FB

November 27, 2021 | 8:16

Ndaloni së stresuari për gjërat që nuk mund t’i ndryshoni

Jeni të stresuar apo të mërzitur?

Praktika:

Ndaloni së stresuari për gjërat që nuk mund t’i ndryshoni.

Pse?

Aty isha, mendja ime po hidhej në drejtime të ndryshme rreth projekteve në proces, i turbulluar për detyrat e vogla që mbështeteshin, i shqetësuar për një regjistër tatimor që nuk mund ta gjenim, ndihesha i irrituar se isha nervoz, nxitoja për të shkuar në punë, trupi i mbyllur, ndjeja një ndjenjë të brendshme presioni. Unë nuk u tremba, nuk ika nga një sulmues dhe nuk pësova një humbje të rëndë; problemet e mia ishin të vogla në krahasim me ato të shumë të tjerëve – por megjithatë, gjilpëra në matësin tim të stresit ishte e fiksuar në Zonën e Kuqe.

Më pas, ajo njohuri më shtyu të qetësohesha, të kthehesha mbrapsht, të merrja frymë, të nxirrja frymë ngadalë, të përsërisja, të filloja të merrja një ndjenjë qendrore dhe të ngadalësoja mendimet. Zgjedh një mendim për të gjithë të drejtën ose mirësinë dhe qëndroj me të, duke nxjerrë shqetësimin për të ardhmen, duke ardhur në këtë moment qetësimi, mendja bëhet më e qartë, duke u fokusuar në atë që do të bëj këtë ditë dhe duke ditur se kjo është gjithçka që mundem të bëjë, duke u zhytur për ta bërë disi më të lehtë qetësimin herën tjetër.

Unë jam i sigurt se ju keni kuptimin tuaj të këtij procesi. Është e natyrshme të lëvizim mbrapa midis të gjelbërtës dhe të kuqes. E gjelbërta është gjendja e pushimit, baza e trurit dhe trupit, e karakterizuar nga aktivizimi i sistemit nervor parasimpatik, riparimi dhe furnizimi i sistemeve trupore dhe një mendje e qetë, e lumtur dhe e dashur. Në këtë pikë, ne zakonisht jemi dashamirës ndaj vetes, të tjerëve dhe botës.

Më pas ne e kthejmë shpejtësinë në të kuqe për të shmangur kërcënimet, për të ndjekur mundësitë ose për t’u marrë me problemet e marrëdhënieve: aktivizohet sistemi nervor simpatik (lufto ose fluturo), hormonet e stresit si kortizoli kalojnë në qarkullimin e gjakut dhe urrejtja, lakmia dhe dhimbjet e zemrës rrjedhin përmes mendjes. Në gjendjen e kuqe ne jemi të përgatitur për frikën, posesivitetin dhe agresionin. Nëse je i mërzitur – nëse je i shqetësuar, i frustruar, i irrituar, ose ndihesh i zhgënjyer ose i papërshtatshëm – je në të kuqe ose po shkon shpejt atje.

Ju mund të keni lexuar karakterizimet e të gjelbrës si mënyra reaguese e trurit dhe të kuqes si mënyra e tij reaktive. Të dy mënyrat janë të natyrshme dhe të nevojshme.

Megjithatë, këto ditë na duhet të përqendrohemi sa më shumë në të Gjelbër dhe të largohemi sa më shpejt të jetë e mundur nga e Kuqja. Ky është themeli i shërimit psikologjik, shëndetit afatgjatë, mirëqenies së përditshme, rritjes personale, praktikës shpirtërore dhe një bote paqësore dhe gjerësisht të begatë.

Si?

Në një jetë të ngarkuar, çdo ditë ju jep dhjetëra mundësi për të lënë Zonën e Kuqe dhe për të ecur drejt të Gjelbrës. Sa herë që e bëni këtë, ju forconi gradualisht substratet nervore të të gjelbrës. Kur përpiqemi të përballojmë nevojat urgjente, trupi mund të kalojë nga jeshile në të kuqe me një rrahje zemre. Pastaj duhet pak kohë për t’u kthyer në të Gjelbër sepse hormonet e stresit kanë nevojë për kohë për t’u metabolizuar jashtë sistemit tuaj. Edhe në të verdhën dhe portokallinë, efektet dhe kostot e aktivizimit të stresit janë të pranishme. Pra, sapo të vini re se gjilpëra e matësit tuaj të stresit lëviz në të verdhë dhe më gjerë, veproni.

Në mendjen tuaj, synoni të qetësoheni. Nxirrni frymë ngadalë, dy herë më shumë se thithja: Kjo ndihmon në ndriçimin e sistemit nervor parasimpatik. Mendoni për çdo gjë, që ju bën të ndiheni më të sigurt, më të ushqyer dhe të përmbushur, ose më shumë të vlerësuar dhe të kujdesshëm: Përqendrohuni në këto ndjenja të mira, qëndroni me to dhe ndjeni se si po largohen. Relaksoni tensionin në trupin tuaj sa më mirë që të mundeni. Ndërsa qetësoheni pak, gjeni përparësinë tuaj në çdo situate që ju streson. Gjeni strehë duke ditur se mund të bëni vetëm atë që mundeni – se mund të inkurajoni vetëm shkaqet e gjërave të mira, por nuk mund t’i kontrolloni vetë rezultatet.

Në botë, përpiquni të ngadalësoheni dhe të tërhiqeni. Flisni me kujdes. Pini pak ujë, merrni pak ushqim, shkoni në banjë. Përpara se të veproni, ngrini nivelin tuaj të funksionimit (d.m.th., lëvizni nga e kuqja drejt jeshiles), qendra nga e cila rrjedh veprimi efektiv. Mundohuni të mos veproni nga frika, zemërimi, zhgënjimi, turpi ose një ego e sëmurë. Mos e ushqeni më shumë zjarrin.

Këto qasje nuk janë një ilaç. Ato nuk funksionojnë gjithmonë. Është si të stërvitësh një mustang të egër për t’u bërë një kalë me shalë: Pa pushim, ju fitoni butësi dhe qëndrueshmëri, frenoni frikën dhe zjarrin dhe inkurajoni lehtësinë paqësore.

 

 

Burimi / https://www.psychologytoday.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top