FB

February 14, 2024 | 6:23

Krizë në marrëdhënie apo ndarje përfundimtare?

 

Një krizë marrëdhëniesh zakonisht përfaqëson një moment të vështirë. Megjithatë, jo të gjitha çojnë në një ndarje. Për më tepër, nëse është një çift që ka kaluar disa prej tyre, mund të jetë e vështirë të dihet nëse kjo është për shkak të një momenti të ri përballjeje apo nëse marrëdhënia tashmë është prishur përgjithmonë.

Duke mos ditur nëse një konflikt do të përfundojë apo jo në një ndarje zakonisht gjeneron shumë ankth dhe pasiguri. Kjo është arsyeja pse në këtë artikull do t’ju mësojmë gjithçka që duhet të dini për një krizë në marrëdhënie. Po kështu, ne do t’ju japim disa çelësa për të ditur nëse është një krizë apo fundi i lidhjes së dashurisë.

krize

Çfarë është një krizë marrëdhëniesh?

Është një periudhë konflikti, tensioni dhe paqëndrueshmërie në një marrëdhënie dashurie . Problemet e injoruara, qofshin ato të tanishme apo të kaluara, fillojnë të gjenerojnë argumente, mosmarrëveshje dhe pakënaqësi. Krizat shënojnë një para dhe pas dhe janë shenja që gjërat duhet të ndryshojnë. Ato janë, në vetvete, një mundësi për rritje. Ndikimi që mund të kenë në jetën e një çifti ndryshon nga një marrëdhënie në tjetrën. Gjithçka varet nga lloji i lidhjes që kanë partnerët, shkaku dhe mënyra e menaxhimit të saj . Për disa çifte, mund të provokojë reflektim të thellë dhe introspeksion, gjë që forcon lidhjen në terma afatgjatë. Ndërsa, në raste të tjera, mund të jetë fillimi i ndarjes.

 

Si ta kuptoni nëse po provoni krizë në marrëdhënie?

Krizat janë shumë të ndryshme dhe në varësi të temës së tyre, llojit të lidhjes së çiftit dhe personalitetit të anëtarëve, manifestimi i tyre mund të ndryshojë. Në përgjithësi, është normale që të shfaqen shenjat e mëposhtme:

Mosmarrëveshjet e vogla: Edhe pse mosmarrëveshjet janë normale, gjatë një krize, ato bëhen shumë të shpeshta dhe mund të fokusohen në çështje të vogla.

Problemet e komunikimit: sasia dhe cilësia e komunikimit zvogëlohet. Paralelisht shtohen debatet, heshtjet ( trajtimi i heshtur ), tërheqja emocionale dhe mosmarrëveshjet.

Mungesa e intimitetit: si pasojë e konfliktit, çifti humb intimitetin; pra dëshira për të ndarë përvojat e përditshme që jeton çdo njeri, mendimet dhe emocionet.

Nevoja për hapësirë: njëri ose të dy po kërkoni të keni më shumë kohë vetëm. Kjo mund të jetë një shenjë e një krize, ose sepse të dy ndihen të pakëndshëm në marrëdhënie ose sepse perceptojnë se kufijtë e tyre po shkelen, etj.

Ndjenja e stanjacionit: një mënyrë tjetër në të cilën shfaqet një krizë është mërzia për shkak të monotonisë në çift. Si rezultat i saj, anëtarët e marrëdhënies mund të ndryshojnë mënyrën e jetesës së tyre të përditshme.

Çiftet shpesh janë në gjendje të kapërcejnë krizat. Kur shfaqen këta dhe tregues të tjerë, nuk është shenjë se marrëdhënia do të përfundojë. Përkundrazi, ato janë një shenjë e pagabueshme që dinamika duhet të ndryshojë për të mirën e marrëdhënies.

 

Llojet e ndryshme të krizës së marrëdhënieve

Krizat mund t’i klasifikojmë në dy kategori të mëdha: njëra e shënuar nga evolucioni i çiftit me kalimin e kohës dhe tjetra nga ndryshimet e situatës ose kontekstuale. Në një nivel kohor, gjejmë:

Kriza e vitit të parë dhe dytë: midis vitit të parë dhe të dytë të një lidhjeje, idealizimi fillon të zbehet dhe defektet e tjetrit bëhen më të dukshme. Kjo shkakton konflikte në atë masë sa çdo anëtar duhet të mësojë të pranojë aspektet negative të tjetrit dhe të ndryshojë të tyren.

