Mirëqenie

November 20, 2020 | 9:05

Kaizen, filozofia orientale për t’u përmirësuar dita-ditës

Metoda Kaizen, e konceptuar nga një ekonomist japonez, ka si element të saj kryesor rinovimin në hapa të vegjël që duhet të merren ditë pas dite, me qëndrueshmëri. Ideja është që për të arritur qëllimet tuaja, personale dhe profesionale, duhet që çdo ndryshim të fillojë në bazë të një vendimi, duhet të jetë progresiv me kalimin e kohës dhe mbi të gjitha, ju kurrë nuk duhet të ktheheni prapa.

Nga industria te jeta e përditshme: Kaizen është një fjalë japoneze që do të thotë “ndryshim për më mirë” dhe i jep emrin një metode të menaxhimit të cilësisë të njohur në fushën industriale, një proces i përmirësimit të vazhdueshëm bazuar në veprime konkrete, të thjeshta dhe të lira të cilat përfshijnë të gjithë punëtorët e një kompanie dhe janë lehtësisht të zbatueshme në jetën e përditshme.

Vazhdimësia dhe këmbëngulja: metoda kaizen nuk është prishëse dhe nuk shtrembëron jetën. Për të arritur rezultatin që i kemi vendosur vetes, qoftë për të rikuperuar vijën apo për të bërë një karrierë në punë, për shembull, nuk përfshin maratonë të lodhshme dhe dobësuese, por më tepër procese të ngadalta për tu përballur me qetësi, hap pas hapi. Një ritëm i qetë nuk do të thotë të mos bësh asgjë dhe të qëndrosh pa lëvizur, por të ndjekësh qëllimet e tua në hapa të vegjël, me vazhdimësi dhe disiplinë, për të marrë rezultate të rëndësishme dhe ndonjëherë edhe të pamendueshme.

Dieta: shtimi i peshës, veçanërisht në kohën e izolimit dhe gjatë pushimeve, është një mundësi. Kështu që, kur shkelim peshoren, mendimet tona shkojnë menjëherë në formën që do të duhet të përballemi, duke qenë të vetëdijshëm se shumë shpesh, edhe nëse dëshira është e madhe, nuk do të ndihemi aq të fortë sa të mbajmë një dietë të dobishme. Zgjidhja? Vazhdoni me hapa të vegjël, ndoshta duke filluar të hiqni një ushqim në një kohë. Për shembull, eliminimi i çokollatës kur e hani atë në sasi të mëdha është i vështirë, por nëse kontrollojmë racionin mund ta bëjmë. Sakrificat e vogla janë të afta të na japin rezultate të mëdha.

Një blerje e rëndësishme: vendimi për të blerë një shtëpi, ose për të zgjedhur një makinë të re kërkon një investim të vogël fillestar. Prandaj është e nevojshme të filloni kursimin dhe nganjëherë mund të jetë e komplikuar. Padyshim, është e pamundur të mos shpenzosh: ne mund të fillojmë duke hequr diçka të padobishme nga karroca para se të arrijmë tek kasa, ose të lëmë mënjanë dhjetë euro në javë duke hequr dorë nga një kafe në ditë, ose një palë këpucëve, të cilat ndoshta ne nuk dimë as ku t’i vendosim, ose duke krahasuar çmimet dhe ofertat e supermarketeve: një ushtrim që gjithmonë mund të jetë i dobishëm.

Rregullimi i shtëpisë tuaj: Ndonjëherë edhe investimet e vogla shtëpiake mund të bëhen biznese titanike. Rregullimi i shtëpisë, ose një lëvizje për të hequr gjërat e panevojshme ose për të rikuperuar hapësirën në funksion të një zgjerimi të familjes, mund të duket një qëllim i paarritshëm. Gjithashtu edhe në këtë rast mund të vazhdoni me hapa të vegjël: çdo ditë mund të vendosim një sirtar, pastaj një gardërobë që përqendrohet në një dhomë në të njëjtën kohë. Do të jetë më e thjeshtë sesa e imagjinojmë dhe me siguri, falë rezultateve të arritura, ne do të dëshirojmë të shtojmë sfidën ndaj vetes.

 

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top