Marrëdhënie

September 23, 2020 | 8:02

Marrëdhëniet toksike, ja se si t’i dallojmë dhe të largohemi në kohë prej tyre

“Toksike është çdo marrëdhënie midis njerëzve që nuk mbështesin njëri-tjetrin, ku ka konflikt dhe njëri përpiqet të dobësojë tjetrin, ku ka konkurrencë, ku ka mosrespektim dhe mungesë kohezioni”

Ky është përkufizimi i “marrëdhënies toksike” të dhënë nga Dr. Lillian Glass, një ekspert i Kalifornisë në komunikim dhe psikologji, për revistën Time. Edhe revista e famshme në të vërtetë ka adresuar temën, shumë të diskutuar vitet e fundit: çfarë është një marrëdhënie toksike, por, mbi të gjitha, si të kuptosh që e ke hasur dhe si të dalësh prej saj?

Marrëdhëniet toksike, njihini ato dhe dilni prej tyre

Megjithëse është e mundur të krijohen marrëdhënie të vërteta toksike midis prindërve dhe fëmijëve, miqve, kolegëve të punës, ne pranojmë që shumicën e kohës kur tema preket, mendimi shkon në jetën e një çifti. Ne mendojmë për marrëdhëniet në të cilat konstantja e vërtetë është sëmundja, ankthi, pakënaqësia dhe në të cilat aspekti i dëmshëm bashkon të dy elementët e përfshirë, duke luftuar me stresin e vërtetë mendor, emocional dhe ndonjëherë fizik.

Fatkeqësisht, si të gjitha situatat vërtet kërcënuese, shpesh duket e vështirë të kuptosh që ke qenë i përfshirë në një marrëdhënie toksike: e gjen veten kaq të ngatërruar sa nuk di të gjykosh qartë ose, më keq, të kesh frikë nga ajo që mund të shohësh kur të hapësh sytë.

Sidoqoftë, ka disa shenja, që nëse vërehen duhet t’iu kushtohet rëndësi:

Pakënaqësi – Nëse një marrëdhënie nuk sjell gëzim dhe në vend të kësaj ju bën të ndiheni të trishtuar, të zemëruar, të shqetësuar ajo mund të jetë toksike.

Ndryshime negative në shëndetin mendor – Ne nuk po flasim vetëm për sëmundje të vërteta por për zemërim të pazakontë, nervozizëm, një ndjenjë shqetësimi ose rënie të vetëvlerësimit, të gjitha këmbanat e alarmit duhet të merren në konsideratë si duhet.

Shqetësimet e familjes ose miqve – Kritikat klasike që askush nuk dëshiron t’i dëgjojë dhe që, përkundrazi, shpesh shmangen me një zemërim të caktuar. Sidoqoftë, nëse të gjithë vërejnë se diçka është e gabuar, mbase duhet t’i kushtojnë pak vëmendje.

Çfarë të bëjmë nëse vërejmë shenja të tilla? Vlerësoni situatën tuaj dhe, nëse ende duket e pakapërcyeshme ose, përkundër disa përpjekjeve, asgjë nuk ka ndryshuar, mund të jetë e përshtatshme të kërkoni ndihmë: tek një terapist nëse problemi është psikologjik ose tek autoritetet nëse ka depërtuar dhuna fizike.

“Unë besoj fort se është e nevojshme të përpiqemi të zgjidhim dhe kuptojmë pse personi është toksik. Ju mund të jeni në gjendje të jetoni së bashku, por është gjithashtu e mundur që kjo të mos jetë e realizueshme – thotë Lillian Glass – Nëse kjo nuk është e mundur, duhet të dilni nga marrëdhënia”.

Edhe pranimi se nuk ka asgjë për të kursyer mund të jetë një mundësi që të merret parasysh menjëherë.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top