Lifestyle

May 1, 2020 | 8:10

Kuptimet simbolike që lidhen me ngjyrat e fluturave

Ngjyrat e fluturave dhe kuptimi i tyre si nga këndvështrimi psikoanalitik ashtu edhe nga një këndvështrim shpirtëror dhe ezoterik. Janë të shumtë ata që janë përpjekur të kuptojnë më shumë rreth fluturave. Siç e dini, fjala “psikoanalizë” rrjedh nga greqishtja “psikikë”, që do të thotë shpirt dhe flutur. Kjo ka bërë që shumë njerëz të përpiqen të gjejnë simbolikën e ngjyrave të fluturave.

Një ditë, atëherë kur nuk e prisni, mund të shihni një flutur afër jush; mbase po fluturon për fat të mirë mbi kokën tuaj apo edhe duke u ulur mbi ju, sikur të përpiqet të tërheq vëmendjen tuaj. Ky takim “i rastësishëm” me fluturën thuhet se ka domethënie shpirtërore. Sidoqoftë, para se të fillojmë të flasim për fluturat dhe kuptimet e tyre psikologjike, shpirtërore, simbolike ose ezoterike, duhet t’ju sigurojmë një çelës për të kuptuar: disa flutura kanë më shumë ngjyra. Në këtë rast duhet të zgjidhni vetëm ngjyrën mbizotëruese të fluturës ose të kërkoni kuptimin për secilën nga ngjyrat e saj më të rëndësishme. Nëse, për shembull, shihni një flutur të verdhë-kafe me pika të mëdha të zeza, mund të shihni se çfarë kuptimi kanë të tre ngjyrat: e verdhë, kafe dhe e zezë.

Këtu është një listë e kuptimeve simbolike që lidhen me ngjyrat e fluturave, duke përfshirë mitet, legjendat, bestytnitë dhe folklorin.

Flutura e kuqe

Kuptimi i fluturës së kuqe është kompleks dhe kontradiktor. Disa fise amerikane besojnë se një flutur e kuqe do të thotë një shpirt i fuqishëm. Të shohësh një flutur të kuqe që fluturon pranë teje shpesh tregon që lajmet e rëndësishme janë në rrugë të mbarë. Konsiderohet gjithashtu një ogur i mirë nëse sheh një flutur të kuqe në ditën e parë të vitit ose në fillim të një sezoni. Flutura e kuqe është gjithashtu një simbol i dashurisë dhe pasionit. Fluturat e kuqe ose rozë thuhet se premtojnë shumë vite lumturi. Shikimi i një fluture të kuqe mund të sjellë eksitim dhe mund të sigurojë shumë energji për një person. Fluturat e kuqe që shihen brenda shtëpisë shpesh mund të mbajnë një mesazh të veçantë për personin që i sheh ato.

Fluturave të kuqe, gjithashtu i atribuohen kuptime negative. Në Skoci, një flutur e kuqe dikur besohej se ishte një magjistare e maskuar. Sipas një bestytnie koreane, këto krijesa delikate me ngjyrë të kuqe do të bënin keq: me sa duket, nëse prekni një flutur të kuqe dhe pastaj prekni sytë, do të bëheni të verbër ose do të keni probleme me shikimin. Për disa, flutura e kuqe është e lidhur me zemërimin. Shikimi i një fluture të kuqe na nxit t’i kushtojmë vëmendje diçkaje, të jemi më të kujdesshëm për atë që po ndodh në jetën tonë në atë moment ose të përgatitemi për diçka që do të vijë.

Flutura portokalli

Si të gjitha fluturat me ngjyrë, flutura portokalli gjithashtu ka disa kuptime simbolike. Për shumë njerëz, flutura portokalli përfaqëson pasionin, por gjithashtu mund të përfaqësojë agresionin. Kuptimi i një fluture portokalli mund të jetë pozitiv ose negativ në varësi të asaj se si është pasioni për personin që e sheh atë. Shikimi i një fluture portokalli mund të na kujtojë të qëndrojmë të përqendruar, të ndjekim një plan ose projekt deri në përfundimin e tij.

