Këshilla & Arsye

April 12, 2018 | 14:07

Ja pse njerëzit me vetëvlerësim për veten janë bosh nga brenda

Ja përse njerëzit të cilët kanë vetëvlerësim për veten janë bosh nga brenda. Cilat janë karakteristikat e njerëzve me vetëvlerësim për veten dhe pse ata konsiderohen si bosh nga brenda?

Gjithkush në jetë ka hasur njerëz të cilët ndihen shumë të plotësuar me vetveten. Të besosh në veten tënde është shumë e rëndësishme, por ka një ndryshim midis vetëvlerësimit dhe krenarisë. Vetëbesimi është thelbësor për të udhëhequr një jetë të shëndetshme dhe të balancuar dhe gjithashtu për të mbajtur marrëdhënie të qëndrueshme emocionale.

Krenaria, nga ana tjetër, e bën personin “të dashuruar” me veten, me epërsinë e tij. Njerëzit që janë më të plotësuar me veten janë bosh nga brenda. Ata janë individë arrogantë, plot krenari, të cilët në përgjithësi mendojnë vetëm për veten e tyre.

Si të njohësh njerëzit bosh 

Njohja e një personaliteti narcisist nuk është e vështirë. Këta njerëz e konsiderojnë botën si diçka që sillet rreth vetes, ata ndihen më superior ndaj të tjerëve. Ata kanë një konsideratë të gabuar të vlerës së tyre, potencialin e tyre.

Karakteristikat e njerëzve të plotësuar me veten, por të zbrazët nga brenda

Në një mjedis pune, për shembull, është e lehtë të identifikosh një personalitet narcisist: ata janë ata që besojnë se janë më të mirat (pavarësisht nga aftësitë e tyre reale). Ata ndjehen të drejtë për të kënaqur nevojat e tyre gjithnjë dhe në çdo rast dhe nganjëherë ata nuk kanë kureshtje në manipulimin e njerëzve për të arritur qëllimet e tyre.

Ata kanë respekt vetëm për veten e tyre. Ata i konsiderojnë të tjerët si individë të ulët. Ata duan të jenë në qendër të vëmendjes, ata janë të përqendruar në shfaqjen sipërfaqësore.

Ata besojnë në vetvete, por në një mënyrë jo të shëndetshme

Vetëbesimi, ashtu sikurse dihet është shumë i rëndësishëm për të udhëhequr një jetë të shëndetshme, të bërë nga përvoja pozitive emocionale. Njerëzit narcisist besojnë vetëm në veten e tyre, ata nuk kanë besim në askënd përtej tyre.

Për të gjykuar diçka, ata bazohen vetëm në besimet e tyre, nuk kanë terma krahasimi ose të paktën nuk i kuptojnë ato. Gjithmonë për ta është e drejtë ajo se çfarë ata bëjnë dhe si ata e bëjnë.

Ata nuk kanë ndjeshmëri.

Për shkak të egos së tyre disproporcionale, këta lloj njerëzish nuk mund të kuptojnë ndjenjat e të tjerëve. Çdo gjë sillet rreth vetes, gëzimet dhe dhimbjet e të tjerëve nuk janë të parashikuara.

Ata besojnë se gjithçka është për të.

Njerëzit narcisist kërkojnë ndonjë gjë në çdo kohë pavarësisht situatës ose llojit të marrëdhënies që kanë me bashkëbiseduesin e tyre. Ata e ndjejnë të drejtë të kërkojnë dhe të marrin gjithçka dhe shpesh manipulojnë të tjerët derisa të fitojnë atë që duan.

Ata vazhdimisht mendojnë se janë për t’u patur zili.

Kjo është një tjetër veçori e njerëzve që janë të plotësuar me vetveten. Për shkak të vizionit të shtrembëruar të vlerës së tyre, ata besohet të jenë superior dhe për këtë arsye lakmohen nga të tjerët. Nuk është e rrallë, në të vërtetë, njerëzit që janë të plotësuar me veten e tyre përsërisin fjali të tilla si: “Edhe ti do të doje të ishe si unë”.

Ata nuk pranojnë standarte

Të ballafaquar me të metat, (nga çdo lloj, nga marrëdhëniet-afektive tek profesionistët), narcisistët reagojnë në një mënyrë pothuajse të paekuilibruar, duke u bërë të padurueshëm. Ata i përgjigjen mosrespektimit duke u zemëruar ose dëshpëruar. Ata nuk mund ta kapërcejnë faktin se nuk mund të marrin gjithmonë atë që duan.

Ata duken të lirë, por nuk janë të kënaqur

Edhe nëse ata nuk e pranojnë këtë, narcisistët nuk janë vërtet të lirë. Ata e kushtëzojnë ekzistencën e tyre sipas bindjeve të tyre. Kjo gjithashtu mund të ndodhë në mënyrë të pandërgjegjshme (ata janë aq të mbushur me veten saqë nuk i njohin kufijtë e tyre, as vetë lirinë e tyre).

Ata tregojnë jetë të pabesueshme, por në realitet ata janë të trishtuar, sepse vetëm ata i kuptojnë emocionet e tyre. Ata nuk mund t’i kuptojnë ato të të tjerëve ose ndryshe nuk i respektojnë dhe ata që nuk e respektojnë mund të jenë vetëm skllave për veten e tyre, një person i zbrazët.

Për të përfunduar …

Njerëzit bosh janë ata që nuk dëgjojnë të tjerët, të cilët vetëm duan të dëgjojnë zërat e tyre. Ata rrethojnë veten me shumë njerëz nga frika e vetmisë, por në realitet ata nuk shqetësohen për t’i njohur ata në thellësi. Disa miratojnë një qëndrim arrogant ndërsa të tjerët krenohen me arritjet e tyre, të cilët ndonjëherë fshehin modesti nën një maskë të rreme. Në fakt, fraza klasike “në mendjen time të përulur” nuk tregon asgjë, përveç krenarisë së maskuar.

Në përgjithësi këta njerëz bëjnë shumë zhurmë, ata imponojnë pikëpamjet e tyre sepse ndihen shumë të pasigurt, sepse janë emocionalisht të zbrazët dhe kur shohin brenda, kanë frikë nga ajo që shohin. Ata janë njerëz që në shtëpi gjithmonë kanë TV apo muzikë të lartë, jo sepse e pëlqejnë, por sepse ndjehen më pak të përkrahur. Zhurma është një mburojë që përdoret për të mbrojtur veten nga heshtja dhe nga vetja.

Këta njerëz priren të sillen egoist dhe shpesh grumbullojnë shumë zhgënjim, zili dhe pakënaqësi. Natyrisht, të gjitha ndjenjat që nuk çojnë askund, thjesht i bëjnë ata të ndihen keq dhe i largojnë ata nga të tjerët.

Ato përdoren për t’i dhënë përparësi vetes, për të përmbushur nevojat e tyre që vijnë gjithmonë para atyre të të tjerëve, ata lejojnë veten të largohen nga ritmi i zjarrtë i jetës në të cilin nuk ka vend për reflektim dhe për të krijuar marrëdhënie të thella.

Prandaj, ata ndërtojnë ato që njihen si “marrëdhënie të lëngëta”, d.m.th, ata mbajnë miqësi ose marrëdhënie shumë të brishta që përfundojnë duke u thyer shpejt. Sapo një person pushon të përmbushë nevojat e tij, ai pushon së qeni interesant dhe shkon në një marrëdhënie të re. Ata janë gjithmonë në kërkim të stimujve të rinj të jashtëm, sepse ata nuk shikojnë brenda.

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / http://psicoadvisor.com

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com