Kriza e vitit të tretë: gjatë kësaj periudhe shtohet nevoja për një angazhim më të madh në marrëdhënie. Kjo shprehet, për shembull, në qëllimin për të jetuar së bashku ose për të pasur fëmijë. Ideja për të jetuar së bashku ose për të pasur fëmijë mund të lindë që në vitin e shtatë . Gjithçka varet nga çifti.

Kriza e vitit të dhjetë: kjo fazë karakterizohet, në përgjithësi, nga fëmijët dhe seksi. Nga njëra anë, lindin mosmarrëveshje në lidhje me prindërimin. Nga ana tjetër, kontakti seksual zë një vend të pasmë, gjë që gjeneron pakënaqësi te disa prej anëtarëve.

Kriza e folesë së zbrazët : ata çifte që kanë pasur fëmijë dhe që tani i shohin ata duke u larguar nga shtëpia, tani duhet të lundrojnë në këto ndryshime të reja dhe t’i përshtaten vetmisë si çift.

 

Në lidhje me ndryshimet e situatës, ne gjejmë si më poshtë:

Kriza financiare: ndodh kur problemet financiare (borxhi, mungesa e parave, papunësia, shpenzimet e papritura) gjenerojnë stres në marrëdhënie dhe shkaktojnë konflikt.

Kriza e roleve: kjo lloj krize shfaqet kur ka mosmarrëveshje në lidhje me rolin, funksionin ose përgjegjësinë që duhet të ketë çdo person në marrëdhënien ose familjen që është krijuar.

Kriza e moshës së mesme:  ndodh kur njëri ose të dy përballen me dyshime ekzistenciale rreth moshës dyzetvjeçare. Kjo mund të shkaktojë tensione në lidhje që ndikon në dinamikën e marrëdhënies.

Kriza shëndetësore: një shqetësim në shëndetin fizik ose mendor të njërit prej anëtarëve mund të shkaktojë që marrëdhënia të hyjë në konflikt ose tension, veçanërisht nëse ndryshon ndjeshëm dinamikën e çiftit.

Kriza rutinë:  shfaqet kur mungesa e risisë depërton në marrëdhënie dhe çifti bie në monotoni. Njerëzit ndjejnë se kanë humbur entuziazmin dhe emocionin, atë “shkëndijën” që i karakterizonte dikur.

Krizat e tradhtisë: siç tregon emri i tyre, ato lindin kur njëri ose të dy anëtarët e marrëdhënies nuk respektojnë marrëveshjet e besnikërisë seksuale ose emocionale. Sfida më e madhe e kësaj krize është rifitimi i besimit dhe falja.

krize1

Shkaqet e krizave

Përveç llojeve të krizave të përcaktuara nga ndryshimet kontekstuale, ka edhe shkaqe të tjera të rëndësishme që shkaktojnë konflikte kritike në çifte. Le të shohim disa prej tyre.

Prioritete të ndryshme – Kur njerëzit kanë objektiva apo projekte në jetë që nuk përputhen me dinamikën e çiftit , pashmangshmërisht lindin kriza. Këto rriten më shumë kur nuk bëhen marrëveshje ose kur kryhen negociata të kënaqshme.

Jofleksibiliteti – Ngurtësia shkakton probleme sepse pengon përshtatjet në nivel normash dhe kryerjen e proceseve të përshtatjes përballë ndryshimeve jetësore. Të dish se si të lëvizësh së bashku përballë vështirësive dhe ndryshimeve është çelësi në çdo marrëdhënie.

Mungesa e reciprocitetit – Mungesa e ekuilibrit gjeneron atë ndjenjë tek personi që ata po japin, por nuk po marrin në të njëjtin proporcion . Kjo pakënaqësi mund të ndodhë në nivel material ose emocional dhe mund të shkaktojë kriza të mëdha.