Flutura portokalli shoqërohet me diellin, jetën dhe vetëdijen. Identifikimi i një fluture portokalli mund të thotë që agimi i një shërimi ose shndërrimi do të vijë për dikë në depresion ose në ankth. Fluturat portokalli shpesh shoqërohen me mirësjellje, mirëdashësi dhe gjallëri. Duke parë një flutur portokalli na kujton të jemi pozitivë. Një flutur portokalli që zbret mbi ju ose fluturon afër jush do të thotë që gëzimi do të vijë së shpejti në jetën tuaj dhe do ta bëjë këtë në një mënyrë të pashpjegueshme. Një flutur portokalli gjithashtu mund të na inkurajojë të jemi më të shoqërueshëm. Nëse flutura portokalli fluturon brenda ose rreth shtëpisë, një ftesë për një ngjarje shoqërore mund të vijë së shpejti. Shumë besojnë se një flutur portokalli përfaqëson rilindjen. Të shohësh një flutur portokalli shpesh çon në ndryshimin e perspektivës për diçka.

Flutura e verdhë

Kur bëhet fjalë për fluturën e verdhë, kuptimi ndryshon nga një vend në tjetrin. Për disa fise të Amerikës, flutura e verdhë është një udhëzues dhe një shenjë shprese. Një flutur e verdhë simbolizon një verë të ndritshme dhe me diell. Flutura e verdhë përfaqëson gëzimin dhe kreativitetin, na kujton të argëtohemi. Një flutur e verdhë që fluturon përreth jush sjell lumturi dhe prosperitet. Të shohësh një flutur të verdhë gjithashtu do të thotë se po vjen diçka argëtuese dhe emocionuese. Disa thonë se nëse shihni një flutur të verdhë, së shpejti do të gjeni lumturi. Nëse një flutur e verdhë qëndron mbi ju, do të thotë që së shpejti do të vijë një ndryshim i madh pozitiv por gjithashtu që ju mund të bëheni më pozitivë dhe të keni një sens më të përcaktuar të vetvetes.

Fluturat e verdha përfaqësojnë një jetë të re në shumë kultura. Fluturat e verdha përfaqësojnë gjithashtu jetë të gjatë dhe shëndet të mirë, fat dhe prosperitet të ndershëm. Një flutur e verdhë ose e artë gjithashtu simbolizon një “jetë të re”, një transformim ose një rilindje. Nëse flutura e parë që shihni në fillim të vitit ose në fillim të një sezoni është e verdhë, së shpejti do të dëgjoni lajmin për lindjen e një fëmije. Për kinezët, flutura e verdhë do të thotë dashuri, ajo përfaqëson pasionin brenda zemrave të dy të dashuruarve.

Por ka edhe kuptime negative të fluturës së verdhë. Sipas kulturave antike të epokave të kaluara, kur një marinar takonte një flutur të verdhë, kjo do të thoshte se ai do të vdiste në udhëtimin e tij. Shikimi i një fluture të verdhë mund të jetë gjithashtu një paralajmërim dhe një ftesë për të qenë më të kujdesshëm. Disa kultura besonin se fluturat e verdha përfaqësonin mishërimin dhe se ishin shpirtrat e fëmijëve të vegjël të vdekur. Të tjerë besonin se ishin shpirtrat e nënave që vdiqën gjatë lindjes. Flutura e verdhë ishte një simbol i hershëm që përfaqësonte shpirtin. Disa legjenda irlandeze thonë se fluturat e verdha janë shpirtra të vdekur që pushojnë paqësisht në jetën e përtejme. Në Angli, besohet se nëse flutura e parë që shihet në pranverë është e verdhë, atëherë disa sëmundje do të prekin të gjithë familjen. Sidoqoftë, disa e shohin atë si një ftesë për të qenë të kujdesshëm për të parandaluar sëmundjet.

Në përgjithësi, në psikoanalizë, një flutur e verdhë mund të simbolizojë ndryshimin, transformimin, përtëritjen dhe rilindjen, butësinë e qenies dhe gjallërinë. Ekzistojnë gjithashtu kuptime meteorologjike që u atribuohen fluturave të verdha. Disa thonë gjithashtu se një flutur e verdhë në vjeshtë do të thotë që gjethet e pemëve do të bëhen të verdha në vetëm një javë. Një flutur e verdhë që fluturon në fytyrën tuaj mund të tregojë që brenda dhjetë ditësh temperaturat do të ulen nën gradën zero.

