FB

May 19, 2022 | 11:00

Jeni më inteligjent emocionalisht se partneri juaj?

“Çiftet vijnë me një partner duke u ankuar se nuk ka intimitet apo dashuri në marrëdhënien e tyre për shkak të partnerit të tyre.’’- psikologie çiftesh.

how-to-open-up-to-someone-youre-dating

Mbretëresha e intimitetit

Ky partner (shpesh femra në një çift heteroseksual) po vdes për më shumë intimitet, por nuk e ka marrë për vite me radhë. Në mendjen e saj, partneri i saj është arsyeja e vetme që ajo nuk e ka atë intimitet që dëshiron dhe e meriton. Ajo tregon se ka marrëdhënie shumë të thella me miqtë dhe familjen, por jo me të.

Partneri emocionalisht “me aftësi të kufizuara”.

Përballë saj zakonisht ulet një partner më i heshtur (zakonisht mashkulli në çiftet heteroseksuale), i cili është cinik dhe thotë se çfarëdo që ai thotë ose bën nuk është mjaft e mirë për të. Ashtu si shumë burra të tjerë, ai do të pranojë në heshtje të shihet si “i paaftë emocionalisht”. Marrja e një roli të tillë e çliron atë nga nevoja për të qenë emocionalisht i pranishëm ose i pambrojtur dhe ka pak pritshmëri prej tij. Taksa e tij më e madhe për këtë rol është se ai nuk është i respektuar, i parë apo i dëshiruar. Prandaj, ai duhet të verbojë veten ndaj përçmimit dhe zhgënjimit të mbretëreshës së tij dhe t’i drejtohet cinizmit dhe amnezisë së marrëdhënieve.

Pse ndodh kjo?

Kjo dinamikë është rezultat i asaj që Terry Real e quan “patriarkalizëm psikologjik”, i cili është i dëmshëm si për burrat ashtu edhe për gratë: djemtë duhet të durojnë “humbjen e marrëdhënieve”, duke i lënë ata emocionalisht analfabetë dhe të paaftë për të njohur emocionet e tyre (lexoni më shumë rreth luftoni të ndiheni këtu). Gratë në mënyrë të ngjashme paguajnë një çmim – të izoluar nga shprehja e vetëbesimit dhe agresionit, shpesh duke i lënë ato të etiketohen si viktima ose martire.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top