Këshilla & Arsye

May 10, 2023 | 8:56

Këshilla për prindërimin: 5 mënyra për të trajtuar sjelljen negative tek fëmijët

Fëmijët që kanë një temperament negativ priren të shfaqin tipare të pafavorshme si ankesa e vazhdueshme, të qenit të pakënaqur dhe të kenë një prirje të përgjithshme të pakëndshme. Si prind, përballja me një fëmijë të tillë mund të jetë sfiduese.

Përballoni negativitetin me pozitivitet

Fëmijët mund të shfaqin sjellje negative për të kërkuar vëmendje nga prindërit e tyre. Nëse një fëmijë ankohet shpesh për gjithçka, instinkti i prindit mund të jetë që t’i godasë, por kjo nuk rekomandohet. Në vend që të përgjigjen negativisht, prindërit duhet të trajtojnë me qetësi dhe mirësjellje sjelljen e fëmijës, duke qëndruar pozitiv gjatë gjithë ndërveprimit.

Tërhiqni vëmendjen e tyre

Fëmijët e vegjël priren të kenë hapësirë të shkurtër vëmendjeje dhe shpesh mund të shmangen nga shqetësimi i tyre. Është më mirë të mos i dorëzoheni zhurmës së tyre, por në vend të kësaj të gjeni diçka tjetër që ju e miratoni për t’i shpërqendruar. Për shembull, nëse fëmija juaj fillon të shqetësohet ndërsa është jashtë, ju mund t’i thoni se nëse është i durueshëm, mund të ndaloni për akullore rrugës për në shtëpi.

Promovoni të menduarit optimist

Një lojë që mund të nxisë sjelljen optimiste tek fëmija juaj është loja “fatkeqësisht/për fat”. Së pari, shkruani disa situata fatkeqe në letra dhe përziejini ato në një kapelë. Fëmija juaj më pas mund të zgjedhë një kartë dhe të lexojë situatën fatkeqe me zë të lartë. Për shembull, “Fatkeqësisht, lodra ime e preferuar u prish”. Pastaj, fëmija juaj duhet t’i shtojë situatës një “për fat”, si “Për fat të mirë, unë kam lodra të tjera me të cilat mund të luaj”. Kjo lojë inkurajon fëmijën tuaj të mendojë pozitivisht dhe të gjejë diçka me fat edhe në situatat më të vështira. Mund të ndihmojë gjithashtu fëmijën tuaj të zhvillojë një këndvështrim më optimist për të ardhmen.

Injoroni disponimin e tyre negativ

Përpjekja për të ndryshuar me forcë sjelljen e fëmijës suaj mund të rezultojë në një rezultat negativ ku fëmija reziston dhe bëhet edhe më negativ, duke dëmtuar marrëdhënien prind-fëmijë. Kur një fëmijë po shfaq sjellje negative, nuk këshillohet të përgjigjeni me zemërim ose zhgënjim, pasi kjo mund ta përkeqësojë situatën. Në vend të kësaj, injorimi i sjelljes negative është një strategji më e mirë.

Mësojini të menaxhojnë emocionet e tyre

Fëmijët që nuk janë të pajisur për të përballuar refuzimin ose situatat negative priren të reagojnë negativisht ndaj tyre. Për t’i ndihmuar ata të përballen me emocionet e tyre, mund t’i inkurajoni që të angazhohen në hobet e tyre të preferuara për t’u qetësuar. Duke vepruar kështu, ju e mësoni atë të jetë empatik ndaj situatës. Përveç kësaj, nëse fëmija juaj pëlqen të vizatojë ose të pikturojë, mund ta inkurajoni atë të krijojë një pikturë të bukur për shokun e tij ose ta përdorë artin si një rrugëdalje për të shprehur emocionet e tij.

 

 

 

 

 

Burimi / News18

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top