Flutura jeshile

Kuptimi i fluturës së gjelbër është pothuajse gjithmonë pozitiv. Në mitologjinë kineze, flutura e gjelbër është një simbol i së mirës dhe dashurisë. Një flutur e gjelbër përfaqëson prosperitetin dhe suksesin. Takimi i një fluture jeshile nënkupton gjithashtu një zhvillim dhe lulëzim, si për një biznes ashtu edhe për një hobi personal. Për disa, një flutur me ngjyrë të gjelbër mund të sjellë fat të mirë dhe para. Të shohësh një flutur të gjelbër brenda ose rreth një shtëpie do të thotë sukses për një biznes. Nëse një flutur e gjelbër fluturon drejt jush ose rreth jush, kjo mund të thotë që paratë do të vijnë së shpejti në jetën tuaj.

Një flutur e gjelbër është e lidhur me një ndryshim dhe rritje të fuqishme që do të ndodhë në jetën tuaj. Kur shihni një flutur të gjelbër, një mesazh shprese dhe nxitje shpesh vjen më vonë. Ajo sjell me vete një ndjenjë gëzimi dhe qetësie, veçanërisht nëse qëndron mbi ju.

Flutura blu

Kuptimi i fluturës blu është i ndërlikuar. Një flutur blu shpesh konsiderohet të jetë një shenjë e jetës. Në shumicën e kulturave, flutura blu është një simbol i pranimit, nderit, gëzimit, lumturisë dhe energjisë së madhe. Flutura blu mund të simbolizojë kalimin e kohës, ndryshimit dhe kuptimit të jetës. Shikimi i një fluture blu ose mbajtja e saj në pëllëmbën e dorës tuaj mund të ketë një efekt qetësues për një person. Në disa pjesë të botës, fluturat blu janë të rralla, kështu që personi që arrin ta shohë një të tillë konsiderohet jashtëzakonisht me fat. Flutura blu është një simbol i frymës që flet përmes transformimit dhe ndryshimit. Flutura blu konsiderohet të jetë bartëse e dëshirave. Shikimi i një fluture blu do të thotë që një dëshirë do të realizohet. Kuptimi negativ i fluturës blu është i rrallë. Në disa kultura, flutura blu konsiderohet të jetë një shpirt keqdashës ose hakmarrës.

Flutura e purpurt

Fluturat e purpurta nuk janë aq të zakonshme sa të tjerat, kështu që nuk ka shumë mite ose legjenda që i rrethojnë. Por fluturat e purpurta kanë ende një kuptim të pasur me simbolikë. Purple ka qenë gjithmonë një ngjyrë e lidhur me mbretërinë dhe pasurinë. Shikimi i një fluture të purpurt mund të tregojë që një person i rëndësishëm mund të shfaqet së shpejti në jetën tuaj. Të shohësh një flutur të purpurt ka një kuptim të thellë personal që mund të kuptohen vetëm nga ata që e shohin atë.

Nëse dikush takon një flutur të purpurt, atëherë personi duhet të shikojë thellë brenda vetes për të kuptuar kuptimin e saj në jetën e tij në atë moment. Shpesh, të shohësh një flutur të purpurt mund të tregojë se personi është lënduar në çështje shpirtërore ose është në rrugën e iluminizmit. Mund të nënkuptojë gjithashtu se së shpejti personi do të arrijë vetëdijen në një kërkim të veçantë jetësor, në të cilin është përqendruar në periudhën e fundit.

Një flutur vjollcë është gjithashtu një mesazh që i kujton dikujt të jetë i durueshëm dhe të ketë besim. Gjithashtu na shtyn të kemi kurajo dhe vetëbesim. Nëse një person është i trishtuar ose i sëmurë, një flutur vjollcë mund të tregojë se së shpejti do të ndodhë shërimi. Nëse ndiheni të “mbërthyer” ose të humbur gjatë udhëtimit tuaj nëpër jetë, shikimi i fluturave të purpurta mund të thotë që do të ndodhë një kthesë e papritur ose shndërrimi i jetës.

