Në fokus

June 29, 2020 | 11:29

Nëse akoma nuk e dini përse COVID-19 goditi më shumë njerëzit me ngjyrë, lexoni këtë…

Kjo histori e Voices In Food, siç tha Amanda Balagur, është nga Dr. Jessica B. Harris, një gazetare, historiane e kuzhinës dhe autore e mirënjohur e trembëdhjetë librave. Puna e saj – veçanërisht ajo e librave të saj – përqendrohet në ushqimin dhe rrugët ushqimore të diasporës afrikane. Vitet e fundit, Harris ka marrë çmime të shumëfishta, duke përfshirë një çmim të arritjes së jetës si në Samitin e Soul ashtu edhe nga Aleanca e Ushqimit Jugor. Ajo është kuratorja kryesor për një ekspozitë të ardhshme me Muzeun e Ushqimit dhe Pijeve të Nju Jorkut të quajtur “Afrikan / Amerikan: Bërja e Tabelës së Kombit”.

Të qenit me ngjyrë  gjatë pandemisë

Ne flasim për pandeminë dhe si ka ndikuar në mënyrë të tmerrshme, të jashtëzakonshme, të egër dhe disproporcionale tek njerëzit me ngjyrë. Cilat janë shkaqet? Le të marrim vetëm tre kryesorët: astma, diabeti dhe presioni i lartë i gjakut.

Astma: Strehim në kushte të mjerueshme, kushte të këqija frymëmarrjeje, mungesa e qarkullimit të ajrit, dritare të pikturuara dhe që nuk mund të hapen, ajër të kondicionuar dhe ngrohje me filtra të pahijshëm, këto dhe shumë të tjera janë faktorë që përkeqësojnë shëndetin e të prekurve nga astma.

Diabeti: Epo, ne kemi mësuar termin shkretëtira të ushqimit. Çfarë do të ndodh kur nuk ka ushqim të përshtatshëm në kaq shumë zona. Ku janë tregjet e fermerëve, supermarketet, vendet ku mund të ketë perime të freskëta dhe gjëra që nuk vijnë në kuti ose kanaçe? Kjo po ndodh jo vetëm në zonat rurale në Mississippi, por edhe në Brooklyn dhe Brownsville, si dhe vende të tjera ku ka një numër të madh qytetarësh. Këto lloj gjërash ju japin sëmundje si diabeti sepse ju jeni duke ngrënë ushqim të përpunuar, dhe rastet e personave me diabet janë të shumtë në mesin e afrikano-amerikanëve.

Presioni i lartë i gjakut: Stresi – stresi i thjeshtë i të qenit afrikano-amerikan në shekullin XXI – është i mjaftueshëm për t’i bërë të gjithë që të vuajnë nga presioni i lartë i gjakut, pa marrë parasysh se kush, çfarë ose ku jeni.

Vetëm këto tre sëmundje e bëjnë pandeminë më fatale dhe katastrofike për komunitetin me ngjyrë.

 

 

Burimi / https://www.huffpost.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top