FB

April 18, 2022 | 12:30

Ja çfarë zbulon për ju testi i pemës së Karl Koch

Ky është një test projektiv interesant për të analizuar personalitetin dhe gjithë universin tonë emocional. Përdoret zakonisht tek fëmijët. Megjithatë është gjithashtu një mjet mjaft argëtues, vetë-analizë për t’u përpjekur të njiheni me njëri-tjetrin dhe ta kuptoni pak më mirë njëri-tjetrin.

Testi i pemës Karl Koch njihet gjithashtu si testi Baum dhe u zhvillua në vitet 1950. Një test tashmë disa vjeçar, por përdorimi i tij është ende shumë i shpeshtë. Ky, si të gjitha testet projektive, është një mjet i dobishëm klinik. Falë këtyre mjeteve, shumë profesionistë mbledhin të dhëna të ndryshme se si njerëzit e perceptojnë, kuptojnë dhe menaxhojnë botën e tyre.

Testet janë shumë të dobishëm për të zbuluar informacione rreth personalitetit të dikujt. Duhet theksuar se Koch zgjodhi pemën si figurë për provën e tij për shkak të simbolikës që kanë pemët. Të gjitha kulturat kanë në pemë një referencë midis figurës mitologjike dhe totemike, e cila është e rrënjosur thellë në qenien njerëzore pavarësisht nga mosha.

Çfarë vlerëson testi i pemës së Karl Koch?

Testi i pemës Koch është një ushtrim që na detyron të bëjmë një vizatim, të zgjedhim ngjyrat, të krijojmë një figurë nga asgjëja duke e krijuar atë në një fletë të bardhë. Një test që ofron të dhëna për stilin e personalitetit tonë. Po kështu, ai tregon gjithashtu një gjendje të caktuar emocionale. Mat stabilitetin e personit, praninë ose mungesën e konflikteve të brendshme, cenueshmërinë dhe ndjeshmërinë e tij.

Nga ana tjetër, disa rryma psikologjike, si psikanaliza, tregojnë se ky test zbulon edhe strukturën e psikikës ose përmbajtjen e pavetëdijes sonë. Po kështu, siç zbulohet nga një studim i fundit i botuar në revistën Behavioral Neurology, testi është gjetur të jetë shumë efektiv në diagnostikimin e aftësive të kufizuara njohëse dhe madje edhe fillimin e demencës.

Për shembull, pemët e vizatuara nga pacientë me dëmtime njohëse ose me Alzheimer të hershëm kanë qenë ndryshe nga ato të vizatuara nga individë të shëndetshëm. Si gjethja e pemëve, ashtu edhe madhësia dhe uniformiteti shfaqen si shenja të asaj rënieje cerebrale, aq karakteristike për çmenduri.

Si dhe për kë zbatohet testi i pemës Karl Koch?

Testi i pemës mund të aplikohet për të gjithë të moshës 5 vjeç e lart. Personit i jepen fletë të bardha letre, lapsa me ngjyra dhe një gomë. Pastaj ju kërkohet të vizatojnë një pemë. Koha e parashikuar është nga 10 deri në 30 minuta.

Test i personalitetit, si e vizatoni pemën?

Për interpretimin e testit të pemës janë marrë parasysh elementët e mëposhtëm:

Madhësia e figurës: nëse është e madhe ka një egoizëm të theksuar; normale tregon stabilitet emocional; e vogël ka një mbivlerësim të mjedisit.

Pozicioni i figurës: nëse është e kthyer lart, tregon pasiguri dhe imagjinatë; në rënie tregon paqëndrueshmëri dhe një tendencë për depresion; në të majtë janë njerëz introvertë; lart majtas tregon nevojën për emocione; plotësisht i përqendruar tregon një kërkim për ekuilibër.

Llojet e vijave: vija e fortë personi është vendimtar dhe i qëndrueshëm; vija e zbehur tregon një person të shqetësuar për mjedisin; vija e përforcuar shpreh braktisje dhe sakrificë;

Trungu: nëse është i hollë lidhet me njerëz të ndjeshëm dhe delikat, ose me njerëz të tensionuar dhe të ndryshuar; një trung i madh tregon impulsivitet, me emocionalitet të lartë dhe pak aftësi për vetëkontroll; një trung normal tregon ekuilibrin e brendshëm.

 

 

Burimi / https://www.chenews.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top