Në fokus

May 16, 2020 | 8:02

Mësimet më të bukura që një nënë mund t’i japë fëmijës së saj

Marrëdhënia mes nënës dhe fëmijëve të saj është ndërtuar në atë mënyrë që të zgjas përgjithmonë. Nëna është gjithmonë nënë, kjo është fraza që përsërisim më shpesh, ne fëmijët. Ajo na udhëzon, na ndihmon, na mbështet. Prania e saj në jetën e fëmijëve është shumë e rëndësishme. Por cilat janë mësimet që një nënë u jep fëmijëve të saj?

Ndonjëherë, ka grindje apo keqkuptime, grindje nënë dhe bijë. Por ne duhet të kujtojmë gjithçka që ajo na mësoi gjatë jetës sonë.

Mësimi i parë, mbase më i rëndësishmi, është që kurrë nuk duhet të kemi turp të kërkojmë ndihmë. Shumë probleme lindin pikërisht nga heshtjet. Kërkimi i ndihmës nuk na poshtëron, nuk na cilëson si të dështuar. Një nënë nuk do ta bënte kurrë atë.

Të gjitha nënat kanë këtë mësim në mendje: fëmijët e tyre duhet të jenë në gjendje të kuptojnë kur bëjnë një gabim. Të gabosh është njerëzore. Të gjithë mund të gabojmë. Gjëja e rëndësishme është të kuptoni gabimin dhe ta korrigjoni atë.

Mësimi i tretë është se e kaluara është një derë që duhet ta mbyllim për të mos prishur të tashmen. Po, është e vështirë të mos hedhësh një vështrim në të kaluarën, kur ndoshta po jetonim në një periudhë më të bukur dhe relaksuese. Por nuk ka asnjë arsye për të kërkuar strehim në të kaluarën dhe harrojmë të tashmen. Gjithashtu një nënë i nxit fëmijët e saj të ndjekin lumturinë, ta arrijnë atë, të vendosin qëllime, të marrin më të mirën nga jeta.

Lumturia duhet të jetë një qëllim i vazhdueshëm, një mënyrë jetese: nuk është e mjaftueshme ta arrijmë atë një herë, por duhet ta bëjmë atë gjithë jetën. Nëna gjithashtu mëson vlerat më të rëndësishme, të cilat e bëjnë një person të vërtetë dhe të bukur brenda, siç janë dhembshuria dhe përulësia.

Vetëvlerësimi është gjithashtu një koncept që të gjitha nënat na mësojnë. Shumë vajza përjetojnë vështirësi me trupin e tyre kur rriten. Ato ndjehen të dekurajuara, pa vlerë, pa ndonjë arsye. Dhe varet nga secila nënë që t’i ndihmojë ato të forcojnë vetëvlerësimin e tyre.

Mësimet më të rëndësishme që një nënë mund t’i mësojë fëmijëve të saj do të mbahen gjithmonë mend prej tyre. Nëna na udhëzon në rrugën e jetës sonë, na ndihmon të dalim nga periudhat e vështira dhe forcon karakterin tonë.

 

 

Burimi / https://blog.pianetadonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com