Dëshmi

September 20, 2023 | 8:40

Nëna e re shpjegon pse prindërit duhet të vendosin disa kufij me gjyshërit, duke ndezur debatin

Marrëdhëniet janë të ndërlikuara. Këto komplikime rriten kur prioritetet nuk janë qartësisht në tryezë për të dyja palët. Një grua, në një postim në TikTok, theksoi çështjet që mund të shkaktohen nga keqkuptimi i kufijve, veçanërisht kur bëhet fjalë për gjyshërit. Në video, ajo thekson rëndësinë e respektit nga ana e gjyshërve kur ata ndërveprojnë me fëmijët ose nipërit e tyre.

Ata nuk duhet të përpiqen të përmbushin dëshirat e tyre dhe të vendosen në qendër të gjithçkaje. Ajo beson se ata duhet të marrin parasysh atë që dëshiron pala tjetër dhe të mos përdorin taktika si faji për të marrë gjithçka sipas dëshirave të tyre. Videoja mori reagime të ndryshme me disa që e kuptuan pikën e saj, ndërsa të tjerë sugjeruan se ajo gjithashtu tregon njëfarë fleksibiliteti.

f

Gruaja në biografinë e saj e përshkruan veten si një nënë “pa pranga” që qëndron në shtëpi dhe artiste e kekëve. Në llogarinë e saj, ajo ka një seri të titulluar “Gjyshja PSA”, në të cilën u jep sugjerime gjyshërve se si të menaxhojnë marrëdhëniet e tyre me fëmijët dhe nipërit. Videoja është realizuar pas një vizite zhgënjyese te prindërit e bashkëshortit të saj. Gjithçka filloi me një mesazh të njerkës së burrit të saj. Ajo paralajmëron shikuesit se si: gjyshër kjo është një gjë që nuk duhet të thuash kurrë.

Nëna e sheh hipokrite këtë pritje të panevojshme. Ajo shpjegon ndjenjat e saj në detaje duke thënë: “Epo, unë i quaj marrëzi. Kur thoni gjëra të tilla si, “Ne presim gjithë vitin për këtë”, sepse ajo deklaratë është kaq manipuluese në shumë nivele të ndryshme. Ju, si i rritur, tani po e bëni veten në qendër të vëmendjes, dhe nëse kjo nuk ka kuptim, luajeni atë dhe uluni me të për një minutë.” Sipas saj, vizitat duhet t’u shërbejnë nipërve, ata duhet të jenë në qendër të vëmendjes dhe prioritet dhe jo gjyshërit.

Nëna tregon se kur gjyshërit ose të rriturit fillojnë të anashkalojnë nevojat e të rinjve për motivet e tyre egoiste, ky është momenti që ata humbasin çdo respekt. Ajo sjell në vëmendje detyrimin e prindërve për përfshirjen e gjyshërve në evente, edhe kur këta të fundit ua vështirësojnë duke bërë gjithçka për veten e tyre. Nëna e quan egoiste dëshirën për të pasur gjithçka për veten e tyre nga gjyshërit. Ajo ndan pa turp besimin e saj: “Nëse je ulur aty duke u përpjekur të bësh 900 fotografi që të ndihesh mirë për mungesën tënde dhe duke mos dëgjuar prindërit dhe duke u përpjekur të diktosh plane dhe nuk të intereson nëse një fëmijë është i lodhur apo i mbistimuluar ose çdo gjë sepse ju të rriturit i dëshironi të gjitha këto gjëra nga një njeri i vogël, ju keni një problem vërtet të madh.”

f1

Nëna shton se ajo apo prindërit e saj si ajo nuk duan të refuzojnë dashurinë e pakushtëzuar të dhënë nga gjyshërit. Ata duan ndihmën dhe mbështetjen, por jo me koston e mosrespektimit të autoritetit të tyre ose që dëshirat e fëmijëve të tyre të hidhen nga dritarja. Në atë moment ajo beson se është e justifikuar nëse prindërit duan të përkulen dhe të marrin foshnjat e tyre. Ajo thotë, “Ne nuk jemi këtu për rregullat e vjetruara që na vënë nën këtë pritshmëri të çmendur që i vendosin vjehrrat, gjyshet dhe gjyshërit në qendër të një universi që me të vërtetë duhet të përqendrohet tek foshnjat tona.”

Pjesa e komenteve ishte e ndarë, por shumica e tyre e vlerësuan nënën që i jepte përparësi fëmijës së saj në të gjitha situatat. Nicole Kittler e cila është në të njëjtën barkë me TikToker shkruan, “Ne gjithmonë duhet t’i përsërisim MIL-it tim ‘nevojat e fëmijëve janë më të mëdha se dëshirat e gjyshes.” Ajo parashtron mendimin e saj, “Atyre u pëlqen më shumë ideja për të qenë gjysh në fakt të jesh gjysh”.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top