu mund të vështirësojë mirëmbajtjen e marrëdhënieve ndërnjerëzore, të cilat mund të rezultojnë në izolim shoqëror. Humbja e dëgjimit dhe vetmia kanë treguar edhe shoqata. Një studim holandez demonstroi një rritje shtatë për qind në shanset e zhvillimit vetminë për çdo një decibel rënie në perceptimin e shëndoshë në të rriturit nën 70 vjeç.
Izolimi dhe shëndeti dhe vdekshmëria
Izolimi shoqëror dhe vetmia tek të moshuarit është e lidhur me një rrezik të madh për shëndet të dobët mendor e fizik si dhe rritje të vdekshmërisë. Ekziston një rrezik i madh për vdekshmëri të hershme te individët që përjetojnë izolim shoqëror në krahasim me ata që nuk janë të izoluar nga ana shoqerore. Studimet kanë zbuluar se izolimi shoqëror shoqërohet me rrezik të madh në gjendje fizike shëndetësore përfshirë presionin e lartë të gjakut, kolesterol të lartë, ngritje ne hormonet e stresit, dhe sistemet e dobesuara te imunitetit. zolimi shoqëror gjithashtu është zbuluar se shoqërohet me shëndet të dobët mendor, duke përfshirë rrezikun e rritur për depresion, rënie konjitive, ankth dhe përdorim të substancave. Izolimi shoqëror tek individët e moshuar shoqërohet gjithashtu me një rrezik të shtuar për demencë.

7
Izolimi midis fëmijëve dhe adoleshentëve
Izolimi midis fëmijëve dhe adoleshentëve Shkolla e mesme është një kohë kur rinia ka tendencë të jetë e ndjeshme ndaj sfidave shoqërore dhe vetëvlerësimi i tyre mund të jetë i brishtë. Gjatë kësaj kohe të prekshme në zhvillim, përkrahja e ndjenjës së përkatësisë së nxënësve në shkollë është e konsiderueshme. Hulumtimi ekzistues zbuluar se vetmia e lidhur me miqësinë është më sqaruese për simptomat depresive tek adoleshentët sesa vetmia që lidhet me prindërit. Një shpjegim i mundshëm është që miqtë janë burimi i preferuar i mbështetjes shoqërore gjatë adoleshencës. Shkencëtarët e kanë ditur prej kohësh se vetmia tek të rriturit mund të shkaktoje simptoma depresive më vonë në jetë. Kohët e fundit, ata gjithashtu kanë parë që fëmijët e vetmuar janë më të ndjeshëm ndaj simptomave depresive në rini. Në një studim, studiuesit konkludojnë se parandalimi i vetmisë në fëmijëri mund të jetë një faktor mbrojtës kundër depresionit në moshën e rritur.

Fëmijët e izoluar nga shoqëria kanë tendencë të kenë arritje arsimore më të ulët pasuese, të jenë pjesë e një klase shoqërore më pak të avantazhuar në moshën madhore dhe kanë më shumë të ngjarë të jenë të dëshpëruar psikologjikisht në moshën e rritur.

Duke marrë ndihmën shoqërore, studimet tregojnë që fëmijët mund të përballojnë më lehtë nivelet e larta të stresit. Është treguar gjithashtu se mbështetja shoqërore është e lidhur fort me ndjenjat e zotërimit dhe aftësinë për tu marrë me situata stresuese, si dhe kjo shoqërohet fuqimisht me rritjen e cilësisë së jetës.
Studimi është drejtuar nga hulumtuesi postdoktoral Moriel Zelikowsky, së bashku me kolgët e tij dhe është botuar në revistën “Cell”. Në këtë studim, bashkëautori David Anderson (2018), kishte zbuluar se një neurokimikat i veçantë i quajtur tahikininë luan një rol në nxitjen e agresionit. Tahikinina është një neuropeptid, një molekulë proteine e shkurtër që lirohet nga disa neurone kur ato aktivizohen. Neuropeptidet lidhen me receptorët specifikë në neuronet e tjerë, duke ndryshuar vetitë e tyre fiziologjike dhe duke ndikuar kështu në funksionin e qarkut nervor.

Për të hulumtuar nëse roli i tahikininës në kontrollin e agresionit të izolimit shoqëror mund të ruhet evolucionarisht, ekipi i Andersonit u kthye tek minjtë laboratorik. Në minj, gjeni Tahikinin Tac2 kodon një neuropeptid të quajtur neurokinin B (NkB). Tac2 / NkB është prodhuar nga neuronet në rajone të veçanta të trurit të miut të tilla si amigdala dhe hipotalamusi, të cilat janë të përfshira në sjelljen emocionale dhe shoqërore. Studiuesit gjetën se izolimi çon në një rritje të ekspresionit të gjenit Tac2 dhe prodhimin e NkB në të gjithë trurin. Në anën tjetër, rritja artificiale e niveleve të Tac2 dhe aktivizimi i neuroneve korresponduese në kafshët normale, i detyruan të silleshin si kafshë të stresuara dhe të izoluara. Studiuesit gjithashtu frenuan funksionin e Tac2 dhe receptorët e saj në rajone të shumëfishta të trurit. Ata gjetën se zhdukja e gjenit Tac2 në amigdalë eliminoi sjelljet e frikës, por jo agresionin, ndërsa anasjelltas, shtypja e gjenit në hypotalamus eliminoi agresionin e rritur por jo frikën e vazhdueshme. Rezultatet nënkuptojnë se Tac2 duhet të rritet në rajone të ndryshme të trurit për të prodhuar efektet e ndryshme të izolimit social.
“Qasja e përdorur këtu na lejoi të krahasojmë efektet e manipulimeve të ndryshme të sinjalizimit Tac2 në të njëjtin rajon të trurit, si dhe të krahasojmë efektet e manipulimit të njëjtë nëpër rajone të ndryshme të trurit”, thotë Anderson. “Të dhënat e gjeneruara nga këto eksperimente zbuluan se si ky neuropeptid vepron globalisht në të gjithë trurin për të koordinuar përgjigjet e ndryshme të sjelljes ndaj stresit të izolimit social”. Megjithëse puna është bërë në minj, ka implikime të mundshme për të kuptuar se si stresi kronik prek njerëzit. “Njerëzit kanë një sistem analog të sinjalizimit Tac2, që nënkupton përkthime klinike të mundshme të kësaj pune”, thotë Zelikowsky (2018). Kur shikojmë në trajtimin e çrregullimeve të shëndetit mendor, ne tradicionalisht përqendrohemi në shënjestrimin e sistemeve të gjera neurotransmetuese si serotonina dhe dopamina, që qarkullojnë gjerësisht në të gjithë trurin. Një neuropeptid i tillë si Tac2 shihet si një qasje premtuese për trajtimin e çrregullimeve mendore.

 

Referencat:
How social isolation transforms the brain: A particular neural chemical is overproduced during long-term social isolation, causing increased aggression and fear. ScienceDaily. California Institute of Technology. (2018).
The Neuropeptide Tac2 Controls a Distributed Brain State Induced by Chronic Social Isolation Stress. Cell. 173 (5): 1265. V., Deverman, B.E., & Anderson, D.J. (2018).

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top