Në fokus

January 31, 2020 | 8:10

Kujdes me fjalët! Përdorimi i gabuar i tyre bëhet armë vdekjeprurëse për vetëvlerësimin e fëmijës suaj

Ka diskutime për tallje dhe kritika destruktive drejtuar fëmijëve, një zakon i keq që për fat të keq e shohim shumë shpesh.

Shmangni kritikat e tepruara, komentet poshtëruese ose sarkastike ndaj fëmijës suaj: Hulumtimi ynë tregon qartë se një qëndrim i tillë i përbuzjes ka një efekt shkatërrues në komunikimin ndërmjet prindërve dhe fëmijëve dhe vetëvlerësimit të fëmijëve. Në eksperimentet laboratorike që zhvilluam me familjet, pamë prindërit të përdorin këtë sjellje në mënyra të ndryshme, njëra prej të cilave ishte që të përsërisnin komentet e fëmijëve tek letra me një ton talljeje. (Për shembull, fëmija mund të thotë: “Nuk e mbaj mend këtë histori.” “A nuk e mbani mend?” Ishte përgjigja e prindërve me tallje.)

Gjatë stërvitjes me video-lojëra, disa prindër ishin shumë të shqetësuar për gabimet e fëmijëve të tyre, ata vunë në dukje gabimet e tyre dhe i mbytën ato me një vazhdim të pandërprerë kritikash. Të tjerët zëvendësuan fëmijët e tyre në lojë, duke demonstruar kështu se i konsideronin ata të paaftë. Në intervistat për emocionet e fëmijëve të tyre, shumë prindër thanë se reagonin ndaj tekave të parashkollorëve me tallje. Kur, tre vjet më vonë, kemi verifikuar gjendjen e këtyre familjeve, kemi gjetur se fëmijët, të cilët ishin trajtuar nga prindërit e tyre në një mënyrë të padurueshme dhe me përbuzje, ishin të njëjtët fëmijë që përjetuan vështirësitë më të mëdha në mësimet e shkollës dhe në miqësi.

Këta djem kishin nivelet më të larta të hormoneve të lidhura me stresin. Ata gjithashtu kishin më shumë probleme të sjelljes, sipas asaj që raportuan mësuesit e tyre dhe, sipas nënave të tyre, u bënë shumë të sëmurë. Qëndrimi tallës i prindërve mund të vërehet si në jetën reale ashtu edhe në përvojat laboratorike. Në çdo çast, prindërit ulën vetëbesimin e fëmijëve të tyre, duke rregulluar vazhdimisht sjelljen e tyre, duke tallur gabimet e tyre dhe duke i përzënë edhe kur fëmijët përpiqen të kryejnë detyrat më të thjeshta”.

Fjalët kanë peshë: ato mund të frymëzojnë angazhimin dhe guximin, por nëse i përdorim në mënyrë të gabuar ato bëhen armë vdekjeprurëse për vetëvlerësimin e fëmijëve tanë. Ne duhet t’i përdorim ato me masë dhe ndërgjegjësim.

 

Burimi / portalebambini.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top