Flutura e bardhë

Kuptimi i një fluture të bardhë është mjaft i diskutueshëm. Në Lousiana, në Shtetet e Bashkuara, nëse një flutur e bardhë shfaqet papritur në shtëpi, do të thotë që fati i mirë do të vijë, veçanërisht nëse fluturon mbi një person të caktuar. Në Maryland, SHBA, shfaqja e një fluture të bardhë në shtëpi ose fluturimi rreth kokës së një personi është një pararojë e vdekjes. Indianët e Amerikës së Jugut besojnë se të shohësh fluturat e bardha do të thotë që sezoni i verës do të jetë afër ose nxehtësia po vjen. Ata gjithashtu besojnë se kur një flutur e bardhë fluturon nga jugperëndimi, pritet që të nisë shiu.

Fisi amerikan Blackfoot beson se kur një person fle, ëndrrat e tyre realizohen nga flutura të bardha. Një bestytni thotë se nëse një flutur e bardhë hyn në shtëpinë tuaj dhe fluturon përreth jush, ajo është një ogur i vdekjes (por vdekja, në shumë kultura dhe tradita, në të vërtetë përfaqëson “transformimin” ose fundin e një cikli dhe fillimin e një të re.)

Shumë amerikanë besojnë se shikimi i një fluture të bardhë për një periudhë të gjatë kohore mund të shkaktojë gjumë për shkak të lëvizjes së saj të heshtur dhe të këndshme. Ëndrrat që shihni gjatë këtij gjumi do të jenë disi hipnotike dhe të këndshme. Në simbolikën kineze, një flutur e bardhë është shpirti i një dashurie të ndjerë. Një flutur e bardhë gjithashtu do të thotë që engjëjt po ju shikojnë dhe se jeni të mbrojtur. Ka edhe kuptime që lidhen me motin. Nëse flutura e parë e sezonit të verës është e bardhë, do të jetë verë me shi.

Thuhet gjithashtu se nëse një flutur e bardhë kalon në rrugën tuaj ose hyn në shtëpinë tuaj, ajo do të sjellë fat dhe është një shenjë se do të keni një jetë të mirë. Nëse flutura e parë që shihni gjatë vitit është e bardhë, do të keni fat gjatë gjithë vitit. Fluturat e bardha janë simbole të ndryshimit shpirtëror. Në Filipine, të shohësh një flutur të bardhë do të thotë se do të vijë një mesazh. Deri në vitin 1600, vrasja e një fluture të bardhë në Irlandë ishte kundër ligjit sepse besohej se mbanin shpirtrat e fëmijëve të vdekur. Japonezët kanë një histori popullore folklorike dhe një legjendë për fluturën e bardhë. Kapja dhe mbajtja e një fluture të bardhë në pëllëmbën e dorës tuaj konsiderohet fat, por ata që vendosin ta lirojnë, konsiderohen edhe me më shumë fat!

Flutura e zezë

Fluturat e zeza nuk janë aq të zakonshme sa fluturat e ngjyrave të tjera. Kuptimi simbolik i një fluture të zezë është nganjëherë pozitiv dhe nganjëherë negativ. Shumë besojnë se nëse flutura e parë e sezonit që shohim është e zezë, do të thotë që do të vijnë bubullima ose se sezoni do të ketë më shumë reshje shiu.

Një flutur e zezë në përgjithësi konsiderohet një simbol i fatkeqësisë dhe një ogur i vdekjes në shumë kultura, ndërsa në të tjerat është një shenjë e ndryshimit pozitiv. Fluturat e zeza kanë kuptime të shumta personale në varësi të asaj që beson një person. “Vdekja” e treguar nga flutura e zezë gjithashtu mund të interpretohet si vdekja e “diçkaje”, si fundi i një marrëdhënieje, një pune apo edhe një ideje ose një projekti. Në shumë kultura, flutura e zezë besohet të jetë një simbol i tranzicionit, rinovimit ose rilindjes. Një takim me një flutur të zezë mund të tregojë që personi do të rilindë ose do të rinovohet në një farë mënyre sepse, ndonjëherë, ka errësirë para agimit. Fluturat e zeza gjithashtu simbolizojnë jetëgjatësinë në disa kultura.