Konflikte të pazgjidhura – Duke mos i zgjidhur problemet në mënyrë efektive, ato grumbullohen pak nga pak. Për më tepër, nëse nuk keni aftësi për ta zgjidhur atë, si të dish të negociosh, të kesh komunikim të sigurt, të dëgjosh në mënyrë aktive, të jesh empatik, konfliktet mund të zgjasin dhe të bëhen më serioze.

Vështirësi në menaxhimin e kohës dhe hapësirës – Kur koha cilësore dhe respekti për hapësirën personale të njëri-tjetrit nuk janë të integruara , mund të lindin kriza. Balanca midis të dyjave është thelbësore në mënyrë që çdo anëtar të ndihet i vlerësuar dhe, në të njëjtën kohë, i lirë për të pasur hapësirën e vet.

 

Si të kuptoni nëse është një krizë apo fundi i marrëdhënies?

Sfondi dhe historia e çiftit thonë shumë nëse jemi në një situatë krize apo ndarjeje. Nëse është një marrëdhënie që ka kaluar nëpër shumë kriza, mund të ketë konsumim aq të rëndësishëm sa të çojë në një ndarje përfundimtare.

Ndryshe nga sa besohet dhe mendohet zakonisht, se “kjo është vetëm një krizë tjetër” , fakti që ka një histori ndarjesh apo ndarjesh të përkohshme prodhon rraskapitje dhe ndjenjën tek çifti që jeton në një lloj vuajtjeje të përjetshme. Nga ana e saj, arsyeja e ndarjes është gjithashtu një aspekt kyç. Për shembull, krizat që janë pasojë e tradhtisë zakonisht përfundojnë me ndarje; Sepse mashtrimi është shkatërrues për besimin e çiftit dhe planin e tyre të së ardhmes së bashku. Kjo do të thotë, pabesia sjell një krizë, e cila nëse nuk menaxhohet në mënyrë korrekte dhe në kohën e duhur, mund të përfundojë në një ndarje përfundimtare. Në fund të fundit, aftësia për të falur dhe rindërtuar ka të ngjarë të jetë shteruar.

Nga ana tjetër, nëse arsyeja e krizës janë problemet në të jetuarit së bashku, ose punët e shtëpisë, ka më shumë gjasa që ajo të mos çojë në ndarje. Megjithatë, nëse përballemi me kriza të përsëritura në çift për shkak të problemeve të bashkëjetesës, është e mundur që të ketë një dëmtim të madh emocional tek ata që janë përfshirë dhe të konsiderohet një ndarje përfundimtare.

 

Kur përfundon një marrëdhënie?

Tani, kur ka shenja të rëndësishme papajtueshmërie në çift, mund të mendojmë se po përballemi me një ndarje përfundimtare . Në këtë rast, ne po i referohemi ” katër kalorësve të apokalipsit ” që përshkroi John Gottman pas vitesh kërkimesh mbi marrëdhëniet. Sipas Gottman, katër shenjat më domethënëse që tregojnë për një ndarje përfundimtare janë:

Qëndrimi mbrojtës: shfaqet si përgjigje ndaj kritikës shkatërruese. Përballë ndjenjës së akuzës ose pretendimit të padrejtë, personi me qëndrim mbrojtës do të veprojë në formën e viktimës, do të justifikohet vazhdimisht dhe do të përpiqet të fajësojë tjetrin.

Qëndrimi evaziv: zakonisht ndodh si përgjigje ndaj përbuzjes. Ai konsiston në distancimin nga të tjerët dhe izolimin e vetes në diskutime në vend që të përballesh me ta. Disa nga sjelljet shmangëse janë të shkëputura nga diskutimi, duke vepruar sikur janë të zënë për të shmangur ndërveprimin, duke u përfshirë në aktivitete që i shpërqendrojnë ata, etj.

Përbuzja ndaj tjetrit:  nënkupton mbajtjen e një qëndrimi sarkastik dhe mosrespektues ndaj partnerit, duke marrë një pozicion superioriteti moral ndaj tjetrit. Disa nga sjelljet më karakteristike janë thirrja e njerëzve me emra, rrotullimi i syve, injorimi i të tjerëve, imitimi dhe përsëritja e asaj që ata thonë me një ton tallës, etj.

