Këshilla & Arsye

November 18, 2020 | 8:25

Ja se si të veproni me fëmijët që bëjnë naze për t’u veshur

Është mëngjes dhe në shtëpinë tuaj shpërthen paniku kur vjen koha për tu veshur sepse fëmijët tuaj kanë filluar të kenë teka. Nxitimi, frika e mbërritjes vonë në punë, humbja e një mjeti transporti ose ngecja në trafik, krijon akoma më shumë ankth duke shkaktuar një rreth vicioz ku të qarat dhe britmat e dëshpëruara të foshnjës suaj ndjekin tuajën.

Me pak fjalë, sigurisht që nuk është një nga mënyrat më të mira për të filluar një ditë në një mënyrë të shëndetshme dhe paqësore. Si të veprojmë atëherë? Si duhet të sillemi kur fëmijët tanë bëjnë naze për t’u veshur?

Këtu janë disa këshilla të dobishme për prindërit:

Nëse disa fëmijëve u pëlqen të vishen, për të tjerët mund të përfaqësojë një makth të vërtetë që prek prindërit, të cilët çdo ditë duhet të luftojnë për të përgatitur fëmijën e tyre, ta çojnë atë në shkollë dhe më pas të shkojnë në punë.

Ka fëmijë që vishen vetë dhe janë të lumtur ta bëjnë këtë, ka edhe të tjerë që nuk pranojnë të vishen dhe madje nuk duan që nëna e tyre ta bëjë atë. Atëherë, si të veprojmë kur minutat kalojnë shpejt dhe ne jemi të detyruar të luftojmë me kohën?

Për fat të keq për shumë prindër, koha për të veshur fëmijët e tyre mund të lëshojë kriza të vërteta të qarash dhe mërzitje të pafund në shtëpi. Të kalosh këtë problem nuk është aspak e lehtë, veçanërisht nëse fëmija juaj është shumë kokëfortë. Për më tepër, ata që kanë një fëmijë të moshës rreth 2-3 vjeç do të jenë edhe më të vetëdijshëm sesa kapriçioz mund të bëhen fëmijët në atë moshë.

Një nga mënyrat për të parandaluar një tekë mund të jetë prova e humorit, e cila mund të jetë një teknikë efektive e shpërqendrimit.

Për më tepër, arsyeja e vërtetë e tekave mund të jetë për shkak të diçkaje tjetër, për shembull fakti i të qenit i përgjumur ose që dëshiron të na bëjë të paguajmë sepse mund të mos i kemi kushtuar mjaft kohë, ose sepse ai nuk dëshiron të shkojë në kopsht apo shkollë. Me pak fjalë, veshja nuk mund të jetë gjithmonë arsyeja e vërtetë për një tekë.

Në çdo rast, kur një fëmijë nuk dëshiron të vishet dhe ka shumë teka, ne duhet të hartojmë një plan të vërtetë sulmi për të ‘mbijetuar’ dhe për të dalë të padëmtuar.

Le të zbulojmë disa këshilla të dobishme.

Të organizohemi një natë më parë. Ne përgatisim rrobat që do të veshim mëngjesin tjetër që në mbrëmje, mbase duke i bërë së bashku. Në këtë mënyrë fëmija tashmë do të jetë i përgatitur dhe do të dijë se si do të vishet. Njohja e kësaj paraprakisht mund ta bëjë atë më të qetë dhe ndoshta të vishet pa bërë naze.

Të llogarisim mirë kohën. Fatkeqësisht me fëmijët, oraret bëhen fakultative. Megjithatë kjo nuk parashikohet në botën e punës që ndjek ritme dhe kohë të ngushta. Por kur fëmijët zgjohen kanë rutinat e tyre, duan përqafime, të hanë mëngjes shumë qetësisht, kur të vijë koha për tu larë ata ndonjëherë mund të bëjnë naze dhe së fundmi të vishen. Kështu që ne duhet të marrim në konsideratë gjithçka që na pret dhe nëse është e nevojshme vendosim alarmin gjysmë ore më herët që të mos vonohemi në punë.

Nëse fëmijës i pëlqen të zgjedhë vetë rrobat, le ta bëjë atë, duke e kufizuar në zgjedhjet hipotetike. Rregulli themelor është që të zhduken të gjitha ato gjëra që ne e dimë se janë të pamundura të vishen. Për shembull, nëse është ftohtë, ne nuk duhet ta lëmë që të shoh një bluzë me mëngë të shkurtra. Le t’i japim disa mundësi zgjedhjeje. Le të krijojmë pak veshje dhe ta lëmë të zgjedhë nga një numër i kufizuar i rrobave.

Nëse dëshira e tij është të vishet vetë, le ta bëjë por le ta ndihmojmë pak që të mos e harxhojë gjithë mëngjesin pas një çorapeje apo bluze. Ne duhet të shmangim qeshjen ose kritikimin e tij nëse ai nuk mund të bëjë diçka.

Fëmija ende nuk di të vishet vet. Në këtë rast, ne përpiqemi të bëjmë operacionin argëtues. Për shembull, le të këndojmë një këngë ose të tregojmë një histori të vogël, në këtë mënyrë fëmija do të shpërqendrohet nga operacioni që po kryeni dhe fare pak kohë do ta gjeni të veshur.

Fëmija dëshiron të veshë gjithmonë të njëjtën veshje. Në këtë rast do të duhet t’i shpjegojmë atij se nuk është e mundur, pasi rrobat duhet të lahen. Për të rregulluar këtë problem, blini rroba të ngjashme. Në atë mënyrë ai mund të ketë më shumë gjasa t’i veshë ato. Gjithashtu, mund të ndodhë që ajo këmishë ose pantallonat të jenë veçanërisht të rehatshme, prandaj le të përpiqemi të marrim gjëra të të njëjtit lloj. Edhe nëse në sytë e të tjerëve ai gjithmonë do të duket i veshur njësoj të paktën ai do të jetë i pastër.

Nëse i kemi provuar të gjitha, por fëmija nuk dëshiron të vishet në asnjë mënyrë, le ta marrim me të gjitha rrobat dhe ta sjellim pranë derës. Le ta përfundojmë ta veshim atje, sepse dalja do të jetë hapi i vetëm dhe i fundit për të ndërmarrë.

Më në fund, nëse ai refuzon të veshë një xhup dhe kapelë, lëreni për një moment të ndjejë ftohtësinë që vjen nga jashtë derës. Do të shihni se ai nuk do të hezitojë të veshë xhaketën për të dalë.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top