Shikimi i një fluture të zezë mund të jetë një shenjë që ndryshimi pozitiv do të ndodhë. Në shumë pjesë të botës, veçanërisht në Amerikën Qendrore, Filipine dhe Kinë, fluturat e zeza konsiderohen një simbol i vdekjes. Fluturat e zeza që shihen brenda një shtëpie shpesh konsiderohen si paralajmërim se vdekja e dikujt në shtëpi do të ndodhë së shpejti ose, mund të tregojë se ka pasur një vdekje ose sëmundje të kohëve të fundit.

Legjendat irlandeze dhe keltike thonë se fluturat e zeza janë gjithashtu shpirtrat e njerëzve të vdekur të cilët nuk janë në gjendje ose nuk kanë dëshirë të kalojnë në jetën e përtejme; ata mund të kthehen në vendin ku kanë jetuar ose në ndonjë vend që kanë dashur ta vizitojnë kur ishin gjallë.

Disa kultura e lidhin fluturën e zezë me shtrigat. Një legjendë e vjetër e çuditshme thotë se një flutur e zezë që fluturon nëpër shtëpi është një magjistare që është kthyer për të vjedhur ushqim. Flutura e zezë përfaqëson ndryshimin, tranzicionin, lirinë dhe rilindjen. Shoqërimet me vdekjen dhe fatkeqësinë gjithashtu mund të simbolizojnë “vdekjen” e diçkaje të keqe ose negative ose fundin e fatkeqësive.

Vetë flutura është një simbol i vdekjes, rilindjes dhe transformimit. Fluturat e zeza shoqërohen gjithashtu me fuqi, autoritet, seksualitet, mister, përsosje, elegancë, zemërim, frikë, të keqe, trishtim, vdekje, zi, pendim dhe gjithçka të panjohur.

Flutura kafe

Në disa kultura, një flutur kafe ose e kuqe simbolizon një jetë të re ose një fillim të ri. Të shohësh një flutur kafe gjithashtu do të thotë që së shpejti do të ketë lajme të mira ose lajme të rëndësishme. Nëse një flutur kafe hyn në shtëpi do të thotë që së shpejti do të vijë një letër apo mesazh i rëndësishëm. Disa besojnë se nëse një flutur kafe hyn në shtëpi, është fryma ose shpirti i një të dashuri që ka vdekur në të kaluarën e largët. Mund të nënkuptojë gjithashtu se shpirti i individit të ndjerë është afër. Disa thonë se nëse një flutur kafe fluturon në shtëpi, mund të jetë fryma e një të dashuri që vjen për t’ju paralajmëruar paraprakisht për ndonjë ngjarje fatkeqe ose fat të keq që mund t’ju ndodhë; në përgjithësi, mund të nënkuptojë të jesh më i kujdesshëm në ditët në vijim.

Nëse flutura e parë e sezonit që shihni është kafe, mund të tregojë fat të keq; praktikoni një mendim ekstra pozitiv dhe jini veçanërisht të kujdesshëm kur jeni aty. Një mit thotë se nëse një flutur kafe hyn dhe fluturon nëpër shtëpi, pronari i shtëpisë do të ketë fat të madh. Në shumë kultura, veçanërisht në paragjykimet Filipine, një flutur kafe do të përfaqësonte ardhjen e parave. Nëse bie mbi ju, do t’ju sjellë edhe më shumë fat.

Po kështu, nëse një flutur e gjelbër ose kafe fluturon brenda dhe përreth shtëpisë, fat i madh do t’i ndodhë pronarit të shtëpisë. Ngjyra e gjelbër dhe kafe tregon kartëmonedhat dhe paratë. Në disa pjesë të Evropës Lindore, fluturat kafe besohet të jenë pa dyshim ose mund të nënkuptojnë se po vijnë lajme të këqija.

Duhet të dini gjithashtu që nëse shihni shpesh flutura, mund t’ju ndihmojë të merrni vendime të duhura.

 

 

Burimi / https://www.bigodino.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top