Marrëdhënie

December 20, 2017 | 11:16

Miqësia midis femrave: antidot kundër stresit dhe pakënaqësisë

Miqësia mes femrave është një lloj “qetësuesi” natyral që mbron nga dhimbja.

Two friends sharing a smart phone in a coffee shop

Ka shumë hulumtime që konfirmojnë një aspekt shumë të veçantë dhe interesant: miqësia midis femrave ka një ndikim shumë më intensive dhe pozitiv sesa miqësia midis meshkujve. Është aq shumë saqë ndjenja e lidhjes dhe bashkëpunimi të krijuar bëhet një mekanizëm i shkëlqyer për të reduktuar stresin dhe ankthin.

Nuk ka asnjë sekret të vetëm lidhur me miqësinë e femrës, sepse çdo marrëdhënie mes njerëzve përmban truket e saj magjike. Në jetë mund ta kalojmë rrugën me shumë njerëz, por vetëm disa prej tyre do të vijnë vërtet në kontakt me qenien tonë më të thellë. Në fakt, miqtë e vërtetë nuk janë kaq shumë dhe llogariten në disa gishta.

Sot jemi më të lidhur se kurrë, por në të njëjtën kohë më të largët se kurrë

Ne kemi dhjetra miq në rrjetet tona shoqërore; ne komunikojmë, përdorim ikonat për të shprehur emocione të caktuara lehtë, por në jetën reale ne nuk mund të shprehim ato emocione të njëjta. Ne organizojmë grupe të WhatsApp-it, kemi një mëngjes të mirë ose një nate të mirë, shprehim mendime, ndërveprojmë, por larg … një hapësirë jashtëzakonisht e reduktuar ndaj emocioneve autentike.

Dy miq mund ta kuptojnë njëri-tjetrin edhe kur  heshtin

Miqësia midis femrave është para së gjithash një marrëdhënie, një shkëmbim, diçka që lulëzon rastësisht, por që pastaj duhet të kultivohet me kalimin e kohës, si një lule e rrallë. Dy miq të vërtetë mund të kuptojnë edhe me  disa fjalë. Kjo është një dhuratë e natyrshme për ata që janë njohur për një kohë të gjatë. Ndonjëherë dikush ndjehet pothuajse telepatik.

Po, sepse në njëfarë kuptimi, një mik i vërtetë është një lloj trajner i jetës së pandërgjegjshme! Është ajo që na ndihmon të kapërcejmë momentet e errëta, për të kapërcyer ankthin dhe depresionin. Ajo  është një person i aftë për të na motivuar, që mund të na ndihmojë të kuptojmë se si të jemi të lumtur ose si ta ndryshojmë jetën kur jemi në konfuzion dhe nuk dimë se çfarë rruge duhet të ndërmarrim për të gjetur mirëqenien tonë.

Femrat reagojnë ndryshe ndaj stresit

Kur një grua përjeton ankth dhe stres për një kohë të gjatë, në gjakun e saj derdhet  “koktej” i vërtetë neurotrasmetuesish, sidomos, kortizol dhe adrenalinë. Si rezultat, presioni arterial dhe niveli i glukozës rriten.

Megjithatë, ekziston një hormon, i cili në të njëjtën kohë vepron si një neurotransmetues dhe që është thelbësor për të zvogëluar ndikimin e atyre që përmenden më parë: oksitocina.

Oksitocina, përveçse i kundërvihet prodhimit të kortizolit dhe adrenalinës, sjell qetësi, zbut frikën dhe i jep një ndjenjë të këndshme të sigurisë.

Burrat veprojnë në mënyrë më komplekse

Para së gjithash, ka një aspekt interesant në vetvete: ato prodhojnë më pak sasi oksitocine. Nuk posedojnë oksitocinë në mënyrë harmonike sifemrat, ata ndiejnë më shumë dëshirën për të shpëtuar ose për të luftuar. Ata përdorin më shumë të ashtuquajturën përmbajtje emocionale, dmth. Ata nuk hapen lehtë për të folur për atë univers intim dhe personal të emocioneve. E gjithë kjo e bën stresin një dimension më të thellë dhe kronik në gjininë mashkullore.

Miqësia midis femrave: burim i madh i oksitocinës

Femrat nga natyra duan “të lidhen” me të tjerët, për të ndërtuar lidhje të bazuara në ndjeshmëri dhe njohje. E gjithë kjo shpjegohet me praninë e lartë të oksitocinës në trurin femëror, një hormon, qëllimi i të cilit është të promovojë mbrojtjen dhe vëmendjen ndaj të tjerëve.

Një rreth i miqësisë pozitive, është sekreti i shëndetit dhe plotësisë vitale (burra dhe gra). Sidoqoftë, tek femrat kjo lidhje emocionale është më intensive dhe e nevojshme. Prandaj mund të pohojmë që ekziston miqësia midis femrave dhe se, përkundrazi, miqësia e femrave është një burim energjie dhe burimesh të pakrahasueshme pozitive.

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com