FB

January 27, 2023 | 9:14

Ja se si mund të rrisni vetëvlerësimin tuaj në vendin e punës

Vetëvlerësimi është pasqyrimi i mënyrës se si e trajtoni, vlerësoni dhe e doni veten. Ka të bëjë me mënyrën se si ndiheni në lidhje me aftësitë, arritjet dhe qëllimet tuaja. Vetëvlerësimi në vendin e punës përfshin kënaqësinë që ndjeni në punën tuaj, në lidhje me veten tuaj.

Vetëvlerësimi në vendin e punës

Vetëvlerësimi është përcaktuar në shumë mënyra. Një përkufizim i tillë erdhi nga Coopersmith (1967), i cituar në një studim të vitit 2005 të kryer nga Morán dhe Manga nga Universiteti i León (Spanjë). Ai e përkufizoi atë si ” një qëndrim miratimi ose mosmiratimi që tregon shkallën në të cilën individi e konsideron veten të aftë, të rëndësishëm, të suksesshëm dhe të vlefshëm […] është një gjykim personal me vlerë që shprehet në qëndrimet që individi mban ndaj vetes. “.

Vetëvlerësimi në vendin e punës është perceptimi që ka çdo individ në lidhje me performancën e punës së tij ose kënaqësinë e tij në vendin e punës . Zakonisht matet në bazë të asaj që ata besojnë se bëjnë dhe çfarë duhet të bëjnë. Në thelb, është ndjenja që ata kanë për punën e tyre.

Si të përmirësoni vetëvlerësimin në vendin e punës

  1. Njihni arritjet tuaja

Filloni duke identifikuar aktivitetet në të cilat jeni të mirë në punën tuaj. Njihni fushat në të cilat ndiheni të aftë dhe shpërblejeni veten për arritjet tuaja. Ata nuk kanë nevojë të jenë shpërblime të mëdha. Mjafton vetëm të dish se ka shumë gjëra që i bën mirë dhe të jesh në gjendje t’i thuash vetes “ke bërë mirë”.

  1. Vazhdoni të stërviteni

Bota e punës është jashtëzakonisht dinamike dhe ju duhet të jeni konkurrues. Prandaj, është e këshillueshme që të investoni në trajnime. Të jesh më i përgatitur do të thotë që do të prodhosh një cilësi më të mirë pune. Mund ta bëni edhe në më pak kohë, gjë që do të vlerësohet nga punëdhënësi juaj.

  1. Mësoni nga gabimet tuaja

Të bësh gabime në punë është normale. Megjithatë, të sigurohesh që një gabim të mos bëhet një sulm ndaj vetë-perceptimit tuaj është një arritje. Gjithashtu ju jep besim. Do të thotë që ju përfitoni nga përvojat tuaja për të qenë më të mirë në punën tuaj (pa ushtruar shumë presion mbi veten tuaj).

  1. Jini të vetëdijshëm për mesazhet pozitive

Një fenomen kurioz ndodh me vetëvlerësimin. Sa më i dobët të jetë, aq më e vështirë është për ju të pranoni lavdërimet. Është sikur vetëvlerësimi i ulët të përjashton sistematikisht reagimet pozitive nga mjedisi juaj. Në të vërtetë, ashtu si vetëvlerësimi i lartë, vetëvlerësimi i ulët gjeneron një ekosistem filtrash brenda dhe jashtë teje që e përjetësojnë atë.

  1. Gjeni kuptimin në atë që bëni

Mbajtja e një pozicioni në të cilin kryeni detyra për të cilat besoni, përfiton vetëvlerësimin tuaj në vendin e punës. Do të thotë që ju të gjeni kuptim të brendshëm në punën tuaj, përtej faktit të thjeshtë të të qenit aktiv ose të fitoni para. Pra, pyesni veten, çfarë ju ofron puna juaj? Çfarë mund të kontribuoni për të tjerët duke bërë punën tuaj? Kërkoni atë vlerë diferenciale dhe njihni pikat tuaja të forta dhe se po ecni mirë.

 

 

 

 

Burimi / Exploringyourmind

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top