FB

February 29, 2024 | 6:22

Këshilla për të qenë një partner më i mirë

 

Të jesh në një lidhje romantike ka shumë përparësi. Kjo lidhje ofron siguri dhe një ndjenjë përkatësie. Për më tepër, tek një partner, ne gjejmë dashurinë, mirëkuptimin, mbështetjen dhe ndërtimin e një projekti së bashku. Megjithatë, një angazhim i tillë sjell edhe përgjegjësi ndaj tjetrit.

mmm

Këto këshilla janë të dobishme nëse jeni duke filluar një lidhje ose nëse jeni bashkë prej vitesh. Mos harroni se njerëzit ndryshojnë dhe evoluojnë, gjë që i largon çiftet nëse nuk ekzistojnë mjetet për të parandaluar që kjo të ndodhë. Çfarë duhet të bëni për të filluar sot?

Të bëhesh një partner më i mirë është më i lehtë nëse kuptojmë se çfarë nënkupton në të vërtetë. Gjëja kryesore është të kënaqësh nevojat afektive dhe lidhëse të personit tjetër; në të njëjtën kohë, sigurisht, partneri juaj duhet të bëjë të njëjtën gjë me ju. Kjo përfshin shfaqjen e interesit dhe mbështetjes, kultivimin e intimitetit dhe njohurinë se si të komunikoni, ndër aspekte të tjera.

Sipas një studimi të rëndësishëm të kryer nga The Open University, ajo që njerëzit vlerësojnë më shumë në marrëdhënien e tyre është të qeshësh së bashku, të jesh mik i mirë, të ndihesh i sigurt dhe i mbështetur dhe të kesh mirëbesim reciprok. Këtë e tregojnë gjetjet e botuara në librin The Secrets of Enduring Love: How to Make Relationships Last.

Por duke qenë se zbatimi i këtyre koncepteve nuk është gjithmonë aq i thjeshtë sa duket, duam t’ju ofrojmë informacione që do t’ju ndihmojnë ta arrini atë.

 

1.Identifikoni stilet tuaja të lidhjes – Stili i lidhjes së një personi është mënyra se si ai lidhet dhe rrjedh, në thelb, nga marrëdhënia me prindërit ose kujdestarët e tyre në fëmijëri. Ata që kanë një lidhje të sigurt dinë të jenë të ndërvarur pa frikë se do të jenë të pambrojtur, por janë të sigurt për veten dhe vlerën e tyre. Në të kundërt, njerëzit me një lidhje ankthioze ose shmangëse kanë vështirësi specifike në këtë drejtim.

Në rastin e parë, ndoshta personi ndjen një nevojë të fortë që partneri të sigurojë dashurinë e tij dhe kërkon shfaqje të vazhdueshme dashurie dhe përkushtimi. Në të dytën, intimiteti emocional është i frikshëm dhe personi mund të kërkojë hapësirë për të qenë vetëm dhe trajtimin e kujdesshëm të bisedave që përfshijnë ndjenja (Shaver & Mikulincer, 2009).

Prandaj, njohja e stilit të lidhjes suaj dhe të partnerit kontribuon në të kuptuarit se çfarë i duhet secilit në çdo kohë dhe si t’i kombinoni të dyja qasjet në mënyrë që askush të mos ndihet i pushtuar ose i dëmtuar.

 

2.Zbuloni dhe praktikoni gjuhët e dashurisë – Të gjithë e dimë se një marrëdhënie romantike përfshin shprehjen e dashurisë, por jo çdo formë është e vlefshme. Përsëri, çdo person preferon dhe duhet të jetë i dashur në një mënyrë të caktuar; nëse partneri juaj nuk ju kupton, ju mund të dilni nga rruga juaj për të pa u futur në zemrën e tyre. Pesë gjuhët e dashurisë të përshkruara nga Gary Chapman (2005) janë një mënyrë e shkëlqyer për të kuptuar mënyrat e ndryshme të shprehjes së dashurisë dhe cilat prej tyre preferohen nga partneri juaj. Duke i “folur” partnerit tuaj në gjuhën e tyre të dashurisë, do të siguroheni që ai të ndihet i dashur aq sa duan – dhe anasjelltas. Tani, mos harroni se këto nuk janë ekskluzive dhe se ju mund t’i praktikoni të gjitha. Të thuash “Të dua” nuk kufizohet vetëm në blerjen e papritur të një buqete me lule ose për të ndihmuar partnerin tuaj në një projekt pune me të cilin ata po e kanë të vështirë.

 

3.Vendosni ndërveprime pozitive – Shumë çifte shohin se si vuan marrëdhënia e tyre për shkak të qortimeve, ankesave dhe debateve të vazhdueshme që ndodhin çdo ditë. Ruajtja e ndërveprimeve pozitive është një nga elementët kryesorë për të pasur një marrëdhënie të kënaqshme dhe të qëndrueshme (Hurtarte & Díaz-Loving, 2008). Prandaj, është thelbësore të shmangni fjalët lënduese, sjelljet shmangëse, impulsivitetin dhe një ton nervoz. Përkundrazi, rritni ndjeshmërinë dhe simpatinë, ekspresivitetin dhe një qëndrim të hapur dhe pozitiv ndaj partnerit tuaj.

 

4.Mësoni të komunikoni – Mospërputhjet, konfliktet dhe keqkuptimet janë të pranishme në të gjitha marrëdhëniet, pasi ato janë pjesë e natyrës sonë. Por nëse doni të jeni një dashnor më i mirë, mund të përpiqeni t’i zvogëloni këto ngjarje duke mësuar të komunikoni me vendosmëri. Kjo do të thotë të jeni të qartë dhe të vendosur në shprehjen e mendimeve, nevojave dhe dëshirave tuaja duke respektuar gjithmonë nevojat dhe emocionet e partnerit tuaj.

 

5.Kultivoni intimitet emocional – Intimiteti është një nga përbërësit kryesorë të çifteve dhe përcaktohet nga Sternberg (1986) në teorinë e tij trekëndore të dashurisë si afërsi emocionale, lidhje, bashkëpunim dhe mbështetje. Është ajo që e bën partnerin tuaj të ndihet i sigurt, i dëgjuar dhe i lidhur me ju, duke i bërë ata miq të shkëlqyer. Megjithatë, për ta arritur këtë, duhet të investoni kohë dhe përkushtim. Për shembull, gjeni gjysmë ore çdo ditë për të folur, tregoni partnerit tuaj për veten tuaj dhe dëgjoni atë. Ose, planifikoni të paktën një takim në muaj në të cilin dilni vetëm për të bërë aktivitete që ju pëlqejnë të dyve.

 

6.Bëjeni jetën tuaj më argëtuese – Sipas një artikulli të botuar në Western Journal of Communication, një sens i përbashkët humori është një përbërës thelbësor në çiftet e lumtura. Aftësia për të qeshur së bashku dhe madje për të qeshur me njëri-tjetrin (gjithmonë me respekt) rrit lidhjen emocionale dhe, pa dyshim, do t’ju ndihmojë që të dy të jeni dashnorë më të mirë.

 

7.Kujdesuni për sferën seksuale – Është e rëndësishme të kujdeseni për seksualitetin në çift, pasi ndihmon në rritjen e bashkimit dhe kënaqësisë së perceptuar. Megjithatë, ia vlen të dini se më shumë seks nuk është gjithmonë e barabartë me më shumë lumturi. Në fakt, një studim i publikuar në Social Psychological and Personality Science sugjeron që një frekuencë seksuale më e madhe se një herë në javë nuk prodhon rritje të kënaqësisë së çifteve.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top