Në fokus

January 8, 2021 | 9:05

‘Mjegulla e trurit’ prek shumicën e njerëzve që kanë kaluar Covid-in. Ja çfarë thonë shkencëtarët për të…

Fatkeqësisht, Covid-19 nuk shkakton vetëm pneumoni të rëndë. Deri më tani, janë raportuar shumë efekte anësore, shumë prej të cilave nuk kalojnë me shërimin. Pacientë të shumtë kanë dhimbje koke, iluzione, mosfunksionime njohëse, marramendje, lodhje për një kohë të gjatë, mbi tre muaj, edhe pas shërimit.

Hulumtimi i ri nga National Institutes of Health, agjencia qeveritare amerikane që merret me shëndetin, konfirmon se virusi shkakton gjithashtu dëmtim të trurit që mund të zgjasë edhe pasi infeksioni të zhduket, edhe kur ishte i lehtë. Është një ndërlikim neurologjik që çon në vështirësi në përqendrim, humbje të kujtesës dhe simptoma të tjera që mund të përkufizohen si mjegulla e trurit dhe nuk është për shkak të efektit të qetësuesve. Studiuesit që analizuan hemisferat cerebrale gjetën enët e gjakut të holluara dhe humbje të lëngjeve, me dëmtim të të gjithë strukturës mikrovaskulare.

Më parë, Universiteti i Gothenburg kishte gjetur simptoma neurofiziologjike në tru. Gfap, proteina e acidit fibrillar glilial, një biomarker i pranishëm në astrocitet që mbështesin neuronet dhe Nff, proteina e zinxhirit të lehtë neurofilament, ishin më të larta dhe treguan se qelizat që i përmbanin ato ishin dëmtuar. Njerëzit e ekzaminuar në studimin e NIH ishin midis 5 dhe 73 vjeç, kishin vdekur dhe ishte e mundur të analizohen me autopsi duke përdorur një imazh me rezonancë magnetike me fuqi të lartë. U ekzaminuan llambat e nuhatjes dhe trungu i trurit. Skanimi zbuloi se të dy rajonet kishin njolla hiper-intensiteti që tregojnë inflamacion dhe njolla hipo-intensiteti që tregojnë gjakderdhje.

Në teori, Covid-19 shkakton mungesë të oksigjenit. Por kjo duhet të kishte rezultuar në goditje ishemike ose hemorragjike. Ajo që është gjetur janë shenja të ngjashme me ato që ndodhin në rastin e një sulmi në zemër ose problemeve neuroinflamatore. Pikat e dëmtuara të gjetura në tru u ekzaminuan më pas nën mikroskop dhe u zbulua se hiper intensitetet përmbanin enë gjaku që ishin më të holla se normalet dhe të papërshkueshme nga uji. Ato gjithashtu ishin të rrethuara nga qelizat T, një grup leukocitesh që luajnë një rol kryesor në imunitet dhe nga qelizat mikroglia, të cilat kujdesen për mbrojtjen e parë dhe kryesore të imunitetit në sistemin nervor qendror. Të dy theksuan provat e një gjendje të inflamacionit të rëndë. Në pikat e hipo-dendësisë, nuk kishte gjurmë të një përgjigje imune.

Për më tepër, në asnjë mostër nuk u gjet asnjë gjurmë e virusit. Kjo na lejoi të arrijmë në përfundimin se nuk është një veprim i drejtpërdrejtë i patogjenit, por një reagim i trupit të njeriut, i cili padyshim reagon ndaj pranisë së virusit duke kaluar në një gjendje gatishmërie ekstreme. Studimet e kryera në Kinë kanë treguar se simptomat neuropsikiatrike janë shumë të shpeshta. Edhe viruset e tjera në të kaluarën gjithashtu kanë pasur efekte shumë të ngjashme. Në 1889 koronavirusët Orthomyxoviridae, ato të gripit A, kishin lënë një vazhdim të encefalitit. Spanjolli, në vitin 1918, shkaktoi një milion encefalit të tipit Parkinsonian. Dhe ata që i mbijetuan Sars kanë pasur probleme me kujtesën, depresionin dhe fiksimet.

Me sa duket reagimi ynë ndaj sëmundjes përfshin të gjithë sistemin nervor, duke shkaktuar një përgjigje të tepruar që mbingarkon trurin, një përgjigje imune në shënjestrën e gabuar. Distanca e tij nga ndikimi normal duket se është gjithnjë e më e qartë. Mos kujtimi i një numri telefoni, ku ata vendosin çelësat, cili ishte orari i ditës, ndjenja e depresionit ose ngadalësimi, duke mos qenë më në gjendje të kryesh shumë detyra, të bësh çdo veprim në lëvizje të ngadaltë nuk janë shenja e rritjes së moshës, por efektet normale të një të keqeje që ende nuk e njohim plotësisht.

 

 

Burimi / https://it.businessinsider.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top