FB

July 29, 2022 | 9:00

Kontakti me miqtë e vjetër na bën më nostalgjikë dhe më të lumtur

Mendoni të kontaktoni miq të vjetër, por nervoz, do të jetë e vështirë apo se ata nuk do ta vlerësojnë atë? Ju duhet t’i bëni ato telefonata ose të dërgoni një mesazh ose email, sipas hulumtimit të ri. Miqtë e vjetër nuk harrohen kurrë!

Një studim i botuar më 11 korrik në Gazetën e Personalitetit dhe Psikologjisë Sociale zbuloi se njerëzit shpesh nënvlerësojnë se sa shumë e vlerësojnë miqtë dhe të njohurit e tyre të vjetër të dëgjojnë prej tyre.

Tejkalimi i ankthit për refuzimin

Miqësitë kërkojnë ushqim, tha sociologia Anna Akbari. Por një sërë pasigurish mund të na pengojnë të afrohemi, tha Akbari, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. Për të kapërcyer një pjesë të këtij shqetësimi, vini re modelet automatike të mendimit që lindin kur mendoni të komunikoni me një mik dhe përpiquni t’i riktheheni, tha Kirmayer. Këto modele mund të përfshijnë ide që një mik kujdeset më shumë dhe bën më shumë përpjekje se një tjetër, ose supozimin se një miku nuk ju pëlqen. Një nga frikërat e zakonshme rreth arritjes së dorës është refuzimi, tha Akbari. Kur fokusohet në mundësinë e refuzimit, dikush mund të privojë veten nga miqësitë e ngushta dhe përvojat e këndshme, shtoi ajo. Është e pamundur të shmangësh refuzimin, kështu që të mësosh se si të jesh në rregull me të mund t’i lejojë njerëzit të bëhen më elastikë, tha Akbari.

Përdorimi i mediave sociale si një mënyrë për t’u lidhur

Hulumtimi i fundit nuk vlerësoi efektet e kontaktit në platformat e mediave sociale dhe ekspertët e miqësisë kanë mendime kontradiktore se sa media sociale mund të bëjë ndryshim kur komunikoni me një mik të vjetër. Për ata që nuk janë gati të dërgojnë mesazhe ose t’u telefonojnë miqve të tyre, komentimi ose përgjigjja në mediat sociale mund të jetë një vend i mirë për të filluar, tha Franco. Megjithatë, përdorimi i mediave sociale nuk është forma më e natyrshme e komunikimit dhe shpesh mund të çojë në më shumë biseda në nivel sipërfaqësor, tha Akbari.

Merrni kohë për të vlerësuar miqësitë tuaja

Ky studim i ri mund të ndihmojë në qetësimin e ankthit me të cilin përballen njerëzit kur bëhet fjalë për kontaktin me miqtë, tha Akbari. Meqenëse mënyra kryesore se si njerëzit kontaktojnë është përmes mjeteve private të komunikimit, më e keqja që mund të ndodhë është që marrësi të mos përgjigjet, shtoi ajo.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi edition.cnn.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top