Në fokus

October 8, 2020 | 8:06

Loja me kukulla zhvillon ndjeshmëri dhe aftësi për të përpunuar informacionin shoqëror

Barbie®, së bashku me një grup studiuesish nga Universiteti Cardiff, MB, zbulon të dhëna nga një studim që përdor për herë të parë neuroshkencën për të eksploruar përfitimet e lojës me kukulla tek fëmijët. Studimi demonstron se sa aktivizohen rajonet përgjegjëse të trurit për zhvillimin e ndjeshmërisë dhe aftësive të përpunimit të informacionit shoqëror, edhe kur luajnë vetëm.

Gjatë 18 muajve të fundit, Dr. Sarah Gerson dhe kolegët e saj në Qendrën e Universitetit të Cardiff-it për Shkencat e Zhvillimit Njerëzor kanë përdorur teknologjinë e imazhit neuro për të marrë njohuritë e para mbi përfitimet që merr truri nga loja me kukulla.

Duke monitoruar aktivitetin e trurit në 33 fëmijë midis 4 dhe 8 vjeç të cilët luanin me një shumëllojshmëri të kukullave Barbie, u zbulua se sulcusi i përkohshëm superior (pSTS), një rajon i trurit i lidhur me përpunimin e Informacioni shoqëror si empatia u aktivizua edhe kur fëmijët luanin vetëm. Përfitimet e lojës individuale me kukullat janë provuar të jenë të njëjta si për djemtë ashtu edhe për vajzat.

Dr. Gerson shpjegon: “Këto të dhëna janë një zbulim i vërtetë. Ne aktivizojmë këtë zonë të trurit kur mendojmë për njerëzit e tjerë, dhe veçanërisht atë që ata mendojnë ose ndiejnë. Kukullat inkurajojnë fëmijët të krijojnë botët e tyre të vogla imagjinare, ndryshe nga lojërat e zgjidhjes së problemeve ose ndërtimit. Kjo lloj loje i stimulon fëmijët të mendojnë për njerëzit e tjerë dhe se si ata mund të bashkëveprojnë me njëri-tjetrin. Fakti që PSTS ishte aktiv gjatë studimit tonë është provë se loja me kukulla i ndihmon fëmijët të eksperimentojnë me disa aftësi ndërpersonale që do t’ju duhen në të ardhmen”.

Kukulla dhe lojëra të ndryshme u përdorën për studimin dhe u kthyen në pozicionet e tyre fillestare para se secili fëmijë të fillonte testimin për të siguruar një përvojë të qëndrueshme. Përdorimi i tabletit përfshinte lojëra që i lejonin fëmijët të përjetonin lojë të hapur dhe krijuese, sesa të bazuar në rregulla ose objektiva, në mënyrë që t’u jepnin atyre një përvojë të ngjashme me lojërat me kukulla.

Të dhënat e studimit zbuluan se ndërsa fëmijët luanin vetëm me kukullat, pSTS-të e tyre u aktivizuan ashtu si në lojën e shoqërisë. Gjithashtu nga studimi u zbulua se duke i lënë fëmijët të luanin vetë në tabletë, zona e lartpërmendur e trurit shfaqi shumë më pak aktivizim, megjithëse lojërat përfshinin një element të rëndësishëm krijues.

Për të kuptuar rëndësinë e këtyre të dhënave neuroshkencore, Barbie realizoi në mënyrë të pavarur një sondazh global me më shumë se 15,000 prindër të fëmijëve në 22 vende. Në Itali, rezultatet treguan se 58% e prindërve e konsiderojnë ndjeshmërinë një aftësi themelore relacionale për fëmijët e tyre, por vetëm 17% thanë se e dinin që loja me kukulla mund t’i ndihmonte fëmijët ta kultivonin atë. Në mënyrë të ngjashme, 46% e prindërve thanë se kishin më shumë gjasa të inkurajonin fëmijët e tyre të luanin me një lodër nëse do të kishin siguri shkencore për dobinë e saj për zhvillimin e aftësive relacionale dhe emocionale siç është ndjeshmëria.

“Si një lider në kategori, ne gjithmonë e kemi ditur që loja me kukulla ka një ndikim pozitiv tek fëmijët, por nuk kemi pasur të dhëna neuroshkencore për të mbështetur hipotezën tonë”, thotë Lisa McKnight, SVP e Global Head of Barbie and Dolls, Mattel. “Rezultatet e këtij studimi kanë nxjerrë në pah se si loja me kukulla ofron përfitime të vërteta në përgatitjen e fëmijëve për të ardhmen e tyre duke zhvilluar aftësi ndërpersonale siç është ndjeshmëria. Duke vazhduar të frymëzojmë potencialin e pafund të secilit fëmijë, ne jemi krenarë kukullat inkurajojnë disa aftësi të rëndësishme të vlerësuara nga prindërit, të cilat do të jenë thelbësore në suksesin e ardhshëm emocional, arsimor dhe shoqëror të fëmijëve”.

Maurizio Cutrino, drejtori i Assogiocattoli, shoqata kombëtare e referencës për sektorin e lodrave: “Studimi i rëndësishëm demonstron dhe konfirmon atë që Assogiocattoli ka mbështetur gjithmonë. Loja është gjëja më instiktive në botë dhe ky projekt e shpreh atë qartë dhe drejtpërdrejt, duke demonstruar edhe një herë kontributin e lojës në zhvillimin dhe trajnimin psiko-fizik të fëmijës. Loja është: zgjidhja krijuese e problemeve, ndjeshmëria, sjellja pjesëmarrëse, të menduarit logjik, marrëdhënia me individë të tjerë dhe shumë më tepër”.

Barbie do t’i kushtojë një platformë në internet këtij studimi, barbie.com/en-gb/ibeneficidelgame, me burime për prindërit, edukatorët dhe, natyrisht, fëmijët për t’i ndihmuar ata të forcojnë dhe shfrytëzojnë aftësitë e tyre të përpunimit të informacionit shoqëror.

“Në një shoqëri të kushtuar gjithnjë e më shumë botës virtuale, zbulohet një deficit i ndjeshmërisë, i cili në vend të kësaj është dhurata e parë që fëmijët duhet të zhvillojnë”, tha Prof. Maria Rita Parsi psikologe dhe psikoterapiste, anëtare aktuale e kërkimit.

Rezultatet e studimit u botuan në revistën shkencore Frontiers in Human Neuroscience nën titullin ‘Analiza e përfitimeve të lojës me kukulla përmes neuroshkencës’.

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top