Kritika shkatërruese: që i referohet një sulmi të drejtpërdrejtë në personalitetin dhe vetëvlerësimin e personit. Prandaj, viktima ndihet e refuzuar, e dhunuar dhe e lënduar. Një shembull i kësaj do të ishte: “Pjata të pista përsëri, ju jeni të pavëmendshëm dhe të çrregullt, nuk më ndihmoni kurrë për asgjë dhe i lini gjithçka përgjysmë, kur do t’i bëni gjërat siç duhet?”

Në këtë mënyrë, nëse këto qëndrime apo modele komunikimi ndodhin në krizat në çift, kjo na informon se po kalojmë një moment delikat , ndaj ka shumë të ngjarë që të ndodhë një ndarje.

 

Çfarë duhet të bëj kur jam në krizë me partnerin?

Kapërcimi i një krize normale është një mundësi e pallogaritshme për rritje që nuk duhet ta humbisni, pasi do t’ju bëjë mirë juve dhe marrëdhënies suaj. Më pas, do t’ju lëmë disa sugjerime që kemi marrë nga artikulli ynë “14 këshilla për të kapërcyer një krizë në marrëdhënie.”

Njihni situatën – Identifikoni modelet negative të ndërveprimit. Kjo do t’ju lejojë të dini mirë se ku është problemi në mënyrë që të propozoni një zgjidhje efektive. Rishikoni listën e shkaqeve dhe llojeve të krizave që ju kemi dhënë, ndoshta kriza juaj aktuale i përshtatet njërës prej tyre.

Kërkoni hapësirë – Nëse mendoni se ju duhet hapësirë vetëm për të menduar mirë dhe për të përpunuar emocionet tuaja, mund të bini dakord për këtë me partnerin tuaj. E rëndësishme është që të mos i shmangeni dialogut . Shtyrja e bisedimeve nuk e zgjidh krizën. Komunikimi është kyç në të gjithë këtë proces.

Mbani dashurinë për veten tuaj – Ruani dinjitetin dhe dashurinë tuaj në çdo kohë. Nuk duhet të humbisni thelbin tuaj duke u përpjekur të zgjidhni krizën që po përjetoni me partnerin. Edhe nëse doni të merrni përgjegjësinë vetëm, mbani mend se edhe personi tjetër duhet të bëjë pjesën e tij.

Ruani respektin – Respektoni partnerin tuaj dhe kërkoni që ai të bëjë të njëjtën gjë me ju. Pavarësisht problemeve, të dy duhet të vazhdojnë të respektojnë njëri-tjetrin . Nuk ka justifikime për t’i trajtuar keq të tjerët me fyerje, të bërtitura, përbuzje, tallje, nofka nënçmuese.

Komunikoni në mënyrë të sigurt – Shmangni fajësimin dhe flisni me këmbëngulje me partnerin tuaj për ndjenjat dhe nevojat tuaja . Gjithashtu përpiquni të kuptoni këndvështrimin e tjetrit, në mënyrë që ata të gjejnë një zgjidhje më të mirë për problemet. Të dy duhet të jenë të sinqertë.

Angazhohuni për të ndryshuar – Pranoni marrëveshjet që arrini me partnerin tuaj dhe angazhohuni për ndryshimet për të cilat keni rënë dakord. Të mësuarit nga këto kriza është thelbësore që marrëdhënia të forcohet.

 

Krizat dhe ndarjet nuk janë kurrë të lehta

Si përfundim, theksojmë vështirësinë e përcaktimit të saktë nëse marrëdhënia po kalon një krizë të përkohshme apo një ndarje përfundimtare. Epo, brenda këtyre situatave bashkohen një sërë variablash që e bëjnë çdo çift një botë të tërë. Megjithatë, mund të marrim parasysh disa shenja që e drejtojnë marrëdhënien drejt prishjes: shpeshtësia e krizave (nëse ka shumë situata përkeqësohet), nëse arsyet e krizës nuk i përgjigjen një ndryshimi të natyrshëm në çift (si. janë ardhja e fëmijëve, bashkëjetesa, pleqëria etj.) dhe papajtueshmëria e çiftit. Merrni parasysh të gjitha këto për të marrë vendimin më të mirë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top