Në fokus

November 28, 2020 | 8:24

Koronavirus: 5 gabimet që nuk duhet të bëni për të shmangur ngjitjen

Asnjëherë mos u ndieni i imunizuar, kushtojini vëmendje mjediseve të mbyllura dhe mos harroni se maska nuk është një kalim për t’u sjellë sikur virusi të mos ishte aty.

1

Maskat nuk janë gjithmonë të mjaftueshme për të shmangur infeksionin Sars-Cov-2. Dhe në çdo rast, për të minimizuar rreziqet, pajisjet mbrojtëse gjithashtu duhet të përdoren në mënyrë korrekte, gjë që padyshim jo të gjithë e bëjnë. Pra, cilat janë sjelljet e duhura për të mbajtur kur dilni nga shtëpia? Dhe cilat janë gabimet që bëhen më shpesh, për neglizhencë apo më keq, për mosrespektimin?

Gabimi numër 1. Një nga gabimet më të zakonshme është mosrespektimi i distancës. Ekspertët kanë insistuar në këtë pikë që nga marsi, por jo të gjithë i ndjekin udhëzimet me zell. Gjithashtu sepse kur ke një maskë shpesh ndihesh “i gjithëfuqishëm” (shih pikën 2).

Gabimi numër 2. Mos përdorimi i saktë i maskës. Për shembull, veshja e saj vetëm në gojë është e padobishme. Uleni atë në mjekër shumë më pak. Gjithmonë mbani mend se jo të gjitha llojet e Dpi janë të njëjta. Maskat kirurgjikale, për shembull, janë të disponueshme dhe sipas ekspertëve ato mund të mbajnë një kapacitet të pranueshëm filtri deri në 6-8 orë. Është e qartë se nëse jeni në transportin publik, ku distancimi është i pamundur, përdorimi i saktë i Dpi është edhe më i rëndësishëm, por është po aq e rëndësishme të theksohet se aty ku është e mundur të respektohet distanca e sigurisë është e domosdoshme.

Gabimi numër 3. Mos i kushtoni vëmendje higjienës, veçanërisht të duarve. Është një pikë në të cilën virologët dhe epidemiologët kanë këmbëngulur shumë, por siç thonë ata: repetita iuvant. Duart duhet të lahen shpesh me ujë dhe sapun ose një tretësirë hidro-alkoolike, veçanërisht kur dilni jashtë shtëpisë. Është një ide e mirë të shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës nëse duart nuk janë të dezinfektuara siç duhet, ashtu siç preferohet të teshtini në një ind të disponueshëm ose, nëse nuk është në dispozicion, në shtrembërimin e bërrylit.

Gabimi numër 4. Mangësia e sjelljes së duhur në vendet me rrezik. Sa më gjatë të qëndroni brenda, aq më i madh është rreziku i kontraktimit të SARS-COV-2. Ventilimi në raste të tilla është thelbësor (nëse, për shembull, jemi në një zyrë, thjesht hapni dritaret 10 minuta çdo orë), por është e rëndësishme të mbani në mend se “faktori i kohës” gjithashtu ndikon në probabilitetin e infektimit nga koronavirusi. Me fjalë të tjera, ulja e kohës së ekspozimit (kur është e mundur) mund të jetë vendimtare për të shmangur rrezikun e infektimit (të gjitha detajet këtu). Pa harruar se, megjithëse është më e rrallë, virusi mund të transmetohet edhe në hapësira të hapura.

Gabimi numër 5. Ndjenja e imunitetit. Siç shpjegon Francesco Menichetti, specialist i sëmundjeve infektive dhe drejtor i sëmundjeve infektive të Aoup, “ndonjëherë jemi të udhëhequr të nënvlerësojmë shkallën dhe ndikimin e kësaj sëmundjeje”. Rreziku më i madh është të besojmë se jemi imun dhe të konsiderojmë miqtë dhe të afërmit tanë si të tillë: asgjë nuk mund të jetë më e gabuar. Megjithatë, duhet të jetë e qartë deri tani që infeksioni gjithashtu udhëton nëpër subjekte asimptomatike dhe se respektimi i masave të sigurisë i shërben pikërisht kësaj: për të mbrojtur veten dhe njerëzit më të dashur për ne. Fatkeqësisht, askush nuk mund të pretendojë të jetë imun ndaj koronavirusit. Të paktën derisa sa të vijë vaksina.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi today.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top